[]

Danimarka faizi eksiye düşürdü

sevgili iktisadçılar,

şu durumu merak ettim. Danimarka faizi eksiye düşürmesi neyi ifade ediyor. esnaf ağzıyla anlatabilir misiniz?


 
deflasyon vuku buluyor , paranın dolasıma cıkması ıcın bu tarz önlemler alınıyor. yani devlet diyor ki eger parayı kullanmayacak , yatırım işte ne bileyim üretim için harcamayıp bekleteckesen bundan para kesicem çünkü sen piyasada sıkışıklığa sebep oluyorsun.

işte bankada 100 tl var diyelim gittikçe azalacak bu para. devlet diyor ki git kardeşim parayı baska yerde kullan , bekletme burda. bişeyler yap ekonomiye kat gibi düşünülebilir.
  • kennym  (09.07.12 13:24:52 ~ 13:26:11) 
teşekkürler @kennym. şimdi anladım, faiz bu yüzden haram olabilir. parayı piyasada dolaştırsın ki ekonomiye can gelsin. bir nur geldi, aydınlandım şu an..

Not: şu an thy 4535 nolu mekke seferinden yazıyorum.
  • plastic_angel  (09.07.12 13:30:22 ~ 13:31:04) 
hala ayni seferdeyseniz, büyük ihtimal ayni ucaktayiz. arka koltuktan sizin icin portakal suyu ile buzlu badem söyledim.


  • apiko  (09.07.12 14:01:27) 
iktisatçı değilim ama finansçıyım diyelim öncelikle. danimarka merkez bankasının amacı parasının aşırı değerlenmesini önlemek. yani sorunlu avrupa birliği ülkelerinden gelen mevduat "flight to quality" denilen bir durumu ortaya çıkarıyor. yani para görece sağlam olduğu düşünülen alman tahviline isviçre kronuna ve danimarka kronu gibi ülkelere "park ediyor". danimarka merkez bankası da parasının aşırı değerlenmesini önleyip ihracatını sıkıntıya sokmamak için bu gelen paranın maliyetini artırmaya çalışıyor.

online.wsj.com
  • spy of soul  (09.07.12 14:04:21 ~ 14:07:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.