[]

kanser olunur mu doğulur mu?

kanser sonradan mı olunur yoksa kanser geni ile doğulur mu? bu yüzden midir ki insanın gen haritasını çıkarmaya çalışıyorlar? cevapları alayım.




 
(bkz: çernobil)
(bkz: çay)
(bkz: karadeniz)
  • saiko  (08.07.12 20:02:23) 
tahminimi söylüyorum, her şeyde olduğu gibi genetik yatkınlığınız varsa dış etkenlerin tetikleme ihtimali yüksektir. yani ne sonradan olunur, ne öyle doğulur. ikisinin ortası.


  • anonim yazar  (08.07.12 20:09:10) 
Tanımlanmış çok fazla kanser geni yoktur RB ve BRCA gibi birkaç istisna dışında
Ama insanın kansere olan yatkınlığnı arttıran (hücrelerin kontrolsüz bölünmesine neden olan, ölmesi gerekirken ölmemesini sağlayan) ya da kanser olunca tedaviye direnç göstermesini sağlayan mekanizmaları teşvik eden genler vardır bunlar binlerce.
Doğuştan olan kanserler de vardır çocukluk çağı kan kanserleri beyin kanserleri genelde bunlardandır. Anneden veya babadan gelen gen kopyası bozuktur örneğin (bu direk gen değildir genellikle genin kopyalanması, silinmesi, taşınması gibi bozukluklar daha fazladır) birkaç yıl içinde de bu belli olur.
Ama kanser de olunur sigara, radyasyon, aflatoksin vb. pek çok etken madde nedeniyle.
Zaten kanser tek bir hastalık tipi değildir. Her kanser kendine özgüdür.
İnsanın gen haritası kanser için çıkartmaya çalışmıyorlar kanserden bağımsız bir sürü konu vr moleküler genetikte
  • niye ama  (08.07.12 20:35:31) 
verilen cevaplarda olduğu gibi hastalıklarda her ikiside etkilidir.ama hastalıklar arasında kanserin farklı bi yeri var yani meme kanserinin genetik yatkınlığı çok fazlayken akciğer kanserinde çevresel faktörler daha çok tetikleyici olabiliyor.tabi bu kesin çizgiyle şunun için çevre şunun için genetik ayrımı yaptırmaz.gen haritası bunun için kullanılabilir elbette kanser alzheimer parkinson gibi hastalıklara yakalanma riski belirlenebilir.tabi bu güzel olmakla birlikte ilerde tedavisi pek mümkün olmayan hastalıklara yakalanabileceği endişesi kişinin yaşamını olumsuz etkileyebiliyor.hatta bazı sigorta şirketleri genetik yatkınlığın fazla olduğu hastalık olan meme kanseri olabilecek kişilere gen haritasıyla birlikte sigorta yapmamaya başlamış.


  • bunumu demek istedin  (08.07.12 20:39:08) 
genetik olarak riskin yüksek olduğu söyleniyor/biliniyor.
deli gibi sigara içen annem ve babam (yaşları 59 ve 66) çok şükür hiç bişey yaşamadı. ben 30 yaşımdayım 8 aydır kanserim.

  • annesütü  (08.07.12 20:40:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.