[]

Dante ile İslam'ın Ne Alakası Var?

An itibari ile habertürkte tarihin arka odası" nı izliyorum...
(07.07.2012 - 23 35 pm)
Dini tartışma var...

Hristiyanlar Dante'de hz.muhammed e hakaret ediyorlar diye muhabbet geçti...

Nedir bu dante olayı?

 
"(Burada sanırım Dante’nin İslam dini ile problemli bir ilişkisi olduğunu söylemek gerek. Bir kere dönemin Hristiyan Avrupası zaten İslamiyet’i kendilerine düşman görüyordu ve Dante’nin büyük babası Haçlı Seferleri’ne katılmıştı. Dahası Dante Hz. Muhammed’i İlahı Komedya’da Cehennemde gösterir. Ancak buna rağmen İlahı Komedya ile Hicret arasında paralellikler kuran eleştirmen sayısı hiç de az değildir. Muhtemelen Dante İslamiyet’i bir hayli araştırmış biriydi.)"

yazihane.alperkumcu.com
  • la traviata  (07.07.12 23:44:49) 
bilimselkonular.com

Dante'nin İlahi Komedya’sının oryantalizm ekseninde bir değerlendirmesini yapan Edward Said, İlahi Komedya’nın Cehennem bölümünün 28. koşuğunda Hz. Muhammed ile Hz.Ali’nin gösterilmesi hakkında Dante'nin batılının doğu hakkındaki ampirik bilgiden kopuk, tamamen batının kendi içinde var ettiği çarpık bilgilere dayanan oryantalist bir söylem içinde olduğunu belirtir. “Muhammed 9 halkadan oluşan ve 9.sunda şeytanın kalesinin olduğu cehennemin 8.halkasında şeytana yakın olarak bulunmaktadır. Dante yolculuğu sırasında Muhammed'i görmeden önce daha az günahkar olanlar arasından geçmiştir. Muhammed'den sonra ise şaşırtıcılar ve hainler gelir. Said'e göre Dante'nin kafasında Muhammed skandal ve bölücülük tohumları ekenlerin içinde yerini alır.

Muhammed vücudu baştan sona ikiye kesilmiş bir şekilde; Ali’de yine şeytanın asistanı tarafından ikiye ayrılmak suretiyle cezalandırılmışlardır.

Dante Muhammed'le konuştuğunda Muhammed ona Fra Dolcina isimli bir kişiden bahsederek onu uyarmasını ve aynı hataya düşüpte, kendisinin aldığı cezayı almaması için uyarılmasını istemektedir. Peki Fra Dolcina kimdir:öğreniyoruz ki Fra Dolcina hain bir papazdır, kadınların ve servetin ortak kullanılmasını savunarak dine ihanet etmiştir. Bu noktada görülüyor ki Dante Muhammed ile Fra Dolcina’yı aynı seviyede tutmaktadır. Said Dante'nin gösterdiği Muhammed ve Ali’nin yani İslam ve onun temsilcilerinin, batının kendine özge coğrafi, tarihi ve bilhassa manevi görüşleri çerçevesinde kendi yarattıkları figürlerdir der ve bu tavrı kesin olarak oryantalizmin içine oturtur.

Hz.Muhammed’in bu şekilde gösterilmesi hakkında yazdığı kitapta Said’in fikirlerini eleştiren Aijaz Ahmad’da Said ile aynı görüşleri paylaşır ve “İslam peygamberine yönelik bu tutum, en hafif deyimle savunulmazdır ve Said saldırıya geçtiğinde bütünüyle onun yanındayım” der.

(bkz: copy paste'in ustasıyım gözlerinin hastasıyım)
  • homo sapiens gotgobekus  (07.07.12 23:45:11) 
www.antikkitap.com

ayrica bu pdf'in 20'nci sayfasini da okuyunuz.
  • la traviata  (07.07.12 23:45:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.