[]

Maaşın Fazla Yatması

Merhaba naber?

Ya şimdi cevabı belli bir soru soruyorum, biliyorum ama maksat biraz kafamız dağılsın işte.

Özel bir iş yerinde yaklaşık 4 aydır çalışıyorum. Bu ay iş yerinin çalıştığı bankayla sözleşmesi bitmiş, başka bir bankayla anlaşıldı. Maaş kartları dağıtıldı falan filan. Dün de maaşların yatma günüydü. Bankamatiğe gidip baktığımda, hesabımda normalde olması gereken paranın yaklaşık 3 katı kadar fazla para olduğunu gördüm. Ben o anda ihtiyacım olan kadarını çektim, sonrasını da karıştırmadım daha. Herhalde başkasının maaşıyla karıştırdılar, bankaya yanlış ilettiler falan diye düşündüm. Bugün ise ofiste fazla duramadım ama durumu da çakan olmamış hala. Ben de söylemedim, "bu kadar para vermeyin bana ne yapacağımı şaşırırım ben!" diye. Ama bir hata olduğunu benim söylemem, iş yerinin farketmesinden daha iyi olur sanırım di mi?

Ayrıca sözde primle çalışan bir iş yerindeyim. Ama 3 aylık hedeflerimizi tutturduğumuzu hiç sanmıyorum. Yüksek ihtimalle bu olasılık da elenmiş oluyor. Bu yüzden maaşıma astronomik bir zam yapmadıkları ve yapmış olsalar dahi bunu bana bildirmedikleri için bu salak durumda bir hata olduğunun farkındayım. Ne yapsam şimdi? Pazartesi günü, koşa koşa "hacı siz naptınız ya :) bi an heyecan yaptım ama kabul" mü demeliyim, yoksa bir süre daha olay farkedilene kadar susup olayları mı izlemeliyim? Sonuçta olay bizim iş yerinden ziyade bankanın bir hatası gibi duruyor.

Bi an heyecan yaptım, kabul.

Kalın sağlıcakla.

 
pazartesi sabahı ilk iş, şirketin muhasebesine gidip durumu bildirin. haram paradan kimseye hayır gelmez.


  • marcelorios  (06.07.12 20:43:16) 
boşuna heyecan yapmışsınız, şimdiye kadar söylememeniz kabahat. uzatmadan bence söyleyin ki sorun hemen giderilsin. Benim başıma buna benzer bir olay gelmişti, benim maaşım benden önceki çalışanın hesabına yatmıştı, ben muhasebeye gidip söylemesem kızın arayıp söyleyeceği yoktu. Muhasebeden aradılar kız onay verdi de parayı anca geri aldık. Uyuz olmuştuk tabi 1 hafta sesini çıkarmamasına:))


  • hersheyss  (06.07.12 20:46:45) 
madem farkedilecek, onlar fark etmeden sen bildir müdür.


  • dahinnotha  (06.07.12 20:47:31) 
300-500 fazla olsa neyse, zamdır, primdir dersin ama 3 katı olunca hatadır kesin. sen harcarsın sonra bizim para noldu derler daha kötü olur. bence de git bi sor muhasebeye hayırdır ne iş diye..


  • merena  (06.07.12 20:51:47) 
Fark ettiğin an aramaman hata.


  • Dunedan  (06.07.12 20:55:02) 
yani evet haklısınız.

bir de şimdi işten ayrılsam bu para benim bireysel hesabıma mı aktarılır acaba? ayrılabilirim gerçekten bu aralar başka bir iş için çünkü, hani hızlandırayım süreci. benim onayım olmadan çatır çatır alırlar mı o parayı benden o zaman da?

gerçi işten çıkma sürecinde birisine dank eder herhalde. kendim soruyorum kendim cevaplıyorum.
  • ufukcel  (06.07.12 20:57:37) 
durumu bildirmen gerekir.eğer sen bildirmeden onlar anlarlarsa kendi maaşının 3 katı kadar bariz bir artışın dikkatini çekmemesine inanmazlar ve parayı alıkoymakla sen suçlarlar.ha hukuki bi meselesi olur mu bilmem ama dolaylı yoldan hafiften hırsızlıkla itham edilebilirsin.dürüst olmak gerekir


  • error522  (06.07.12 20:58:08) 
konu banka hesabı olunca, izini sürmek çok kolay. riske girmeye değmez


  • cokta cokoprens  (06.07.12 21:15:12) 
okuldaykene sınıfta listede benden önce gelen arkadaşınki bana yatmıştı geri vermek zorunda kalıyosun, birileri bi şekilde maaşsız kalıyo yoksa


  • nolmus yani  (06.07.12 21:30:07) 
normalde geri vermen gerekir ama burada sorduğuna göre sen geri vermemek için bahane arıyosun gibi geldi. o zaman aynen şöle diyosun, "aaa onlar primim değil miydi ben öle sanmıştım" filan.


  • spirit crusher  (06.07.12 21:31:22) 
kurumunuzun denetim birimi ya da en kötü ihtimalle banka müfettişleri er ya da geç fark edecektir. bu işler o kadar zor fark edilen şeyler değil, sistemden veriler çekilir, iki taraf tutmaz, kaynağı çat diye çıkar ortaya. düzgün bir teftiş kurulu varsa eğer.

yarın öbür gün "bu para ne karşılığında fazla yatırıldı, fark ettiğiniz halde neden ses çıkartmadınız" diye bir soruyla karşılaştığınızda verecek cevabınız olmayabilir.

o yüzden pazartesi ilk iş muhasebeye bildirin. hatta şirket mailiniz varsa şimdi bile bir mail atabilirsiniz.
  • dave87  (06.07.12 21:57:07 ~ 22:00:18) 
geçen işten ayrılan bir personele çalışmadığın ayın maaşı yatmıştı. ben vay ibne aramadı diye içimden geçirdim. meğer günahını almışım. bankayı aradyıp personelin hesabına baktırttım para aynen orda duruyordu. sonra çocuğu aradım. haberi yokmuş. çekti ve bana getirdi. bir şekilde fazla yatan para anlaşılır. ve sen zan altında kalabilirsin. o yüzden yarın git ve her şeyi açıkla.


  • hepiniz oleceksiniz  (06.07.12 22:03:04) 
hesabina ek hesap falan tanimlanmis olmasin banka tarafından.


  • helenart  (06.07.12 23:18:30) 
@helenart'a ek olarak söylüyorum,
bankalar anlaşma yapmak için ikramiye falan verebiliyo. herkese benden çay misali. üç kat çok tabii ama, yine de böyle bişey de olabilir.
ayrıca,
senin müsaden olmadan o parayı banka yoluyla senden geri almaları mümkün değil.
  • njtbcrn  (07.07.12 00:52:32 ~ 00:54:01) 
Maaş promosyonu vs olamaz, o kadar yüksek promosyonlar olmuyor çünkü.

Bu arada senin rızan olmadan kimse hesabındaki kuruşa dokunamaz, banka bunu yanlışlıkla yatırmış olsa bile.

Ama ne olur dersen, sana talimat ver geri almamız için derler, vermiyorum o para benim dersen. Sebepsiz zenginleşmeden dava açarlar, eninde sonunda o para gider yani.

Sen git söyle dikkat etmemiştim ilk başta ama böyle bir durum var de.
  • FAtE  (07.07.12 12:10:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.