[]

Bekar evi temizliği

Arkadaşlar merhaba!

Afyonkarahisar'da yaşayan bekar/öğrenci/işsiz/freelance bir bayım. Geçen sene haziran ayında asrın hatasını yapıp evi arkadaşlara emanet ettim. Evime döndüğümde karşılaştığım manzara şu idi.

* 4 aylık biriken çöp
* 4 aydır yıkanmayan bulaşıklar
* Kırılan salon camı
* Kırık camdan içeri dalan sokak kedileri
* Kediler tarafından haşamat edilen bütün eşyalar
* Rutubet tutan duvarlar
* Kısacası çöp evden öte rezillikte bir ev

Şimdilik yaptığım tek şey adam tutup bütün evi boyatmak oldu. Ancak evin bütün pisliği olduğu gibi duruyor ve bu beni oldukça geriyor. Evime girmek istemiyorum, ciddi manada psikolojim bozuldu.

Her eve girdiğimde evin o halini görmekten beynim duruyor. Nereden başlayayım ne yapayım en ufak fikirlerim bile uçup gidiyor.

Şimdi yapabileceğim şunlar var (Bütçe ve diğer detaylar parantez içinde analiz edilecektir - Detay 2 Çamaşır makinam yok)

* Halıları yıkamacıya vermek (Bulunduğum ilde halıların metrekaresi 3 liraya yıkanıyor. 8 m2 ve 6 m2 büyük olmak üzere sayısız küçük halım var. Sadece büyük halılar 40 liranın üzerinde masraf yapıyor)
* Perdeleri yıkamacıya vermek ( En az 2 benim hesabımca 3 makina kapatır perdelerim. Bu da makina başından 5x3=15 lira eder ki perdelerimden de memnun değilim aslında)
* Eve temizlikci kadın almak (ortalama 50 lira bu da ki kadının işini iyi yapmayacağını, yalap şalap ortalığı sildikten sonra gideceğine adım gibi eminim.)

Bu gibi temizlik çalışmaları malzeme vs ile beraber 150 lirayı buluyor.

Şimdilik bütçem çok iyi değil (Aslında iyi de 150 lira lan!? O para cebimden çıkacağına canım çıksın daha iyi). Sizlerin fikirlerini de dinlemek istiyorum. Geyik de olsa cevap yazabilirsiniz çünkü bazen geyik fikirlerden iyi şeyler çıkabiliyor.

Hepinize şimdiden teşekkürler (acıyın lan bana!)

Gelişmeler ve sonuç:

* Kırılan camı taktırdım
* Evi boyattım
* Perdeler yıkandı ve temizlendi
* Halılar yıkandı ve temizlendi (henüz elime geçmediler)
* 4 kişilik temizlik ekibi (2 bayan + 1 bay + 1 ben) tarafından 5 saatlik bir ugraşla ev adam edildi.
* Evden 10 jumbo boy çöp torbası çöp çıktı (lan bildiğin ümraniye çöplüğü olmuş işte)
* Cepten 150 lira buharlaştı!
* 150 lirayı yerine koymak için artık ben evlere temizliğe gidiyorum.

Teşekkürler Türkiye! Teşekkürler Sözlük! :)

 
ben olsam arkadaşların kulaklarından tutup "temizleyin lan sıçtığınız boku" derdim.


  • vincenzo  (18.10.08 20:19:23) 
@ataturkiye valla istanbul'da yakın bir yerde olsan üşenmez gelirdim, öyle üzüldüm yani.

aklıma gelenleri yazayım. acaba komşularla aran iyi mi? iyi değilse bile perdelerini çamaşır makinelerinde yıkamalarını rica edebilir misin?

hadi o olmadı diyelim. banyoda küvet var mı? çamaşır makinesi denen şey yeni biliyorsun, annelerimiz hala sıklıkla küvete basar perdeleri. birkaç su yıkarsın. mis gibi olur. sana deterjan ve temizleyici tavsiye ederiz.

halıları yıkatamayacağına göre iş başa düşüyor. silebiliyorsan sil.

yok olmadı. marketten elektrikli süpürgeler için olan halı deterjanı al. hani köpürtüyorsun sonra kuruduktan sonra süpürüyorsun.

kedilerin tırmaladıklarına çare yok. ama mesela koltuk kenarlarına filan örtü örtebilirsin. benim oturma odamda koltuk kenarları perişan. annem evinden örtü getirdi. mis gibi görünüyor.
  • mea maxima culpa  (18.10.08 20:34:29) 
"bu olmadan da yaşarım" diyebileceğin eşyaları at kurtul. sonra bir nalbura git, yirmi tane filan moloz çuvalı al. evde kalan çöpleri filan doldur onlara, at çöpe. gözünün önündeki alan ferahlayınca daha iyi düşünürsün.


  • gerrain  (18.10.08 20:38:03) 
@vicenzo arkadaşlarım farklı ildeler. Zaten yakalasam değil kulaklarından çekmek, saddam işkenceleri uygulayacağım.

@mea maxima culpa eksik olma düşünmen yeter.

Komşularla aram nasıl bilmiyorum. Çünkü ne zaman beni görseler yüzlerini çeviriyorlar. Malum bekarız ve burası Afyon :). Banyoda küvetim yok. Öyle ilkel bir evde yaşıyorum. Aslında çıkabilirdim de şimdiden bin liraya yakın masrafım oldu. Keşke önceden düşünseydim. Halılar silinebilir gibi değil, mümkün mertebe yıkanmalı. Kediler ise sadece mundarlıktan canımı sıkıyorlar. Yoksa kirden başka zararları olmamış hayvanların. Ama o tüylerini gördükçe midem kalkıyor.

@gerrain hocam öyle yapacağım. Yoksa kadın da girmez eve.
  • ataturkiye  (18.10.08 20:48:05) 
bence komşular seçeneğini kullanmak iyi fikir. sonuçta bunlar anadolu insanı. yardım ederler diye düşünüyorum.

peki okuldan arkadaşın yok mu? ailesi ile birlikte veya öğrenci evinde kalan. perdeleri götürebilirsin belki yıkanmaya.

hiç mi elini değmedin, elektrik süpürgesi de mi yok?

anneni veya ablanı çağırsan. yardım etseler? ehehhe. yol parası çok tutar o zaman.
  • mea maxima culpa  (18.10.08 21:05:09) 
@mea maxima culpa valla komşular çamaşır fikrine gelmezler bence. Ama arkadaş olabilir gibime geliyor. Gerçi olsa da ben yaptırmam. 15 lira için gidip al yıka şunu diyemem, ayıptır. Elektrik süpürgesi var lakin evi gördüğünde o da kaçacaktır büyük ihtimalle :)

@scp insan değillerdi zaten merak etme. Bi ton da borç bırakmış bilmemneler.
  • ataturkiye  (18.10.08 21:13:00) 
ama, ama... bütün önerilerimizi de beğenmiyorsun. napalım. :(
komşu yok, kuvet yok, arkadaş yok, yıkatmak yok, süperge ile süpürmek yok, kadın hele hiç çağırmam diyorsun peki ne var :))

ben afyonda oturuyorum gelip temizleyeyim yazacak birilerini mi? zor valla.

bence öncelikle kalın bir bulaşık eldiveni al. çamaşır suyu ile mutfaktan temizliğe başla.
  • mea maxima culpa  (18.10.08 21:26:45) 
esnafina ne dersin bilmem cunku heryerde ogrenciyi zikmek adettendir ama afyonun halki iyidir hacim, samimi bi sekilde derdini anlat mahalledekilere kisa zamanda herseyine kendi isleri gibi kosarlar


  • muslum tangoze  (18.10.08 21:34:23) 
@mea maxima culpa çaresiz kalmasam duyuruyu niye işgal edeyim :) yine de teşekkürler o kadar düşündün.

@muslum tangoze yardım edeceklerdir elbette ama senin de dediğin gibi yine işim esnaflarla. Onlar da götümüzü kolluyorlar afedersin. Sanırım bu gidişle zevk almayı öğreneceğiz.
  • ataturkiye  (18.10.08 21:48:24) 
şimdi yavrum bu amcalarını teyzelerini dinle herkes güzel yazmış. önce çöplerini at. akabinde bulaşığa gir. akabinde yerleri süpür. eline bez ve temizleyici alıyorsun ve yerleri siliyorsun. bu kabaca rahatlatır seni. sonra yıkatma işleri için çözümler buluyorsun arkadaş komşu vs. tembelsen para çözer. paran yoksa sen çözeceksin. seçimini yap.


  • cha  (18.10.08 21:51:00) 
E topla arkadaslarini yardim etsinler temizlige?

Onlar yok artik diyorsan, bence kadin tut, basinda da bekle, sunu sunu yap diye, para veriyorsun sonucta...
  • ermanen  (18.10.08 22:07:11) 
hmm herkes topuk yapmışsa
önce herkesin de dediği gibi çöpleri atman lazım, seve seve atacaksın valla. hatta toplarken küfür de et rahatlarsın. benim evi benim başkasının hatası yüzünden su basmıştı, ahşap döşemelerin altından suyu süngerle çekmiştim küfür ede ede.
camı taktır, kırık görürsen moralin bozulur :)
evi her fırsatta havalandır, pencereyi, kapıyı, bacayı her yeri aç. boyatmışsın zaten koku daha çabuk kaybolur.
nalburdan büyük paspas al 3-5 lira bişey (okulda koridor silinen paspaslar varya, viledanın hayvani boyutu)birde kazan yada leğene sabunlu su doldur yerleri bolbol onunla sil, kedi çişinin kokusu zehir gibi valla, çıkmaz.
halıları otoyıkamacıya versen, sende işin ucundan tutup iki fırca sallasan 10-20 liraya halledersin sanırım.
perdeler konusunda komşulardan hayır gelmezse çamaşır makinası olan başka bir arkadaşında yıkatabilirsin, alırsın bir paket omo attırırsın makinaya (herhalde diğer arkadaşlarından daha normal arkadaşın da vardır :)
istanbul'da olsan valla bizim tayfayı toplar gelirdim.
  • vincenzo  (18.10.08 22:08:29) 
bi arkadasınız varsa onu çağırın, açın son ses müzik başlayın gerrain'in dediği gibi kullanılmayacak durumda olanları atmaya. yalnız da yapabilirsiniz de arkadasla hem daha zevkli olur hem de daha hızlı biter. temizliğin ilk günü kaldıgınız odayı ve mutfagı mutlaka temizleyin en azından kendinize yaşam alanı oluşturun. halıları yıkayabileceğiniz bi yer varsa kendiniz yıkayın, böle geniş bi balkon falan varsa ideal.


  • light beam  (18.10.08 22:24:23) 
o arkadaşlarının tekrar gelme ihtimali varsa hiç uğraşma.


  • cruor  (18.10.08 22:27:01) 
arkadaşım, bu tarif ettiğin çöp eve boya yapan hangi ustaysa, onunla bir görüş bence. sana en iyi fikri o verecektir. (bu arada adama benim için sor allahaşkına, nasıl boya yapmış öyle bir evde. o evde boya yapabilen usta senin derdine çare olacak adamdır diyorum, kolaylıklar diliyorum ve "iyilikten maraz doğar" atasözümüzü de hatırlatmak istiyorum.


  • atlantis  (18.10.08 22:58:13) 
buna benzer bir olaya arkadaşımın kuzeni (ki benim de arkadaşım olur; lafı niye uzattıysam) ev değiştirerek çözüm bulmuştu. sonradan duyduk ev sahibi de evi satmış, o derece kötü bırakmışlardı ipneler. : )


  • sabit mesnet  (18.10.08 23:57:11) 
ben olsam önce kendi yaşadığım odayı temizler, atabildiklerimi atar, kendime minimal bi yaşam ortamı kurardım. mutfak banyo gibi zorunlu yerleri de tahammü edilebilir bi seviyeye çektikten sonra arada bir boş günümde yavaş yavaş tırtıklardım. eldiven, cif, tuz ruhu alıp banyo ve mutfağa girişirdim. diğer odaları kapatır iki gün dinlenirdim. öyle öyle hallolur yavaştan.

bulunduğunuz yerdeki arkadaş miktarı ve ortamınızı bilemiyorum ama bikaç yıllık okul arkadaşları mevcutsa bence yardım al. özellikle delikanlı kız arkadaşlar varsa ev temizlemekten tuhaf bi haz alıyorlar. kesin yardım ederler.
  • geldiler  (19.10.08 00:06:40) 
emlakçıya bi kaç kuruş rüşvet ver ve evi sat, sırt çantanı al ve git.


  • betty puf puf  (19.10.08 01:36:44) 
- Önce bir çöpleri atmayı tamamla; başka çaresi yok kokudan kurtulmanın.
- Yerdeki cam parçalarını acilen temizle, gece ayağa batma ihtimali çok yüksek.
- Bulaşıklar için böyle gerçek dost diyebileceğin bir kızdan yardım iste. Hatta "beraber yıkarız" de, kesin ikna oluyorlar.
- Halıları kaldır ve açık havada çırpıp güneşte beklet bi süre, halıcıya verinceye kadar rulo halinde bir kenarda beklet. Güneşte bekletmeyi unutma ki içindeki nemden çürümesin rulo yapınca.
- Şu cam silmekte kullanılan (çekçek) aletin biraz büyüğüyle yerlerin kaba pisliklerini alabilirsin.
- Kedi güzel şeydir ama fazlası çekilmez. Kırık camlı pencereye çift kata gazete ile kaplarsan girceklerini sanmıyorum. Dışarı nası atçam dersen; pencerenin dışına bi kaba süt koyup ekmek doğra bak bakalım nası koştura koştura çıkıyolar o pencereden. :-)
- Perdeleri yıkamacıya vermeye değmez. Makinede veya elinde yıka. Ütülemeye gerek yok, as gitsin; kendi düzelir o.

Şu durumda para verecek 2 şeyin var; temizlikçi kadın tutmak, halıları yıkatmak. Eğer eve dokunmadan temizlikçi kadına emanet edersen kabasını alır, sen de buna şükür der parasını mecburen verirsin. Evi biraz adam edip verirsen yukarıda saydıklarımı yapıp, eli mahkum parlatacak. Tabi temizlikçiyi mahallede her gün gördüğün kişilerden olması burada iyi bir şey. Her gün yüzyüze bakacağını ve savsaklaması durumunda hesap sorabileceğini bildiğinden köşeyi bucağı temzilemek konusunda daha az gönülsüz oluyorlar. O yüzden fiyat farkına acımayıp temizlikçiyi mahallenden hatta sokağından tut. Ne yazık ki halı işi tuzluya gelecek, çıkar sokağa at hortumu yıka desem su fiyatları eskisi kadar ucuz değil...

Büyük geçmiş olsun, o arkadaş benzeri varlıklara ulaşamıyorsan verilecek en büyük ceza sanırım ne derece sorumsuz ve pis insanlar olduklarını eş dost tanıdık çevresine yaymaktır...
  • metal revolution  (19.10.08 01:41:18) 
Arkadaşlarından söke söke yaptığın masrafların parasını alman lazım en azından salon camının.Bilmiyorum kiraya mı verdin onlara ama bu yine de iyi niyeti suistimal etmek.


  • chaud  (19.10.08 02:15:33 ~ 02:17:00) 
valla bu kadar pis bir evde oldugunu soyluyorsun ve cebimden 150 lira cıkacagına canım cıksın diyorsun. o zaman sen orda o sekilde yasayabilirsin bence. gerekirse yemek bile yemeyip o evi adam etmeye ugrasırdım ben. sonucta orda yasayacaksın. ayrıca camı kırık bi yerde nası uyuyosun ki?

bi kere kesinlikle temizlikçi kadın çağır. kendin çöpleri at camı taktır kedilerinle ilgilen pisliklerini temizle. daha sonra iki gün temizlikçi kadın al. bi de işe ihtiyacı olan oyle naz yapmayacak kaytarmayacak birini bul ki başında bekleyip istediklerini yaptırabilesin. temizlikçi kadın tek çare. ha bi de çamaşır makinesi ikinci el de olsa spot da olsa bir tane edin bence. elzem bişey yani. çamaşır makinesiz olmaz ozellikle kucuk bi yerde yasıyosun ve laundry diye bi konsept yok turkiyede.
  • likeinme  (19.10.08 03:55:35 ~ 04:04:10) 
Fikir ve önerileriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum arkadaşlar. Gelişmeleri yazayım hepiniz bilin :)

1- Camı geldiğim ilk gün taktırdım, lakin kırıkları vs yerde duruyor.
2- Çöplerin büyük bir kısmını kaldırdım.
3- Bulaşıkları da 2. gün yıkamıştım. Lakin elimi de yaktığım için diğer işlere fazla bulaşamıyorum. (git: 42639)
4- Halıları ve perdeleri az sonra yıkamacıya vereceğim.
  • ataturkiye  (19.10.08 10:58:59) 
yemek pişirmeye yarayanlar hariç tüm bulaşığı bir çuvala doldurup at. zira dezenfekte için vereceğin para muhtemelen yenisini almakla aynıya çıkar ki yenisini de alma, kağıt tabak bardak kullan, bir daha bulaşık derdin de olmaz. koltuklar için ve kedi için yapılabilecek en iyi şey deterjanlı suyla iyi bi silmek. halıları da önce bir silkele, ama komşular görmesin diye de gece yap bu işi kendini rezil etmenin alemi yok. neyse, çöplerini at. sonra da çöpten ve bulaşıktan arınmış evine, ailesiyle yaşayan bir kız arkadaşını çağır. alsın halı yıkama makinesini gelsin. bak, biz beş kız birleşip temizlik yaptık senin evden beter bir evi bir saatte anne evine döndürdük.


  • zipirinsan  (19.10.08 14:07:08) 
bi temizlik şirketiyle anlaşsan evi baştan aşa kaldırıp temizleseler (çok mu abardım bilmiyorum)


  • buffy de vampir sayilir  (19.10.08 14:32:28) 
@atatürkiye öncelikle bir bulaşık eldiveni al. öyle sıcak suya el sokulur mu? ki anlaşılıyor ki daha önceden hiç temizlik yapmamışsın.

yazdıkların beni çok etkiledi ya. hadi halılara, perdelere dokunmamışsın. insan bir cam kırıklarını süpürge faraş temizler. çöpleri atar. cam kırıkları ve çöplerle oturulup sonra ekşi duyuru okunur mu arkadaşım?

hatta birazdan arkadaşlar cam kırıkları ayağımı kesti? niye acaba diye yazarsın mısın?

yakındır meşe odunu ile afyona gelmem. :))
  • mea maxima culpa  (20.10.08 01:43:36 ~ 01:44:56) 
@mea maxima culpa gelişmeleri yazmıştım yahu okumadın mı :) Cam sorunu filan ilk günden halledildi, bulaşıklar 2. gün. Çöpler büyük oranda toplandı. Ben durum değerlendirmesi için onları da bilgi niyetine sunmuştum :)


  • ataturkiye  (20.10.08 09:39:14) 
ay şimdi bayılacam. cam taktırmışsın ama yerde cam kırıkları var ve çöplerin de bir kısmı duruyor diyorsun. niye atmıyorsun ki onları. at çöplerin hepsini.


  • mea maxima culpa  (20.10.08 13:36:51) 
tüm musluklaır aç, lavoboları tıka, kapıları da açık bırak, 5 saate evde pislik namına bir şey kalırsa buraya yaz.


  • 24 saat uyuyan adam  (20.10.08 14:08:33) 
önce çöpleri iyice topla bulaşıkları önem sırasıyla yıka kırılan camın pencersine tahta çak veya seloteyp bağla sonra camcıları gez duvarlar için bir badana çek


  • submariner  (20.10.08 14:44:14) 
ay şimdi bayılazaam. vallahi bayılazaam. yahu süpür yerleri cam kırıkları diyor hala ya. can krıkları şarkısını aç onu dinle boyna. of daraldım.


  • cha  (21.10.08 01:52:31) 
Gelişmeler ve sonuç ilk mesajda :)


  • ataturkiye  (21.10.08 18:52:56) 
@ataturkiye büyük geçmiş olsun. temizliğe gelenlere bravo diyorum. bak gerçek arkadaş bunlar.
inşallah bir yerlerden eline bir para geçer de zararın karşılanır.

onun dışında evinde kalan insan görünümündeki hayvansılara (bak hayvan bile demiyorum. hayvan dediğin yattığı yeri temiz tutar, arkadaşına zarar vermez.) ettiğimiz beddualar onları bulur inşallah. şu an elimizden bişi gelmiyor çünkü

yav hani kirletmişler, çöpleri de mi atmamışlar? nasıl birer hayvansı bunlar ya?
  • mea maxima culpa  (21.10.08 20:28:03) 
@mea maxima culpa Valla gerçek arkadaştan ziyade profesyonel temizlikçilerdi. 40 kağıdımı iç ettiler :)

beddualar tutar inşallah :) eksik olma.
  • ataturkiye  (21.10.08 21:16:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.