[]

asimov vakıf serisi hangi sırayla okunmalı

"vakıf" ve "vakıf ve imparatorluk" kitaplarını aldım...ilk iki kitap bunlar diye düşünüyordum ama "vakıf" kitabının arka kapağında "vakıf dizimizin ikinci kitabı" diyor, öyleyse birinci kitap hangisi? hangi sırayla okuyacağız bu kitapları?




 
  • demcan  (01.07.12 09:33:02) 
  • ex902  (01.07.12 09:35:49) 
1. Vakıf
2. Vakıf ve İmparatorluk
3. İkinci Vakıf
4. Vakıf'ın Sınırı
5. Vakıf ve Dünya
6. Vakıf Kurulurken
7. Vakıf İleri

Yazım sırasıdır. İthaki'nin sıralaması sıkıntılı. Zamanında pek çok yerden eleştiri de aldılar bu sıralama sebebiyle. İlk kitap dedikleri Vakıf Kurulurken Vakıf'tan otuz küsur yıl sonra yazılmış. Anlatımı, dili, kurgusu illâ ki değişmiş, gelişmiştir Asimov'un o otuz yılda. Attan inip eşeğe binmek gibi olur o kitabı ilk okursan. Yazım sırasına göre oku müdürüm. Hatta nereden bulduğumu bilmiyorum ama defterimde çok detaylı bir Asimov Okuma Rehberi var. Çelik Mağaralar ile başlıyor. Vakıf'ın ilk dört cildinden sonra Robot Serisi'ne dönüyor, Robot Serisi bittikten sonra Vakıf'ın son üç kitabına geçiyor. Enteresan.
  • Dunedan  (01.07.12 10:20:41 ~ 10:27:58) 
dunedan'ın dediği sıra en iyisi bence de.


  • xvyz  (01.07.12 11:45:43) 
vakıf'ın sınırı'ndan sonra neyi okuyoruz kesin olarak? yayın sırasına göre olduğu söylenen iki kitap var, vakıf ve dünya mı yoksa vakıf kurulurken mi?


  • dagny taggart  (13.07.12 16:18:32) 
@dagny taggart;

hem yazım sırası hem de olay örgüsü bakımından "vakıf'ın sınırı"ndan sonra "vakıf ve dünya" geliyor.
  • demcan  (13.07.12 16:31:10 ~ 16:34:17) 
@demcan teşekkürler. bana da öyle geliyordu ama ortalık karman çorman... hayır bir de bu kitabın sonuna kadar deli gibi keyifle okumuşum, şimdi yanlış kitabı okuyunca keyfim bozulacak, bir ton sıkıntı, birtakım küfürler... neyse tekrar teşekkür ederim :)


  • dagny taggart  (13.07.12 16:43:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.