[]

bir insanda bulunması gereken en önemli erdem nedir sizce ?

ve sonradan kazanılabilir mi ? mesela sürekli yalan söyleyen birisi, bu huyundan vazgeçebilir mi ? yani elbet vazgeçebilir ama, ne kadar kolay olur ?

2-) önyargı hakkında ne düşünüyosunuz ? çok çok kötü bi' şey bu ya. gitmiyo resmen, düzelmiyor bir türlü. yatağa uzandığınızda, veya bir olayı kafanızın içinde yorumlarken hiç düşünüyor musunuz böyle şeyler ? sadece bana mı oluyor acaba çok merak ediyorum.

3-) suçu kimde ararsınız ? mesela kavga ettiniz, sonra suçlu olduğunuzu gördünüz, gidip özür diler misiniz ?

sadece cevap verecekler yazarsa çok mutlu olurum. şu an işteyim de, kesin tik atarım. az önce birisiyle bi konu üzerinde tartıştık da, o yüzden sorasım geldi.

 
en onemli erdem bence netlik. eger bir ulke net olan, ne istedigini bilen ve bunu uygulamada sikinti yasamayan insanlarla dolu ise. o ulkede refah duzeyi yuksek olur + net olan insan cahil ve yalanci olamaz diye dusunuyorum.


  • keltikfrost  (28.06.12 14:21:48 ~ 14:23:13) 
1. en önemlisi özsaygıdır. sonradan kazanılabilir.
2. kötü bişey evet, ama ben de vazgeçebildiğimi sanmıyorum bundan bazı konularda.
3. en başta haklı olan %90 benim, derim. özür dilediğim çok sınırlıdır.
  • hope ender  (28.06.12 14:22:50) 
Bu söyledigin malesef herşeyin güzel geliştigi durumlar için mecburiyet.
bana 2 sene önce sorsan en büyük erdem dürüstlük derdim.

Birisi ile tanıştım, benim ekibimde çalıştı kendisi
Çocuk alkolik bir baba ile, şizofren bir annenin oglu
Kimse çocukla ilgilenmemiş, çocuk ilgi ve şevkate aç
Şimdi gelmiş 27 yaşına, Yalan söyleyerek insanların onunla ilgilenmesini istiyor.
Askerlik anıları anlatıyor, birinde 30 kişi diyarbakırda pusuya düşüyorlar, birinde kardak'a çıkan sas komandolarından biri oluyor.
İşle ilgili yalanlar söylüyor, insanların ona olan sevgisi ile yalanlar söylüyor.
Şirketteki bazı kızlar hakkında benim sevgilim diyor, kız herifin adını bile bilmiyor.

Hoş karşılayıp, aferim demiyoruz tabii, ama bu çocugu da yalancı oldugu için ahlaksızlıkla suçlayamıyoruz, hepimiz huyunu ögrendik, dinliyoruz, ilgilenmiş gibi yapıyoruz geliyor geçiyor.

Bunu da unutmamak lazım, hayat her insana eşit koşullar sunmuyor, sunsa bile, herkes aynı şekilde kendisini geliştiremiyor. Bu çocuktan çok daha kötü durumda olup, pırlanta gibi olan insan da vardır mutlaka.

Dedigim gibi, en önemli erdem "insanları oldugu gibi kabul etmek" ve "insanları yargılamamaktır"
  • cruseo  (28.06.12 14:33:11) 
1. bence en önemlisi dürüstlüktür. beyaz yalan da olsa, şaka da olsa sürekli yalan söyleyen insanlarla arkadaşlık etmem.
2. önyargı bence de kötü bir şey evet. ama önyargıların gerçeklerle örtüşüyorsa o kadar da dert edilecek birşey değil.
3. ben haklı olsam da sevdiğim biriyle kavga ettiysem yaptıklarım için özür dilerim. ama karşı taraf da haksız olduğunu bilecek.
  • himmet dayi  (28.06.12 14:35:56) 
1. "En önemli"yi söylemek güç. Ama 'tutarlılık' en önemlilerden.

2. Kötü bir şey. Üzerinde düşünüp kendine hatırlatırsan azalıyor. Ama şöyle de bir şey var; önyargı bazen öngörü ile karıştırılıyor. Yani önyargılı davranıp haklı çıkıyorsan sürekli, bu aslında öngörüdür belki, ki kötü bir şey olmak zorunda değil. Önyargısız olmak güzel ama insanın hayatta her şeye zamanı ve tahammülü olmayabiliyor. O yüzden bazı konularda öngörülü/önyargılı olmak işe yarar bir şey.

3. Olabildiğince objektif olmaya çalışırım. Haksız olduğumu fark ettiğimde ise kabul ederim, özür dilerim bazen. Ancak "haksız olduğumu fark etmek", karşımdakinin haksız olduğunu fark etmekten 'biraz' daha zor olabiliyor. Ama biraz...
  • long live rock n roll  (28.06.12 14:38:02) 
en önemli erdem adil olmaktır. biraz vicdanla alakalı ama okumakla, tecrübeyle vs. gelişiyor.

2 ve 3'le birlikte bir çok problemin nedenidir bence.
  • merhum  (28.06.12 15:11:09 ~ 15:14:58) 
1) İnsana ve hayvana saygı, sonradan kazanılabilir.
2) Önyargıyı bir savunma mekanizması olarak görüyorum. Bazı istenmeyen durumları önceden engelliyor sanki. Tabi dozaj önemli. Çok kötü birşey değil bence.
3) Özür dilemem, özür dilenecek bir şey yaptıysam arka planı vardır, hiçkimse ve hiçbirşeyin yüzde yüz olmadığına inanıyorum. O olaydan yüzden yüz haksız da olsam ("kıskançlık-kız arkadaş-sonra öğreniyorum birşey yok) o çevresindeki meriçe kıl kapmışım demekki, yani buzdağının görünmeyen kısmından ben sorumlu değilim. Haa öküzlükte yapmam tabi,karşı tarafı üzdüysem ekstra sevecenlik vs durumları tabiki olur ama ben bunu özür dilemek değilde telafi etmek olarak görüyorum. Eyyorlamam bu kadar
  • beholderrulez  (28.06.12 15:18:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.