[]

Playstation 3 Cafe Açmak iyi bir iş olur mu ?

Biliyorsunuz bir zamanlar counter'dır, half life'tir, eyc oftur derken birçoğumuzun gençliği internet cafelerde multiplayer oyun oynayarak geçti. Ancak artık herkesin evine internet girmesi ve konsoldaki ciddi atılımlar sebebiyle ve bir jenerasyonunda büyümesinin sonucunda bu tarz oyunlar iyice gözden düştü. Ha hala oynayanlar var ama eski yoğunluk yok. Şimdi bakıyorumda oyun deyince akıllara ilk playstation 3 ile beraber fifa, pes, cod gibi oyunlar geliyor. Yeni jenerasyon bu oyunlara felaket düşkün. Şimdi diyorum ki acaba riske girip saatini 2.5 ytl'den (2 kişi 5 ytl) bir playstation 3 cafe açsam mı ? İlk etapta 5 tane lcd ve ntsc playstation 3 almak kafamda var. En iyisi paragraf içinde heba olmadan sorularımı madde madde yazayım

1- Ne dersiniz sizce bu olaya girmek akıl karı mı ?

2- Böyle bir dükkanı açtık diyelim.. Elektriktir, kıldır, tüydür masraflarımız arasında boğulup batar mıyız ?

3- Battık diyelim elimizdeki ürünleri satışa çıkarırsak ortalama zararımız fazla olur mu ?

4- Açtığımızı farz edelim.. Millet deli gibi pes oynarken çaydır kahvedir falan içer mi ?

5- Yerim çatalca'da bütün playstation salonlarını gezmedim ama burda hala ps2 salonları var. Ps3'e ciddi bir atılım yok. Bunu da göze alırsak acaba girsem mi ?

6- Birde bu işe girersek bir arkadaşla girmeyi düşünüyorum. Yani ordan ekmeğimizi çıkartacak kadar para gelir mi ? Ortalama olarak ayda sizce masraflar hariç tahminen ne kadar para elimize geçer ?

 
Şahsen çatalca'yı bilemiyorum ama o tip mekanlar türkiye'de az ya da çok mutlaka iş yapıyor. tabi başında duran adamın sosyal becerileri çok önemli. gençleri yığınlar halinde çekebilmek, alışkanlık yaratabilmek lazım. Bunun için tabi ki ilk başta fiyatı düşük tutman lazım.

batmaman için haftalık ve aylık maliyetleri çok düşük tutman lazım. Zaten o işin giriş maliyeti yüksek. 5 tane lcd ve 5 tane ps3'ün, masaların, ıvır zıvırın nerden baksan 8-10000 lira arasında bir maliyeti vari, vergi levhanı, tabelanı saymıyorum. saatte 2.5 ila 5 ytl arasında 4 ytl gibi bir gelire göre hesap yaparsak mekan kendini kurtarmak için 8-10000/4 = 2000-2500 saat çalışacak, o da ortalama verimle neredeyse 1 yıl eder.

Elindeki malları satışa çıkarırsan tabi ki ciddi zarar edeceksin ama bu sorunu işe başlarken ikinci el malzemeye para gömüp, ilk maliyetleri düşük tutarak ortadan kaldırabilmen lazım.

milet çay kahve içmez, içsede çay kahveden para kazanamazsın. ama oyun film vb satıp ps3 kiralayarak falan ufak ufak kazanabilrsin.

ve evet ortak girmek demişsin o da tabi ki sıkıntı çünkü maliyetleri kısmak da kısmak dedik. iki boğaz dediğin zaman işte tutunabilmeniz için daha iyi kazanmanız gerekecek.

bana çok cazip bir iş gibi görünmüyor, ama tabi ki yorumum tamamen yüzeysel. bu işe olan talep ne durumda, maliyetler ne çok da ayrıntılı bilmiyorum. bence eğer ilk maliyeti ve kira vb sürekli maliyetleri düşük seviyelerde tutabileceksen işe girmeyi düşün.
  • blackdog  (15.10.08 13:20:34) 
elektrige yılbasından beri %75 zam geldigini düşünün aklıma ilk o geldi valla.

çatalca da oyuncular ps3 oynamak için atıyorum 5 lira fazla verirler mi?

bence oyun oynarken çay kahve içmezler ama sandvic tarzı cabuk yenen seyler gidebilir.(cay kahvenin içimi yavas ya o bakımdan oyun oynama anında zor olur gibime geldi)

ikinci el alın ps3 leri, bilemiyorum sonucta fikir tutmazsa bile çok zarar etmeden satma şansınız olur en aızndan.

ama arkadaşlarla girme kısmı bence sakat olabilir, yani sonucta bi dukkandan kaç haneye ekmek cıkar bilemiyorum.
  • merope  (15.10.08 13:21:47) 
Şimdi bildiğim kadarıyla ps2 lerde merkezi bir HDD ile millet girip istediği oyunu açıp oynuyordu ayrıca bu oyunlar tabiki kopyaydı. Ancak ps3 de böyle bir durum yok illa orjinal almanız gerekli mesela fifa 09 u 10 ps3 varsa 10 tane alacaksınız çünkü oyun makinedeki kullanıcı adına kaydedilip PS networkde oturum açıyor. Ayrıca kollar kablosuz olduğundan hem şarj işini düşünmek zorundasınız hem de kolların yürüme olasılığı yüksek.


  • thefin  (15.10.08 13:40:45 ~ 13:41:25) 
Valla joystick olayını kontorland usb joystickler makineye uyuyuyor onla 20 ytl'ye çözerim sanırım yürütülme ihtimalin karşı.. Ne bileyim mesela ben bi makineden günde 25 lira çıkartır 5 makinedende günde ortalama 100 ile 125 ytl arasında bir şey kazanırım diye düşünmüştüm. Bu da ortalama 3500 ytl'ye tekabül ediyordu.. Belki baya bi fantazi yaptım ama demin burdaki bi kaç playstation salonunun önünden geçtim de lise gençliği hala playstation 2 oynuyor enteresan bir şekilde.. Ona da nerden baksan minimum 1.5 ile ile 2 ytl arasında bir şey veriyorlardır herhalde. Birde buranın tüketici arzı bi acayiptir. Mesela okul yolu üzerinde yanında koca süper market olmasına rağmen bir bakkal iş yapabiliyor, ya da sıradan bir butik. Şimdi benim playstation 3 fikrim bütün bunları göze alırsak iş yapamaz mı diye düşünüuorum ? Bu arada arkadaşlar derken bir ben birde bir arkadaşım yani 2 kişi.


  • joehigashi  (15.10.08 14:05:11 ~ 14:08:06) 
normalde iyi kar elde ettiklerini biliyorum.

boluda 15 ps3'e, 15 102" lcd/plazma tvlere sahip bir yer vardi. saati 3 ytl 2 saati 5 ytl uzerinden fiyatlandirmasi vardi. gerci yer onemli olmadigi icin izbe bir yerde acmisti mekani ama icerisi gayet ferahti insanin kalkasi gelmiyordu. cok dolu olmamasina ragmen oyle boyle masraflari cikarttiklarini soyluyorlardi (cok dolu degildi cunku universiteler tatildi) ortalama 5 makina her daim dolu oldugunu, benzer kafelerden 3 tane daha oldugunu ve bolunun nufusunun epi topu 105.000 oldugunu goz onunde bulundurursak her nerede olursa olsun bu tur mekanlar is yapar.

ekleme: yan kazanclarla bir seyler elde etmek daha mantiklidir. normalde bu tur mekanlar yas sinirina tabii ve polis siki kontrol ediyor. bu sebeple kopyadir sudur budur kiralamadira girmeyin derim sonra basiniz cok "agriyabilir". bunun yerine mekanda tosttur, sandivicdir benzeri seyler ve kutulu/sise icecikleri satin.

mekani su sekilde tasarlarsaniz daha mantikli olur tahminim. duvara monte televizyonlar ve hemen onunde duran ps3. ucuz maliyetli ama sik gorunen koltuklar ve ayaklari uzatmak icin puf (cok absurd gorunse de bu cok onemli kanimca). bunun disinda bir de klima taktiniz mi tamamdir. baska herhangi bir sey almayin mekana -daha ne alayim ulan diyebilirsiniz gerci-.

maliyeti bastan dusuk tutmak icin urunleri 2. el almak en mantiklisi daha once soylendigi gibi. televizyonlarin omurlerini feci sekilde somureceginizi dusunecek olursaniz ucuz ama kotu de olmayan lcd/plazmalar tercih edilmeli. hatta plazma tercihi dusunulmemeli zira pixel yanmasi vsden bahsediliyordu.
oyunlari bile 2. el alabilirsiniz. ayrica oyunlari bastan cok cesitli tutmaniza gerek yok. milletin ne oynadigi belli, pes. bunun yanina bir cesit daha oyun koyun uzun sure insanlari basina baglayabilecek gerisini bosverin gitsin.
  • entrapmen  (15.10.08 14:21:48 ~ 14:27:42) 
Piyasayı biraz araştırdımda mesela ntsc-j makineleri 600 ytl'ye getirtebiliriz bu da kabataslak ps3 masrafının 3000 ytl olacağını gösteriyor. Hd Ready tv'yi de zannedersem 700 ytl'ye bulabiliriz ki teknosa.com'da buna benzer bir ürün görüm onlarda 3500 ytl eder yani makinelere ortalama 6500 sayarız. Birde bunların soğutmasıdır, kıldır tüyüdür dükkan düzenlemesidir falan var. Ruhsat harçları, mükellefiyet açılışları bağkur vs derken zannedersem 15.000 ytl civarına bize patlar bu iş. 2 kişi için acaba değer mi ki ? Birde öğrendim ki bizim burda bi yer daha ps3 oynatıyormuş ama mekan pekte matah değil, gündüz bile ampullerin yandığı hala ateri makinelerinin olduğu bir yer. Ne olursa olsun bu beni piyasaya girme konusunda biraz kuşkulandırdı şimdi.


  • joehigashi  (15.10.08 14:31:44) 
benzer bir başlık olduğu için bende bir soru sorayım dedim nintendo wii cafe açmayı tasarlıyorum o iş yaparmı ?


  • delidir yakalayin  (15.10.08 15:20:51 ~ 15:21:19) 
eğer toplam maliyet 15000 ise ortak işi tavsiye etmem. illa açacaksanız şartlarınızı biraz daha zorlayın ve tek başınıza açın derim. en azından kafanız daha rahat olur. iş yapmayan bir iki ayın ardından ya kanka ben bu iştn ayrılıyorum muhabbetine maruz kalmazsınız.


  • kafa radyo  (15.10.08 15:56:30) 
Bu yaz Ankara'da PS3 kafe tarzı bi yerde çalışmıştım, maliyetleri gelir gider dengesini bilmiyorum ama PS oynayan insanlar kola içiyor, tosttur patatestir allah ne verdiyse yiyor, bu tost patates olayının maliyetini düşük tutup görece uygun bi fiyattan verebilirseniz kafeyi uğrak yer haline getirebilirsiniz, öyle ciddi meblağlar getirmez belki ama müşterinin ayağını alıştırır ve mekanda aldığı hizmetten duyduğu memnuniyeti artırır, orta ve uzun vadede bence en önemli şeylerden birisi müşteri memnuniyeti. Zira bu iş biraz alışkanlık meselesi, ayağı alışan müşteri sık gelir, kalabalık gelir, arkadaşına tavsiye eder derken köşe dönülür efem. Bir zamanlar internet kafe faresi olduğum için de biliyorum biraz, dışardan dökük, dandik görünen bi mekan yiyecek içecek ucuz, muhabbet de güzelse tadına doyum olmayan bi yer olur.

Ha bişey daha eklemem lazım, çalıştığım yerin patronu habire rekabetten yakınıyordu, civarda hangi alternatifler var, ne kadar cazipler falan bunlar da oldukça mühim tabi. Bence bi PS kafeye bir süre müşteri gibi takılıp piyasa araştırması yapmak, gençlerin beklentilerini falan gözlemlemek acayip faydalı olabilir.
  • joelskellington  (15.10.08 19:56:32 ~ 19:58:44) 
biraz geç oldu ama
çınarın ordaki ibrahim abi sabote etmezse iyi fikir bence :)
sahi o hala ps3'e gecmedi mi.

güzel temiz bir yaparsan bence tutar...
çatalcaya geldiğimde ben gelirim sahsen

NOT yoksa iddia bayinin yanında acilan dükkan seninmi
  • €xpolerer  (22.10.08 14:11:38) 
@€xpolerer

galiba çatalcalıyız ? :D

Dediğin yer benim değil ya, benim dükkanım bile yok.. Birden kafamda bi arkadaşla birlikte öyle bir fikir tezahür etti işte :)
  • joehigashi  (22.10.08 15:07:38) 
ps3 ve ps cafeleri esas kârlarını oyun sırasında dayadıkları içecek ve yiyeceklerden sağladıklarını söyleyebilirim.


  • atrin  (02.05.09 12:49:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.