[]

Fotoğrafçılar bir bakabilir mi?

Eğer orjinali şöyle olan bir fotoğrafı (canon 60d ile çekilmiş)d1206.hizliresim.com

photoshop ile şu hale getirebiliyorsam: d1206.hizliresim.com

ekstra binlerce dolar para verip lens almama gerek var mı?

Bu da canon 5d mark 3 ile çekilmiş bir fotoğraf: d1206.hizliresim.com
ve benim ps ile üzerinde oynadığım:d1206.hizliresim.com

NOT: sadece renk ve keskinlik olarak soruyorum.

 
soruya cevap değil ancak süper olmuş (hiç bir şeyden anlamayan adam gözü) onu söylemek istedim


  • kisa  (25.06.12 16:40:36) 
ilk fotoğrafın editi iyi olmamış bence ama ikinci iyi olmuş. ama lens almana elbette gerek var.


  • vital  (25.06.12 16:45:50) 
lensten falan anlamam, ps'den az anlarım ama 2.sini güzel yapmışsın tebrikler.


  • royal  (25.06.12 16:47:19 ~ 16:47:58) 
bu şekilde düşünmeye devam edersen makinaya bile ihtiyacın yok telefon neyine yetmiyor derim bende.


  • exodia  (25.06.12 16:48:18) 
@exodia, bu bir zihniyet meselesi değil, ekonomi meselesi. param olsa heralde gelip de bu soruyu sormam. bununla beraber çok kaliteli ve vasat bir lens karşılaştırması çekimi yaptım. ve keskinlik dışında anormal bir fark görmedim. eğer ben bu farkı ps ile elde edebiliyorsam, başlangıç olarak mantıklı değil mi. bu işten para kazanacak olursam elbette gider yatırımımı da yaparım.


  • and justice erol  (25.06.12 16:51:26) 
neyse gittim geldim de hayvanlık yaptım dedim
şimdi öncelikle fotografçılık ve fotomanliplasyon gibi terimler vardır öncelikle onun farkı var. fotografçılık konusundan gireyim belki dikkat etmişindir örnek olsun bir çok fotograf yarışmasında herhangi bir oynama olmamış "ham halinde fotograf" diye bir terim geçer yani raw formatı böyle bir bir fark için diyebiliriz en basit haliyle yani aslında baktıgın zaman sanat olarak nitelendirisek çok yakın ama farklı sanat dalları olmasından kaynaklanıyor. yani eger ben fotograf çekicem diyorsan en güzelini almak için almak lazım lensi. ayrıca fotoshopla bir çok (hatta hepsi) hatayı düzeltme imkanın olsada bir çok istenmeyen durumu düzeltmek için çok büyük bilgiye ihtiyacın olabiliyor bunlar düzgün lensle otomatik olarak giderilebiliyor en basit örnegiyle iso degerlerini yükseltmen sınırlı 1.2 diyaframlı bir lens ile çekecegin fotograf 4 diyaframlıdan bir kaç (bir çok)stop daha fazla pozlanmış olacak ama bunu fotoshopla yaparsan istenmeyen kumlanma elde edersin ki burada photoshop patlıyor(gerçi cs 6 ile bunuda çzödük demişlerdi amma) bunun gibi farklar yüzünden almak gerekiyor.

  • exodia  (25.06.12 16:55:02) 
vasat lens ve pahalı lens (kaliteli diyelim) karşılastırması için ama hepsinin uygun durumlarında test etmek gerekiyor örnegin 4 diyaframla düzgün ışık alan ışık açılarının mükemmel oldugu bir noktada canon 18-55 lens ile canon 17-40 L serisi bir lens arasında o bahsettiklerin haricinde bir fark alamazsın (ki aslında olayın bir çok noktasıda bu) ve keskinlik dediğin şeyi her zaman orjinal degerlerin aynısını elde edemezsin dijital olarak yaptıgında bununla ilgil bazı sorunları da yaşarsın (tabi iyi bir fotoşokçu abi bunun üstesinden bir şekilde gelebilir ama 6 saat sürer yada 15 dk bilemem)


  • exodia  (25.06.12 16:58:27) 
Ben sanat için değil de, kontrollü ışık ortamında ürün fotoğrafçılığı ile ilgileniyorum. göreli olarak her yolun mübah olduğu bir alan. sonuç odaklı. gerçi fotoğrafçılık falan yapıyor değilim de şu an, sadece bir ön araştırma. photosop konusunda üst düzeyde bilgiye sahibim diyebilirim. çünkü mesleğim grafik tasarım. verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederim. gönül tabi ki bir 5d mark iii'ü olsun ister, türlü lenslerin olsun ister. ama body'i aldık diyelim. lensler gerçekten çok pahalı. ps'yi geçici yöntem olarak kullanabilirim.


  • and justice erol  (25.06.12 17:09:56) 
böyle bir sorunun cevaplanabilmesi için her lensin en iyi olduğu diyefram değerleri bulunmalı, ona göre bilen biri tarafından çekimler yapılmalı. ancak o lensler ve makineler boşuna 10 binlerce dolar değerinde değiller. hobi kullanıcısı için gerekli değiller, ancak bazı işler için olmazsa o iş çıkmaz. fotoğraf işleme hatta manipülasyon biryere kadar olmalı bence karşı değilim, anlatıma da katkısı olabilir. ancak böyle birsoruyu soran kişiye verilecek tek cevap, gerek olmadığıdır. bunu kötülemek için söylemiyorum. uygun bir ekipman ona yeteceği için söylüyorum bunu. biryerden görüp onu istemek olur bu ihtiyaçtan almak olmaz. bu da boşuna para kaybı demek olur. geçen bir abimiz, "tepe flaşı alsam nasıl şeyler çekebilirim?" diye sordu. bu onun tepe flaşına ihtiyacı olmadığını gösteriyor. "şunu çekmek istiyorum, nasıl çekerim?" deseydi, onun için de tepe flaşı gerekseydi, derdim ki bir flaş edin. birebir aynı şey değil elbette ancak mantık olarak bu bir örnek oluşturabilir. sizin sorunuz da öyle yüksek bütçeli bir ekipmana ihtiyaç duymadığınızı gösteriyor. boşuna paranızı ve zamanınızı onlar ile harcamak yerine başke şeylere, mesela çevre ekipmanlara yatırmanız daha doğru bir seçenek olabilir.
selamlar.

  • ohtararan  (25.06.12 17:10:52 ~ 17:13:47) 
açık ve net söylüyorum. her iki fotoğrafta afedersin ama bok gibi!
feci de güldüm de açıkcası "bunu şunu yapıyorsam ne gerek var bla bla" ahahfdsgdsgdsag şaka mısınız olm?

bir fotoğraf fluluktan geçilmiyorken, üstüne "çakma hdr yapayım derken içine edeyim" düşüncesini hayata geçirme çabaları.

neyse, aynen devam et koçum
  • winsome  (25.06.12 17:39:34) 
100 tl ye satın aldığım analog fotoğraf makinesi ile (buna lens fiyatı da dahil) neler çektiğim fotoğraflarıma bir bak istersen. hiçbirinde en ufak bir dijital düzenleme yok. neden? gerek duyulmayacak hale iyi çekebiliyorum.

ayrıca photoshop başarısız fotoğrafçıların can simididir der linkimi yapıştırırm.

www.flickr.com
  • winsome  (25.06.12 17:43:30) 
Lens almak yapacağın işi azaltacağı için vakit-nakit eğrisine göre kendin karar vermen gerekiyor bence. Mesela ben videolarda tiltshift efektini ilk gördüğümde "ne var mınaki ben bunu ae'de yaparım" dedim, ki yaptımda.

ama harcadığım zaman bir proje için 2 saate yakındı ve bunu farklı açılardan çekilen her video için yapmam gerektiğinde 2-3 gün gibi bir süreyi işe gömdüm ve müşteriden talep ettiğim para lensin yarı fiyatına denk geldi.

Olay bence senin retouch işindemi kendini geliştirmek istediğine yoksa fotoğrafçımı olmak istediğine karar vermende bitiyor.
  • thewishcaster  (25.06.12 17:48:25) 
@and justice erol heh öyle dersen gel bu tarafa öyle dersen iş gerçekten farklı bir boyut alıyor ki gerçekten alakasız bir duruma geçiyor durum işin içine distortion v.s gibi durumlar giriyor ürün çekimlerinde ama ürün çekimi dersen katolog dersen olay ışıkta bitiyor ki eğer öyle diyorsan senin işin farklı bir duruma geçip makinayı lensi bir köşeye bırakıp ışık nasıl kullanılır durumu çıkıyor, ayrıca bu sefer hep olmasa da olur denilen çözünürlük gibi bir derdin çıkıyor işin içine çünkü hobi olarak çekerken 640*480 bile sorun olmazken (göreceli olarak) ürün çekimine girince bunun bir crop payı efendim dekupe olayı giriyor işte tam bu noktada megapiksel sayısı önemi ortaya çıkıyor ve göreceli olarak (büyük ihtiyaç olsada çok degil) ff makina durumu başlıyor bu saydıkları sadece makina ile ilgili durumlar, ayrıca beyaz çekimlerde(hea bildiğin beyaz ürün ) lens durumu devreye gidiyor bir çok kişinin ucuz (kalitesiz diyelim) lensleri başına bela oluyor ki beyazda morluk öyle yada böyle dikkat çekiyor.
ama gene diyorum hepsinden önemlisi flaşların onlar herşeyi degiştiren duruma geliyor asıl masraf o zaman başlıyor yani yukarıdaki kıyası yapamazsın bu durumda.

  • exodia  (25.06.12 18:48:20) 
lense ödenen para tamamen kişisel tatmin ile ilgili.
ben iyi lenslerin, daha çok tatmin ettiğini düşünüyorum. (fiyat olarak pahalı değil, ihtiyacı karşılaycak kalitede olması önemli. sadece bu seviyedekilerin çoğu pahalı)
işin bir de zaman boyutu var. bu işten para kazanmıyorsan, zamanın değerli demektir. uyduruk bir lens ile 3 saatte elde ettiğin (belki de edemediğin) fotoğrafı 1000$ vererek aldığın bir lens ile 3 dakikada çekiyorsan o lense ödenen para değer demektir. sektör de buna göre şekilleniyor zaten. önemli olan işini görecek seviyede olan lensleri bulabilmekte. en pahalısı en iyisi değil. düzenleme ile elde edilen sonuçlar güzel olsa da yeterince tatmin edici değildir.
  • thebug  (26.06.12 14:57:30) 
@winsome, üsluba dikkat edelim lütfen.

değerli görüşleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. genel olarak bir fikre sahip oldum. teşekkürler.
  • and justice erol  (26.06.12 15:52:40 ~ 16:01:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.