[]

et pişirmek

dün günaydında bonfile yedik, pek güzeldi de merak ettim; o etler neyde pişiyor?
normal mangalda mı, elektrikli ızgarada mı, tost makinesi gibi olan ızgaralarda mı, yoksa başka bir şeyde mi?
Bir de onlar nasıl öyle yumuşak oluyor? Evde yaptığım her et 4-5 saat şarapta bekletmezsem sert oluyor. Evde de o kadar yumuşak pişirmek mümkün mü?
Fırında ızgarada mı pişirmeli?

 
Marine edip tavaya atacaksın, yumuşacık olur.


  • disfircasiyimben  (24.06.12 18:02:54) 
detaylı bir işlem olmakla beraber kaba tarif vereyim
eti aldığınızda sakın ola ki dövdürmeyin, yumuşak ve mümkünse hafif yağ damarları olsun
üzerine zeytinyağı ve deniz tuzu dökerek 2 saat kadar bekletin, sonra tavayı yağsız olarak en yüksek ateşli durumdaki ocağın üzerine koyup bekleyin, tavanız iyice kızsın, kızmadan eti atmayın. kızmasından sonra eti tavaya bırakın ve ellemeyin, altı pitimi diye bakmayın, üstten bastırmayın, yağışmasın diye sallamayın vs. bırakın. 3 dakika kadar o şekilde dursun sonra ateşi birazcık kısın, 2 dakikada öyle kalsın sonra aynı işlemi etin öbür tarafı için yapın.
tabi ince bir et kullanırsanız bu süre kısalır. şuna dikkat ederek yapabilirsiniz, kızgın tavaya atınca bir süre bekleyin, etin altı kabuk gibi olduysa ateşi bir miktar kısabilirsiniz sonra öbür taraf için aynı işlem.
anahtar kelime çok pişrmeyin. içindeki kırmızılık kan değil etin öz suyudur kaçmaması lazım
bir püf noktada eti tavadan aldıktan sonra 2 dakika kadar bekleyin et bi kendini toparlasın.
çok özel püf nokta, günaydından dry aged et alınıp yapılır ve tava olarak döküm tava kullanılır. hatta steakhouse + kasap olan günaydınlarda (hepsi öylemi bilemem) kasap kısmına anlatın derdinizi hem tarif verirler hem yol gösterirler
  • kisa  (24.06.12 18:52:24) 
marineyle alakası yok günaydında yediğin et taze ve doğal beslenmiş hayvanın etidir, eti onlardan al, gelir gelmez kızgın dökme demir tavaya at aynı sonuca ulaşırsın.


  • esenboga  (24.06.12 19:36:13) 
Güzel et marine edilmeden yapılır diye biliyorum ben de. İstanbul'da (yanlış hatırlamıyorsam) Nusret diye bir adam var, kendi adında restoranı var. Adam bayağı dünyayı gezmiş, çok ünlüymüş şu an İstanbul'da. O adam eti kestiği gibi pişiriyor diye biliyorum mesela. Önemli olan etin iyi olması ve pişirirken suyunu kaybetmemesi.


  • gzg  (25.06.12 20:24:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.