[]

Yardım! Ödev falan filan...

sabahtan beri okuduğum 100 küsür sayfadan ve cevapladığım onca sorudan sonra şu kısımlara kafam basmadı, birisi yardım etsin, çok istiyorum :)

1. International business ethics'te Self-reference criterion'un rolü nedir?

*** Self reference criterion, bir insanın örneğin pazarlama planı hazırlarken pazarlama yapacağı ülkeyi kendi kriterlerine göre değerlendirmesi, kendi kültürünün dünyanın her yerinde geçerli sanması durumu. Etnosentrik yani bir bakıma. amerikalıların herkesi amerikalı sanması gibi. bunun uluslararası iş etiği ile ne kadar ilgisi var bilemiyorum, zira bağlantı kuracak kapasiteyi kaybettim.

2. Asya kültürü aile ve grup odaklı, sosyal statü konusunda takıntılı bir kültür. bir ürünün pazarlamasında bunları bilmek işinizi nasıl etkilerdi? ürünü nasıl pazarlardınız/pazarlamazdınız?

çok saaoluuunn..

 
asya kültürüyle ilgili çok bilindik kıstaslar var... nasıl bir arapla olan iş görüşmesine domuz derisinden çantayla gitmeyeceksen, asyalı biriyle olan görüşmesinde kendi individualism'ini öne çıkaran tavırlar takınmayacaksın. bununla beraber kendini fazla övmeyeceksin. özellikle karşındaki adam senden sosyal statü olarak yüksekse filan.
pazarlama stratejini de aynı şekilde geliştirirsin sanırım. ailevi değerlere, toplum bilincine ters düşmeyecek şekilde.

nike'ın japonya reklamları farklı mesela. bu kadar bireyselciliği öne çıkardığı halde, japonya'daki reklamları "yalnız güçlü ve yeterli adam!" imajında değil tam.

iş etiği hususunda da... bazı kültürlerde (arap misal) hediye vermek almak çok normal. başka bir kültürde rüşvet bile sayılabilir. bir kültürde etik olanın diğer kültürde olmaması durumu.
  • mortifera  (12.10.08 21:52:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.