[]

İşleme merkezi nedir?

arkadaşlar cnc işleme merkezine neden işleme merkezi diyoruz özünde bir freze tezgahı değil midir bu? farkı nedir?




 
cok sayida takim baglanabiliyor ve bunlar otomatik degistirilebiliyor. ayrica farkli eksenlerde de calisabiliyor. bu arada isleme merkezi tornalar da var. hatta ikisini birden (torna+freze) yapabilenler de var. olay otomatize edilmis olmasi.


  • f atih  (13.06.12 01:10:06) 
yukarıdaki arkadaş zaten behsetmiş de, belki genişletebilirim.

matkabı hepimiz biliriz sanırım. hani şu uçları vida gibi olan, demir duvar, tahta vs.. delen alet. şimdi bu aleti sabit bir yere bağladığımızı düşünelim. sabit dediysem sadece delme ekseninde hareket edebilsin matkap. dolasyısı ile bizim yapmış olduğumuz cihaz tek eksenli oluyor.

sonra matkap böyle bağlıyken, delmek istediğimiz parçayı bir tablanın üzerine koyalım, tabla da sağa ve sola hareket etsin. cihazımız 2 eksenli oldu.

tablamız sağa-sola hareketinin yanında ileri geri gitmeye başlasın, cihaz 3 eksen oldu.

matkabın da sağa-sola ileri geri gitme hareketlerini de yaptığını düşünelim, bir de hiç değinmediğimiz açı yı da hesaba katalım. eksen sayısı artacaktır. (belki hatırlarsınız fizikte x y ve z eksenlerinde cizimler hareket ederler ve aynı zamanda bu eksenlerde dönebilirler.

eksen olayı aşağı yukarı böyledir. eksen sayısı ne kadar fazla ise işleme merkezi o kadar hünerlidir.

sorunuza gelirsek, cnc'nin açılımı tr.wikipedia.org adresinde daha detaylı olarak verilmesine rağmen kabaca bilgisayar kontröllü tezgah diyebiliriz.

bir parça düşünün (cıvata) mesala. hani anahtarla sıkılan altıgen kafalı üzerinde dişleri olan metal bir parça. normalde onların üretim metodu farklıdır ama biz tezgahta üretmek istedik.

normal bir torna tezgahında bu parçayı üretmek için en az iki işlem uygulanır. torna operatörü önce altıgen malzemeyi tezgaha bağlar, sonrasında cıvata büyüklüğüne göre silindir haline getirir diş olacak yeri. daha sonra torna ucunu değiştirerek dişlerini açar ve ardından cıvata boyu kadar keser malzemeyi.

anlatırken çok basitmiş gibi görünen bu işlemler üretim esnasında işçiliği bir hayli artırmaktadır. -en basit parçalardan birisidir bu arada cıvata-

şimdi de cıvatayı cnc tornada üreteceğimizi düşünelim. cnc nin kendi dili vardır. o dile göre program yazılır ve altıgen malzeme cnc ye bağlanır. yukarıdaki işlemleri cnc torna kendi başına yapar. -önce silindirleştiri, ardından diş açar ve en son cıvatayı keser-

olaydan biraz koptum sanırım :)

freze tezgahının evrimleşmiş halidir cnc işleme merkezi. freze tezgayının tablası üç yönde hareket eder ama bunun için operatör gereklidir her daim. kendi başına yapamaz. aynı şekilde freze tezgahının işleyen kısmı da hareket eder yukarı aşağı, ama yine bunun için operatöre ihtiyaç duya. freze tezgahında kullanılan takımlar değiştirili ama bunu operatör yapar. vs... cnc işleme merkezinde ise program yazılır ve malzeme bağlanır, yukarıdaki tüm işlemleri yazılan programa göre cnc tek başına yapar.

umarım yardımcı olmuştur.
  • sx  (13.06.12 02:27:07) 
bizim şirkette var mesela. x ekseninde 5 y ekseninde 3 mt falan gidiyor. kafası oynuyor, programı giriyorsun o her şeyi hallediyor sen de o arada diğer tablaya malzeme bağlıyorsun. bunları yapan übersonik makinaya freze tezgahı demek çok ayıp olur.


  • zenc  (13.06.12 08:59:58) 
aslında cnc freze ile işleme merkezi aynı şey. ama artık 5 eksenliler falan var, o yüzden freze demek yeterli kalmıyor.

şöylesi var mesela: www.youtube.com

bazısında takımlarda çok eksenli olabiliyor www.youtube.com
  • r_u_h  (13.06.12 11:23:23) 
mesajdaki soruna istinaden sunu da ekleyeyim: bir tezgahin 3 eksende de hareket edebiliyor olmasi 3 eksen oldugu anlamina gelmez. 3 eksende de eszamanli hareket ediyorsa 3 eksenlidir. 3 ekseni varken 2 eksende ayni anda hareket edebiliyorsa 2.5 eksen diyorlar. 4 ve 5 eksen icin de gecerli bu dedigim. tezgahta o 3. eksen yardimci eksendir.


  • f atih  (13.06.12 22:31:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.