[]

Sizce insanlığın din arayışı ne zaman, nasıl sonlanabilir ?

Merhaba

Şunu merak ediyorum; 3 büyük din bile kaç yüzyıl önce ortaya çıkmışken insanlar hala dinleri kavrayamayıp, din adı altında saçma sapan ritüeller uygulayıp, din adına savaşlar yapıyorken sizce dünyada 'din' arayışı, kavramı nasıl sonlanır ? Ne kadar zaman alabilir bu ?

Arayışın sonlanmasından kastım ateizm değil, tanrının anlaşılabilmesi ve insanoğlunun kendini, amacını kavramasıdır.

 
dinlerin çıkış kaynağı medeniyet eksikliğidir. insanlığın yaşam standartı ve medeniyet ileri düzeylere çıktığında dine olan ihtiyaç ortadan kalkacaktır. tamamen ne zaman kalkar bilinemez tabi ama bu tempoyla devam edersek bundan 100 yıl sonra baya bi azalacağı kanaatindeyim.


  • ritu vs asas  (11.06.12 16:37:09) 
efendilerimiz bizi (ve dünyayı) kontrol etmeye devam etmek istediği sürece devam eder.
(bkz: zeitgeist)

  • himmet dayi  (11.06.12 16:39:13 ~ 16:40:37) 
eğer ki, bir tanrı yerine omnipotent bir teknoloji yaratabilmesi mümkün olursa insanın, o halde artık tanrısal bağlantıya gereksinimi kalmayabilir. ancak bu durumda da o teknolojiyi edinenler ile edinemeyenler arasındaki mesafe nedeniyle tanrı düşüncesinin ortadan kalkması olanaklı görünmemektedir.
bu materyalist bakışın karşısında metafizik olarak tanrı gibi iktidar merkezi bir varlığa süreğen bir şekilde insanlığın gereksindiğini ileri sürmek mümkün. öyle ki, elindeki sınırsız güce karşın püriten bir adalet anlayıışı ile donanmak ancak bir tanrıya atfedilebilir.

  • fempusay  (11.06.12 16:42:48 ~ 16:43:26) 
sonlanacagini sanmiyorum.


  • madman  (11.06.12 16:43:41) 
(bkz: zeitgeist) +1


  • halanne  (11.06.12 16:45:19) 
Dinlere ihtiyaç hiçbir zaman son bulmaz. Belki azalabilir veya form değiştirebilir ama son bulması bence imkansız.

Zira tesadüflerin, sizin elinizde olmayan pek çok etkenin hayatınızı etkilemesi söz konusu. Misal bir uçağa bindiğinizde türbülansa girmeniz, trafik kazası vs.

Belki daha önce din tarafından değerlendirilmiş konular, bilim tarafından açıklandıkça bu alan daralacaktır ama bu tesadüfler hep olacaktır.
  • hatali sifre  (11.06.12 16:48:05) 
Amerika'dan, Avrupa'dan, Uzakdoğu'dan Neden Peygamber Çıkmamış?
www.eksiduyuru.com

  • denizaya  (11.06.12 17:05:59 ~ 17:07:11) 
"dinler" diye anladığınız şey neden sadece ibrahimi dinler? önce bunu bir sorgulamak lazım. eski mısır'ın antik dini 4,5 milenyum boyunca orada varlığını sürdürmüş 2.000 yıllık bile sayılmayacak hristiyanlık henüz rüştünü bile ispat etmiş sayılmaz, nerede kaldı 1.500 yıllık müslümanlık. mısır dini öldü diyenler, budizm'e iki dakika baksınlar.

din bir ihtiyaç olduğu için insanlıkça bu kadar zamandır var ediliyor. bu söylediğim din için iyi bir şey değil, insan için kötü bir şey benim bakışımla. ihtiyaç değişiyor, mahiyeti değişiyor ama ihtiyacın varlığı değişmiyor. bugünün saçma sapan dinleşmiş ama yeni türemiş inanç mevcut. hiç dillendirmenin gereği yok. kendini felsefe sanan yeni dinler bile mevcut.

tanrının anlaşılması ne demek? olmayan bir şeyi nasıl anlayacağız? insanoğlunun bir amacının olmadığını tez vakitte anlamanızı diliyorum..
  • hınzırpaşa  (11.06.12 17:43:17) 
Dinin cikis kaynagi medeniyet eksikligiymis, vay be. O zaman medeniyet din sayesinde ortaya cikmis diyebiliriz. Bi de merak ediyorum, insan evladi gibi sormak varken illa inanmadiginiz seye bok atmak zorunda misiniz? Sacma sapan ritueller ifadesini kullanmasan meramini anlatamayacak misin? Dikkat ediyorum da duyuruda inanan birisinin ateizme bok atarak soru sordugunu gormedim. Ahlak ile dinin dogru orantili olmasiyla alakali sanirim bu durum.


  • winstoncash  (11.06.12 20:12:38) 
@ winstoncash, senin mantığına göre geleceği görebilen bir allah devamlı yeni dinler göndermiş geçmişte, o dinin boka saracağını bile bile. Ahlak ile dinin dolaylı yoldan alaksı va evet mesela müslümanlar hertürlü ahlaksızlığı dini kurallara göre yaparlar mesela küçük yaştaki bir kıza dini nikah falan tamamdır işi...ama insanların ahlaklı olması için dine ihtiyacı yok...ahlaklı ama dinsiz güel insanların olduğu kuzey slav ülkeleri ve uzakdoğu ülkelerine bakabilirsin mesela...^^


  • denizaya  (11.06.12 20:40:38) 
@hınzırpaşa

Bence tanrı var, tanrının anlaşılmasından kastım da bana göre insanın kendi değerini anlamasıdır. Bizler özgür ve zeki canlılarız, bizden daha güçlü bir formun olduğunu keşfetmemiz, kabul etmemiz onu yaşamımızın her anına koymak için bir sebep oluşturmaz.

Gene bana göre insanın amacı da kendini ve evreni fiziksel ve ruhsal anlamda keşfetmektir. Bireysel olarak bile kendi hedeflerim, amaçlarım var, bunları elde ettikte tatmin olup daha büyük hedefler koyuyorum. Şayet ömrümde beslenmek, üremek ve varolmak dışında amacım olmasaydı bu zekama ve benliğime karşı olan en büyük hakaret olurdu. Şöyle düşün, "Zeki ve yeteneklisiniz ancak sizin varolmanız gereksiz. Siz olmasaydınız da birşeyler değişmezdi"

@winstoncash

Dinin amacı insanların ahlaki yapısını geliştirmektir doğru ancak din ile ahlak doğru orantılı değildir. Hatta eğer insanların güzel ahkaklı,dürüst ve erdemli davranışlarının sebebi insanın kendisi değil de din ise bence bu oldukça yoz bir durum. Çünkü insanlar ancak güçlü bir otorite,ödül - ceza (burada otorite din) sistemi ile kendilerine çeki düzen veriyor anlamı çıkar.

Dinlerin kendisi demez mi "Dinler sapkın davranışları olan toplumlara gönderilmiştir" diye. Dolayısıyla ortada medeniyetsiz bir durum sözkonusu. Maalesef lafla yola gelmeyenleri korkuyla dize getirmektedir pek çok din...
  • burka  (11.06.12 21:44:06) 
@burka

insanın özgür ve zeki olduğuna katılmak mümkün değil. dünyanın haline şöyle bir bakmak yetiyor bana sorarsanız en iyi ihtimal ile yüzde beş ila onu zeki gerisi boş. oscar wilde referansıyla, insanların yüzde doksanı yaşamazlar sadece vardırlar. amaç kısmına gelirsek, cümledeki anlam kelimesini devşirip "hayatın sizin ona verdiğinizden başka bir anlamı yoktur" sözünü referans eylerim. bi amacının olması bence güzel bir şey. ancak manası yok. bi anlamda "mış gibi yapmak" gibi bir şey olarak kalıyor. "mış gibi yapınca" o şey kaide, kurala dönüşmüyor. geldik bir alamete, gideyoz kıyamete. bu kadar. amacım olmasa zeka'ma hakaret olurdu diyorsun ama, şahsi alınma benim için bu söz de varlığına hakaret. zeka da zeka diye bahsediyorsun ama sanarsın hepimiz einstein'ız değilsek francis bacon'ız. gayet de alelade adamlarız, övünmeye layık bir zekan ya da zekam olduğunu sanmıyorum ölçebilsek bütün içinde gayet sıradan çıkarız. o insanlığın toplam zeka endeksi gibi bi grafik görebilsek belki de el yumruğu yemediğin için kendininkini beton sanmak gibi bir hisse sahip olduğunu anlarsın. uzatmayayım, pesimist diyorlar bana, desinler değişemem. bence, ben gayet realist'im. saygılar
  • hınzırpaşa  (13.06.12 12:05:24) 
insanlık bittiği zaman.

asla sonlanmaz. ama dinden ne anladığımıza bağlı tabi ki bu. 3 büyük din dersen eğer, çok uzun sürmeyecek onların son bulması. bir dinin ortalama ömrününn 2000 küsür yıl olduğunu duymuştum. inananların sayısı gittikçe azalıyor.

fakat dinler asla son bulmayacak. biçim değiştirecek. çünkü din, insanlar tarafından icat edilen birşey ve kitleleri hakimiyet altına almak için kullanılabilecek en güzel şeylerden biri.

tanrının anlaşılabilmesi ve insanoğlunun kendini, amacını kavramaya çalışmasına son vermesi asla sonlanmayacak. fakat görüldüğü üzere o kadar çok insan bundan vazgeçecek ki sonlandığını sanacağız. dünya nüfusu arttıkça insanlar azalıyor demiş chuck palaniuk. haklı. insan dediğin amaç arayışındadır. çok azalacak bu ama son bulmayacak. en azından tibet gibi yerlerde yaşatılacak -aynı şimdi ezoterik bilgilerin orada bozulmadan yaşatılması gibi-.
  • dahinnotha  (13.06.12 12:22:22) 
@hınzırpaşa

Özgür olduğumuzu söylemedim zira özgür olduğumuzu da düşünmüyorum. Bahsettiğim zeka hayatımızı anlamlı kılabilecek ve bizi mutlu edebilecek zeka seviyesidir ki bence bu kadarına sahibiz. Dünyadaki insanların çok büyük kısmının sadece varolduklarına da katılıyorum ancak bu içinde bulundukları (ve bulunduğumuz) durumdan kaynaklanmak. Şayet insanlar beslenme, barınak gibi çok basit yaşamsal kaygıları için çalışmak zorunda kalmasalar eminim beyinlerini farklı alanlara kullanabilme lüksüne sahip olurlardı. Dolayısıyla bir zeka potansiyelimiz var ki seninle zekamızı sorgulamamız bile buna bir işaret bence :)

Ayrıca senin taşıdığın realist ve pesimist yapı bazı alanlarda bende de mevcut. Şöyle ki, insanlığa bakınca ne kadar refah seviyesine de ulaşsak bir şekilde saçma sorunlar oluşturacağımızı düşünüyorum bu yüzden insanoğluna düzgün bir yaşam bana göre tam bir ütopyadır.
  • burka  (14.06.12 20:55:18) 
sonlanmaz. ''big bang 'in düğmesine kim bastı lan '' ? hadi cevapla sonlansın :D


  • mortac  (14.06.12 20:57:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.