[]

Kolomb'un gemileri yaklaşırken yerliler bakmış ama hiç görememiş derler...

yazılmışı var olduğu için sıfırdan anlatmayayım direkt copy-paste yapayım:

"Beynimiz, sadece olası olduğuna inandığımız şeyleri göreceğimiz şekilde çalışır. Koşullanma sayesinde içimizde zaten var olan kalıpları eşleştiririz. Gerçek olduğuna inandığım harika bir öyküye göre Karayip adalarındaki yerliler Kolomb'un gemileri yaklaşırken onları hiç göremediler. Çünkü bu daha önce gördükleri hiçbir şeye benzememekteydi. Kolomb'un donanması Karayiplere vardığında, yerlilerin hiçbiri ufukta belirdikleri halde gemileri göremedi. Gemileri göremeyişlerinin sebebi, yelkenli gemilerin var olduğuna dair hiçbir bilgi ve deneyimin beyinlerinde bulunmayışıdır. Şaman, okyanusta dalgacıklar oluştuğunu fark eder. Ancak gemi falan görmez. Buna neyin neden olduğunu merak eder. Her gün kıyıya gider, bakar da bakar. Ancak bir süre sonra, gemileri görebilecektir. Gemileri görür görmez, herkese orada gemiler olduğunu anlatır. Herkes ona inandığı ve güvendiği için, onlar da gemileri görür."

ben buna bilimsel bir yanıt istiyorum. pek inanamadım çünkü. görüp de anlamlandıramamalarını anlarım da böylesi biraz abuk duruyor. nedir ne değildir işin aslı arkadaşlar, bilgi sahibi olanları dinlemek isterim...

 
Açıkçası beni hiç ikna etmedi ama %2'lik bir inanma payı bıraktım. Detaylı bir bilgiye ulaşırsanız burada da paylaşın.


  • rearazem  (10.06.12 12:42:06) 
geçtiğimiz senelerde amazonlarda ilkel bir kabile keşfedilmişti. araştırmacılar helikopterle üzerlerinden uçarken bütün kabile daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemeyen helikoptere hayretle bakıyordu. muhtemelen dev bir kuş ya da uçan yaratık olarak algılamışlardır. ama görmeme veya beynin algılamama durumu çok saçma.

kolomb olayında ise gemiler denizde ufka yakın bir yerde dururken o mesafede dalgalarla karışmıştır iyice yaklaşana kadar anlam verememişlerdir diye düşünüyorum.
  • oldtimer  (10.06.12 15:23:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.