[]

çok acil! su kaplumbağası boğulur mu? (bu kaplumbağa öldü mü?)

sabah ofise geldiğimizde kaplumbağalarımızdan biri malesef taşlara sıkışmıştı ve hareketsizdi. o kadar uğraşmamıza rağmen hareketsiz yatıyor. bildiğiniz ölü gibi. hiç tepki vermiyor. ama ölü katılığı da yok. yumuşak yani. cildinde bozulma da yok. öldü diye çok üzüldük. bahçeye mezar kazdık, tam bu sırada bir arkadaş, bir arkadaşının kaplumbağasını öldü diye gömdüğünü, fakat sonradan kaplumbağasının ölmediğini, sadece kış uykusuna yatmış olduğunu öğrendiklerini söyledi. biz de kararsız kaldık. kaplumbağamızı henüz gömmedik. kaplumbağanın yaşayıp yaşamadığını nasıl öğrenebiliriz?




 
evet o arkadaşdan bende de vardı öldü diye gömüp aradan 2 ay geçtikten sonra başka birisinin kış uykusuna yatmış olmasın diyerek farkına varan bir arkadaş,

bu mevsimde uykuya yatarlarmı bilmiyorum ama biraz ayrı bir yerde bekletin zmanla kendine gelir belki.
  • basond  (06.06.12 09:40:08) 
ben ufak bir çocukken, bir su kaplumbağam vardı. ama onu fanusta besliyordum, dinlenecek yeri yoktu hiç. birkaç kere kaçma girişiminde bulundu ama hemen yakalayıp geri koymuştum. sonrasında bir kere suda ters dönmüş buldum onu. öldü sandım, aldım masama koydum. sonradan canlanmıştı ama. canlanınca sevinip tekrar suya bırakmıştım.

küçük yaşımda ne bileyim bu hayvanların derin suda yaşamaması gerektiğini. kimse de söylemedi. ikinci kez suya attıktan sonra tamamen öldü. sonradan öğrendim ki yorgunluktan ölmüş hayvancağız.

soruna tam cevap olmayabilir ama en azından içimi dökmüş oldum.

masanın üstüne koy bir süre, belki kendine gelir yavrucak.
  • loveinaflipbook  (06.06.12 09:47:25) 
Şu an ofis zemininde duruyor. yaşadığına dair tek veri bedeninin hala yumuşak olması, deforme olmamış olması ve kokmaması. Yani gerçekten yapı itibariyle uyuyor gibi. Ama vücudunda da can yok gibi. kalemle başını hafiften eziyorum, kollarını oynatıyorum, ı-ıh. baygın ya da ölü gibi.

Bu arada hayvan 6-7 yaşında ve çapı yaklaşık 20cm kadar büyüklüğünde. küçük değil yani. bir de normal suda bulmadık. cam ile kayalar arasında sıkışımış bulduk. bu yüzden boğulmuş olabilir diye endişe ediyorum. bu hayvanlar suda ne kadar nefes almaksızın kalabiliyorlar ki?
  • and justice erol  (06.06.12 09:56:15) 
öncelikle ilk soruna cevap vereyim.

saatlerce suda durabilirler. hatta suda uyuyabilirler. boğulma gibi bir ihtimal yok o yüzden. amfibik canlı bunlar. suda da nefes alıyor. üç gün suda dursun bir şey olmaz.

kış uykusu yüksek bir ihtimal. yaşama şartları elverişli değilse, karada yeterince ısınamıyorsa, yeterli düzeyde beslenemiyorsa, vitamin eksikliği çekiyorsa, su sıcaklığı düşükse, kısacası şartları elverişli değilse survive edebilmek için kontağı kapatıp aylar sonra uyunabiliyorlar. bence izbe bir köşeye koyun orada dursun. ölmüş de olabilir tabi. öyle bir ihtimal de var. baktınız vücudu katılaştı, ya da kokmaya başladı fatihasını okur gömersiniz.
  • sir gawain  (06.06.12 10:10:55 ~ 10:19:57) 
Allah'ım ya ne olur şaka deyin şu yorumlara bak. Arkadaşım kaplumbağa suda nefes almaz saçmalamayın, saatlerce de su altında durmaz bunların da akciğeri var ve senin benim gibi havayoluyla solunum yaparlar, saçmalamayın. bu kadar saçma yorum yapmayın ne olur "üç gün suda dursun bir şey olmaz" diye.

bu mevsimde de kış uykusuna yatmazlar, hele ki kırmızı yanaklılar 10 derecenin altına inmeden sıcaklık kış uykusuna yatmaz.

çok uzun süre su altında sıkıştıktan sonra tekrar dönebilenler var. kafasını elinizle ileri geri doğru yavaşça hareket ettirin, zorla solunum yaptırmış olacaksınız bu şekilde. birkaç kere bunu aralıklarla tekrarlayın. eğer iki-üç saat içinde hareket etmezse ne yazık ki ölmüştür.
  • tekosin  (06.06.12 10:29:29) 
@tekosin. şaka gibi olan sensin ne yazık ki.

5 sene su kaplumbağası baktım. suda nefes alıyorlar. solungaçları yok tabii ki bir balık gibi ama akciğerleri bir şekilde havadaki oksijeni ayıklıyor ve onlara havadaki kadar verimli olmasa da solunum sağlıyor. bu hayvanlara o yüzden amfibik deniyor. suda yüzmeyi çok sevdikleri için değil. o yüzden de çıkacak bir karaları yoksa uzun süre suda suda kalabilirler, iddia ediyorum. senin bu engin bilgilerin nerede geliyor merak ettim? dandik plastik bir kapta iki ay yavru kaplumbağa beslemişsindir kesin, oradan geliyordur. neyse.

ayrıca haziran sıcağında da kış uykusuna yatabilirler eğer suları soğuksa. suları ortalama 27 derecede olmalı. en az 22-23. sen sularını 10 derece tutarsan ya da aç bırakırsan hava sıcaklığına bakmaksızın kış uykusuna yatabilirler.
  • sir gawain  (06.06.12 10:35:19 ~ 10:43:50) 
su kaplumbağaları akciğer solunumu yapar. eğer su altında kayaların arasına sıkıştıysa ölme ihtimali var demektir ama yine de bir süre beklemekte fayda var. zamanla kendine gelebilir. en iyisi gerçekten öldüğüne dair bir emare bulana kadar beklemek ve gözlemlemek.

bazı türler 1-2 saat durabilirken benim bildiğim kadarıyla kırmızı yanaklılar 25-35 dakika arasında su altında havasız kalabilir.
  • elektriklisandalye  (06.06.12 10:37:49) 
@sir: yapmayın etmeyin, dalga mı geçiyorsunuz? (bkz: su kaplumbağası/@tekosin). (bkz: çizgili kaplumbağa) gibi türleri de, soft shell türlerini ve rüyanızda dahi göremeyeceğiniz türleri de zevkle ve yıllardır besliyorum, yani iki kuruşluk bilgim yok. benzeri tonla yazı yazdım, bu hayvanların bakımı için gidip zoologlardan bilmemne gavur forumlarına kadar yıllardır uğraşıyorum, hatta ödül olarak zilyon tane şey yolluyorlar adrese. ukalalık için yazmıyorum ama suda nefes falan alamazlar bunlar. boğularak ölen kaplumbağa da gördüm yarım saat bir akvaryum camının kenarına sıkışıp, nasıl üç gün kalacaklar? Gece kamera koyup gözlem yaptım, suyun altında uyusa bile periyodik olarak su üstüne çıkıp tekrar inerek uyumaya devam eder bu hayvanlar. kaldı ki çıkacak karaları yoksa yorgunluktan ölürler ki böyle ölen hayvan da gördüm.

saçmalamaya devam etmeden önce lütfen biraz okuyun.
  • tekosin  (06.06.12 10:43:35 ~ 10:45:28) 
e şimdi ben de 5 sene dev bir tankta üç (daha sonra birini verdim 2 kaldı) kırmızı yanaklı besledim. uv ışığı, dış filtre, dip çekim hortumu, çift ısıtıcı, üç farklı yem vs.. kullandım, olabilecek en profesyonel şekilde baktım. ben de forumlara kaydoldum, oradan insanlarkla buluştum, yabancı metinleri hayrına tr'ye çevirip insanlarla paylaştım, zilyon tane video izledim, site gezdim. referans verdiğin entrynin bağlığını bile ben açtım, dikkatli bakarsan. bazen karşılarına geçer saatlerce önlerinde oturur, yemeğimi orada yerdim. sen şimdi standart kara canlısı akciğerine sahip olduğunu mu söylüyorsun bu canlıların? bence yanlışlardasın.. tekrar etmek gibi olacak özel bir akciğerleri var sudaki oksijeni ayıklayan. ve onun sayesinde zorda kalınca saatlerce kalabiliyorlar. şu anda işteyim ama akşam sana bununla ilgili netten yığınla kanıt bulur gönderirim. yorularak ölmelerine katılıyorum öyle bir gerçek var ama havasızlıktan ölmeleri gerçekten o kadar kolay değil. onu anlatmaya çalışıyorum. tabii ki imkanları varsa zırt pırt burunlarını çıkarıp hava alıyorlar ya da kafaları dışarda olacak şekilde asılı durmayı seviyorlar ama suyun altında uyuduklarına da onlarca kez şahit oldum. bence sen de amfibi ne demek onu biraz araştır.


  • sir gawain  (06.06.12 10:51:32 ~ 10:54:03) 
oha haci senelerce bakip da hic bir fikrin olmamasi enteresan, ozel akcigerle uzayda solunum falan.. Hayvan bildigin solunum yapan bi hayvan oyle aquaman tadinda bi olusumu yok :)


  • thefin  (06.06.12 11:04:13) 
Su kamplumbagalari akciger solunumu yaparlar, bu sebeple arada bir cikip nefes almalari gerek. Bu sebepledir ki suyu ya az koymak ya da hayvanin uzerine cikip nefes alabilecegi dinlenebilecegi yer yapmak gerek.

Velhasili kelam, Eger uzun sure sikisik kalmissa suyun icinde, bogulmus olabilir.
  • elalemin derdi  (06.06.12 11:45:23) 
ölünce kabukları yumuşuyo hamur gibi oluyo, kabuğu sertse yaşıyodur.


  • r_u_h  (06.06.12 12:11:27) 
kabuğu sert, cildi yumuşak. bedenen hiç ölü gibi değil, katılaşma yok. ama en ufak bir hareket yok. içi boş çuval gibi. nefes falan alıp veriyora da benzemiyor.


  • and justice erol  (06.06.12 12:22:16) 
kabına koyunda kurumasın hayvan, yukarıdaki arkadaşlar gibi uzaman değilim ama suda durmaya ihtiyacçları var diye biliyorum. ölmemişse susuzluktan ölmezsin bari.


  • r_u_h  (06.06.12 12:39:43) 
Sonucu merak edenler varsa diye söylüyorum, kaplumbağa ölmüş, gömdük..


  • and justice erol  (07.06.12 09:17:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.