[]

Matematik Sorusu

Yarım aklımla içinden çıkamadım, siz hani belki voltranı tamamlarsanız ....


4x4 lük birim karelerden oluşan bir çerçeve (kare) var, bu şeklin içindeki çerçeveler boyanacak. Ancak her satır ve sütundan en çok 1 brim kare boyanabiliyor.

sadece üç birim kare boyayarak kaç farklı desen elde edebiliriz ?

cevabı: 96 imiş.

modlara özel; dünde buna benzer bir türkçe sorusu yayınlamıştım uçurmuşlar. Matematikleri tutuyorlardı, daha önce denemiştim, türkçeye garezleri var ellaam. İşin özü size sözler hazırlamıştım dün, sonra araya zaman girince, geçti.

 
4ün 3lü kombinasyonundan 4 satırdan 3 tanesini 4 farklı şekilde seçebiliyoruz. o bi dursun.

ilk satırda 4 birim kareyi de seçebiliyoruz boyamak için. ihtimal 4. ikinci satırda ilk satırda seçtiğimiz sütundakini seçemeyeceğimiz için 3 tanesinden birini seçebiliriz. ihtimal 3. üçüncü satırda da diğer iki satırda seçtiğimiz sütunları seçemeyeceğimiz için ihtimal 2ye iniyor.

4x4x3x2 cevap. yani 96.

bu tarz sorular bu şekilde çözülüyor. meşgul olduğum için pek açıklayıcı olmadı kusura bakmayın.
  • cro.magnon  (05.06.12 18:17:37) 
4 x 4 x 3 x 2 = 96

mantigi soyle kurdum: 4 tane satirdan her hangi birisini bos birakiyoruz, buradan ilk 4 carpani geliyor.

geri kalan 3 satirdan bir tanesinde 1 kare boyamak icin 4 sansimiz var, ikinci 4 carpani buradan geliyor.

geri kalan 2 satirdan bir tanesinde 1 kare boyamak icin 3 sansimiz kaliyor (ilk boyanan kare ile ayni sutunda olamaz), buradan 3 carpani geliyor.

geri kalan satirda 1 kare boyamak icin 2 sansimiz kaliyor, 2 carpani buradan geliyor.
  • co2s2  (05.06.12 18:18:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.