[]

antropoloji, avrupa kıtası dışında yaşayan insanları ve kültürleri inceler!

ne demek şimdi bu ? neden avrupa dışındaki kıtalardakiinsanları inceler, ya da neden avrupadakileri incelemez.




 
Antropoloji sömürgeyle gelişen bir bilim dalı olduğu için genellikle sömürülen topraklardaki insanların yaşayışlarını, kültürlerini ... ele alır.
Avrupayı incelememisin bir sebebi de oradaki kültürün bozulmuş olmasıdır. Gelenek, görenek ... doğal bir yaşam hayatının kalmamasının etkisi vardır.
Avrupa incelenmez diye kesin bir yargı da yoktur
  • acckr  (02.06.12 18:38:29 ~ 18:47:42) 
kim dediyse uydurmuş.


  • xenu  (02.06.12 18:38:35) 
kesin olarak "avrupa dışındaki insanları inceler" denmez tabi.

ama antropologların (antropoloji gelişirken) avrupalı olduğunu düşündüğümüzde, "west & rest" anlayışları var. avrupalı sanayi devrimini yapmış, yok efendim teknolojisi gelişmiş, ulus devlet anlayışı çıkmış ortaya vs.

e böyle olmayan diğer insanları da ilkel görüyorlar. kabile halinde yaşayanları, devlet olmayanları, kendilerinin sahip olduğu teknolojiye sahip olmayanları inceliyolar falan.
  • fuel oil  (02.06.12 18:59:05) 
açıköğretim ders kitabında yazıyor. hatta çıkmış soru olması lazım. bilgiler için teşekkürler.


  • ground  (02.06.12 19:11:56) 
kim dediyse o kadar güzel söylemiş ki.

antropoloji avrupa merkezci akademik kültürün bir sonucu ve ürünüdür çünkü ve dünyanın geri kalanına "avrupa"dan bakar. onları kendileri ile kıyaslayarak değerlendirir.

merkez-çevre ilişkisinin en yoğun görüldüğü bilim dalı antropolojidir bile diyebiliriz yani. şöyle düşün, "bilim" deyince aklına gelen şey avrupa modernleşmesi sonucu ortaya koydukları bir nosyon sadece. bu evrensel bir şey değil. onların bilim dediğine biz demek zorunda olmadığımız gibi bu basitçe burjuva sınıfına ve onun çıkarlarına hizmet eden bir araçtan ibarettir.

avrupalılar kendilerini "normal" dünyanın geri kalanını da "diğerleri" olarak addeder çünkü. bu konularda yazılmış koca bir külliyat vardır.
  • esenboga  (02.06.12 19:24:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.