[]

Osmanlı mükemmel olsa sonu olur muydu?

Yani madem bu kadar mükemmeldi ne diye yıkıldı? Ne diye tekrarlansın isteyenler var?




 
Sovyetler Bİrliğininin ihtişamını kabul etmeyen ahmaktır, ama tekrar geri getirmek isteyense budaladır.
Vladimir Putin, Tsar of All Russians

  • efrasiyab87  (02.06.12 17:19:24) 
Basiretsiz, öngörü ve ileri görüşlülükten yoksun kişiler yönetime geldi, bu özelliklerinden dolayı çok rahat kontrol altına alınabildiler diğer ülkeler tarafından, zevke sefaya karıya kıza düşkünlüklerini devletin milletin varlığından üstün tuttular, yabancılara yaranabilmek onlar gibi olabilmek adına olmayacak ayrıcalıklar verdiler, kendi milletlerini küçük gördüler ve en nihayet vatanlarını sattılar.

En en en kabaca bu şeklide sanırım. Eksiklerim hatalı yazdıklarım olabilir.
  • poseidon1  (02.06.12 17:21:12 ~ 17:37:00) 
36 hukumdarla 800 Sene yaşamış daha ne olsun ki. Ortalama 20 sene. Tayip 10 sene başta kalınca yeter diyor herkes:)

bence çok bile yaşamış. Hem de ismi bile değişmeden.
  • halilibo  (02.06.12 17:23:18) 
eknomik dengelerin değişmesine ayak uyduramayışı. toprak bazlı zenginliğin değerli madenler ve ticari aktivitelere karşı olan güç kaybı. tabi 800 sene yaşamış olması zaten büyük bir başarı. kurdukları ya da uyarladıkları bürokrasi uzun yaşamasının sırrıdır.

edit:800 demişiz görüyon mu hacı. demek ki neymiş daha fazla dikkat etmek gerekiyor. öyle hemen gördüğümüzü yazmmak lazım. neyse kamu oyundan özür diliyorum. doğrusu 623 olacak. sağ olasın silvio dante.
  • vartuhi  (02.06.12 18:04:45 ~ 21:34:41) 
zamanında uçsuz bucaksız topraklar varmış tabi, insan baktıkça ağzı sulanıyor. Ama o uçsuz bucaksız topraklara sahip olmanın bir sonu var elbet, sence şu an yunanistan bizim kontrolumuz altında olsa nasıl bir durum olur du? Bağımsızlık sorunu olurdu mutlaka, yani 600 sene boyunca fazla bile tutmuş elinde o toprakları.

Ayrıca mükemmelliği tartışılır, şu an amerika da çok güçlü, ama mükemmel mi?

Zaten osmanlı yıkılmadı, yıkılsa biz burda olmazdık, şuan osmanlının devamı olan bir ülkede yaşıyoruz, yoksa gelip işgal etmedik, veya osmanlı hanedanı bu toprak benim isterem demedi.

@poseidon1, o kadar basit değil, gerileme dönemi padişahlarından inanılmaz insanlar var, II. Mahmud'u araştırabilirsin. Zaten kuruluş+yükselmede tüm padişahlar iyi sonrakiler kötü dersek bunun kulağa ne kadar saçma geldiğini farkedersin.

edit: vartuhi kesinlikle +1
  • juusto  (02.06.12 18:07:18 ~ 18:07:55) 
@juusto;

Dostum tabikide gerileme ve çöküş dönemindekilerin tamamı tü kaka demiyorum (kimsede diyemez) ilk aklıma gelenler bunlar oldu ama. Sadece bunlardanmı yıkıldı gitti kesinlikle hayır, ne konuşmaya vakit yeter ne yazmaya. herkes farklı bişi yazdı mesela hiçbiri yanlış değil ama hepsi tek başına sebepte değil.
  • poseidon1  (02.06.12 18:13:49 ~ 18:14:11) 
@halilibo, @ vartuhi
623'ü neden 800'e yuvarladınız gençler?

  • silvio dante  (02.06.12 20:14:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.