[]

Türk, ırkı değil, milleti tanımlayan bir sözcüktür

Siyasetçiler, tv'dekiler, köşe yazarları falan böyle şeyler yazıp, çizip duruyorlar...

Ne demek istiyorlar anlamıyorum yani Türkiye'de Türk diye bir ırk yok mu?

Benim ırkım ne? Yurtdışındakilerle chatleşirken im turkish diyorum, türk olduğum için...

anam, babam zamanında selanikten göçmüş, aşırı müslüman bir aile ama türkler...

Ben neyim Türk değilsem?

Bu yorumlar yazılar neyin nesi? ne demek istiyorlar?
---------------------------------------------------------
Yüce TÜRK milleti aslen bir ırk adı değil dini bir kavram olarak çıkmıştır

Türk bir kültürdür yoksa saf bir ırk değildir

Türk diye bişey yoktur, eski moğol, Çinli ortak kabilelere Türk denir..

Türk, ırk insanı değil coğrafya insanıdır...

 
turk bir irki temsil eder. ama sorun bizim irk kavramini cok buyutmemiz. yani irk nedir? belli bir toplulukta ayni ortak paydayi barindiran , ya da belki ayni ortak genleri tasiyan insanlar toplulugu (ya bu aciklama bilimsel olmadi bilimsel seysi de vardir bilemedim). yani irk anne baba , onun anne babasi vs ile olan iliskin. ispanyollar'da genelde annen baban , deden ninen ispanyol oldugu icin bir ispanyol irki olumus. ayni sekilde katalan irki da olusmus. bakiyorsun ispanyol irki ve katalan irki arasinda bazi nuanslar var. yani birbirlerinden ayriliyorlar. gerek ten rengi olsun gerek yasam tarzi olsun vs irklari belirliyor.

benden ornek vereyim , anne tarafindan tamamen turk iken , baba tarafindan yari turkum. babaannem kosova arnavutu. e ben ne oluyorum?? amerikalilarda bir bari vardir ..1/2 alman , 1/4hispanik , 1/4 italyanim vs seklinde. neden , cunku orasi oldukca multikulturel bir ortam ve bu irklar birbirleri ile evleniyorlar falan. ee adam irkini nasil ifade etsin. 1/32 kizilderiliyim diyen bile oluyor muhabbet kizilderililere gelince. ama hepsi amerikan.

o sekilde bakinca ben de 3/4 turk , 1/4 arnavut oluyorum. hatta baba tarafindan dedemler selanik gocmeni benim de. dedem tam emin degil ama onun da babannesi neyim rum olabilir. niye olmasin.

iste olay karisiyor. ben kendime muhabbeti acilmadigi zaman 1/4 arnavutum demiyorum. turkum diyip geciyorum. cunku bu irk beni tanimlayabiliyor. 3/4 turk olmak turk olmak icin yetiyor.

dahasi neyim? turkiye cumhuruyeti vatandasiyim. turkiye cumhuriyeti vatandaslarini betimlemek icin kullanilan genel gecer tabir ise turk olmak. yani yabanci birine i am turkish dedigin zaman etnisite'den once hangi ulkeden geldigini gosteriyor. i am kurdish dersen turkiye vatandasi bir kurt oldugun sonucu cikiyor.

yani turk irki elbette saf bir irk degil , cogu irk degil. all iste bugun turkiye'de balkan irklari ile kan bagi olan yaklasik 8 milyon kisi yasiyor. bir cogu benim gibi babannesi falan arnavut olan insanlar. , yok efendim bosnak dedesi olan insanlar falan. hani turk olup da selanikten gocmus olanlari soylemiyorum. bildigin slav irkina ya da arnavutlara , gagauzlara bir yerden akraba olan cok insan var turkiye'de. es keza araplara , azerilere , ermenilere akraba olan da cok insan var.
  • harrage  (31.05.12 15:45:14) 
ben yurtdışındayken laf olunca im from turkey diyorum turkish demek benim de aklımı karıştırıyor çünkü. bir de yeri gelmişken şöyle bir saçmalık da var ülkemiz vatandaşında. ben ermeni asıllı hristiyan türkiye vatandaşıyım diyorum. o nasıl olur yav hem hristiyansın hem türk diyo leleşler. ancak kelimeleri ayrıştıracak kapasite yok adamlarda. kaç kez açıklamak gerekir bilmiyorum; ermeni asıllı-kökleri ermenistanda doğan bir vatandaşa dayanan, hristiyan-din ulan bu din ülkeyle alakası yok, türkiye vatandaşı-türkiyede doğmuş ülke kimliğini taşıyan birey.

hoff ne zaman kademe atlayacak bu insanlar?
  • scapegoat  (31.05.12 15:46:28) 
hem dinle hem ırkla alakalı olarak türkmen kelimesi var. oğuz boylarının islamı seçtikten sonra kendileri için söylenen türk-i iman dan geliyormuş.
neyse türk genel olarak dünyadaki ırkı belirtirken, aynı zamanda türkiye vatandaşlarından oluşan milleti belirtiyor. amerikalı diyince abd vatandaşlarını kapsaması gibi. dedesi meksikalı olan bi amerikalı "ben amerikalıyım" der, en fazla meksika kökenli amerikalı olduğunu söyler. bize daha yakın olan örnek fransa olabilir. orada dedesi göçmen olanlar fransızım der. örneğin fransa'daki ermeni soykırımı yasasının avukatı vardı ismini hatırlamıyorum, ermeni asıllı ama fransızım diyor, ermeni asıllı fransız lafına bile sıcak bakmıyor. artık dünyada ırktan çok milliyet önemli; aynı toprağı, dili, devleti paylaşmak. mesela scapegoat yurtdışında "ben ermeniyim" dese ermenistan vatandaşı olarak algılanır.

ama yukarıdakiler yani türk kelimesinin hem ırk hem türkiye vatandaşlığı belirtmesi sanıyorum ki sadece türkçede var. ingilizce(ve muhtemelen latin kökenli dillerin hepsinde) türkiye vatandaşı turkish, dünyaya orta asyadan yayılmış türk ırkı turkic olarak geçer. zaten batı tarihi için türklerin ortaya çıkışı selçuklularla başlar sonra osmanlı gelir. yani ırk olarak değil, birçok ırkı barındıran bir millet olarak. sadece kendi kendimize yüzyıllarca gelen alışkanlıklardan dolayı bunun ayrımını yapamamışız.

hatalarım varsa affola, düzeltile.
  • r_u_h  (31.05.12 16:54:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.