[]

Nabız saçmalaması

İyi akşamlar sporun ve sporcunun dostları,
Öncelikle kendimden biraz bahsedeyim de biraz daha sağlıklı olsun yorumlarınız. Haftada en az üç gün kardiyo yapan bir insanım, öyle bir iki km koşup ah uh demem normalde.
Bu akşam Beşiktaş'tan Levent'e doğru giderken otobüs yerine yürüyeyim dedim hazır üstüm de spora müsaitken. Neyse yolda ara ara nabzımı kontrol ederek o yokuşu tempolu bir şekilde metrobüs durağına kadar yürüdüm, burdan sonra biraz da koşayim bari deyip başladım koşmaya. ( Astoria tarafına ayrılan yola kadar) Tam 5 dakika sonra ayakkabım çözüldü durup bağladım bu arada bir nabız yoklaması yapayim dedim. Tempolu yürüyüş esnasında 132 ( 15 sn ölçüp 4 ile çarpıyorum) olan nabzım bu minik koşu sonrasındaki ölçümde çılgın atıyordu, taa ölçümün 8-9. saniyesine kadar 150 nin üstünde çikacak gibi atan nabız, liner veya parabolik değil direk duvara vurmuş araba gibi 4 te biri seviyesine indi hız olarak, o esnada ayaktaydım. Çok kısa süreli bir baş donmesi ve ayakların boşalması gibi bir şey oldu, neyse ben güçlü durmaya çalıştım. 5-6 saniye sonra düzeldim ve eve kadar nabzımı kontrol ede ede geldim. Sonraki kontrollerimde hep 110- 130 aralığında kaldım.
Şimdi sizlere sorum şu, ne oldu lan? Harbiden ne oldu öyle, nasıl bir nabız düşmesidir bu.
Sebep olarak dehidrasyon olabilir mi? Gün içinde normal miktarda su içtim ayrıca Beşktaş'ta oturduğumuz kafede de bir su içmiştim fakat yürüyüşe başladıktan sonra hiç su içmedim olay anına kadar.
Aç değildim, kan şekerim düşmemiştir( akşam yemeği, üstüne de dondurma yemiştim).

 
en.wikipedia.org

yani, plazmada aclik kan sekeri, HbA1c (hemoglobin a 1 ce diye okunuyo) ve plazmada aclik insulini baktirman faydali olur. kan vermeye 10 saatlik oructan sonra git. su icebilirsin ama herhangi bir sey yeme.

yani,

Aç değildim, kan şekerim düşmemiştir( akşam yemeği, üstüne de dondurma yemiştim).

dusuncen yanlis. yemek sonrasi, ozellikle de yemek ustu dondurma gibi bir ogun sonrasi kan sekeri dusmesi de oluyor, Ingilizcen varsa, senin de o linkten gorecegin gibi...
  • compadrito  (31.05.12 02:18:10 ~ 02:21:40) 
vay arkadaş, anladım teşekkürler. bizdeki de işte sağdan soldan edindiğimiz bilgilerin düz mantıkla işlenmesi sonucu oluşan yorumlar.


  • okumayi sevmeyen okur  (31.05.12 02:30:07) 
iyi de koşunca nabzının artması normaldir.

sen atıyorum 7 km/sa hızıyla yürüyorsun, önce nabzın yine atıyorum 130 civarlarında geziyor başlarda. sonra vücut alışıyor ve nabzın düşmeye başlıyor. eh bu noktada 7 km/sa'dan 8.5'a çıktığında deli atması normal.

ayrıca hem nabzını sağlıklı bir biçimde ölçüp hem de koştuğunu ya da tempolu yürüdüğünü düşünmüyorum.
  • la noix  (31.05.12 08:14:13) 
Yok zaten koşma anında değil de durup hemen ölçüyorum, 3 aşağı beş yukarı doğrudur heralde, en azından ben hep aynı şekilde ölçtüğüm için yorumlamam pek hatalı değildir sanırım. Bir de ben asıl sorunumu anlatamamşım sanırım, nabzımın artması normal farkındayım, hatta istiyorum da artmasını o anda fakat asıl olay şu ki, durup ta nabzımı ölçmeye başladığım anda ilk sekiz dokuz saniyede yüksek tempoda atan nabzım( yüksek olması normal) ben tam ölçerken birim zamandaki vuruş sayısıni 4 te birine kadar indirdi. Bu azalış bir anda oldu sonra gözler karardı falan.


  • okumayi sevmeyen okur  (31.05.12 09:14:57 ~ 09:16:17) 
neden nabzını ölçme isteği duyuyorsun? koşuyorsun ve sonra bir anda durup eğiliyorsun. ayağa kalkınca başının durması normal. bir koşunun ardından hemen durulmaz, hızlı adım yürüyüş ile bir süre daha devam edilir.

nabzını da kendin o kadar iyi ölçemeyebilirsin. bunlar için kullanılan aletler var, koşarken nabzını ölçüyor. sen koşuyorsun, bir anda durup nabız ölçmeye başlıyorsun sonra yine koşuyorsun yine duruyorsun... bu zaten pek sağlıklı bir şey değil.
  • bilan  (31.05.12 09:45:26) 
Haklsın ama yazdığım gibi ayakkabım söküldüğü için durmuştum, yoksa koşuyu bir anda bitirip nabız ölçmem normalde ayrıca eğilmiyorum ki ( yazdığımdan dediğin gibi anlaşılması normal haklısın ama önce nabza bakıp ardından kendimi toparladıktan sonra ayakkabı bağlama olayına giriştim. aslında ne aralıkta seyir ettiğimi meraktan bakıyorum nabzıma, dediğin saatlerden alacağım zaten kısmetse, hatta öneri varsa sevinirim.


  • okumayi sevmeyen okur  (31.05.12 17:04:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.