[]

Konservatuvar ve Gelecek

11 yaşında bir oğlum var. Bu sene 4. sınıftan 5. sınıfa geçiyor. 1. sınıftan beri piyano çalıyor ve eğitimini alıyor. Piyanoyu çok seviyor. Her akşam başında 1 saatini geçiriyor. Bir yandan da bilgisayar programcılığına meraklı çocukların programlama öğrenmesini sağlayan scratch ve kodu gibi programlarla devamlı birşeyler üretiyor. İnglizcesi de iyi (zaten özel okulda). Bu sene 9 Eylül Devlet Konservatuvarı'na 5. sınıftan öğrenci alınacak ve oğlumu bu sınava sokmayı düşünüyoruz. Bu sene olmazsa gelecek sene de şansımızı deneyeceğiz. Soruma gelince:

Konservatuvar eğitiminin geleceği var mıdır ? Bir Fazıl Say filan olmadan bir piyanist hayatını rahatça yaşabilir mi ? İş imkanları geniş midir ? Teşekkür ederim.


 
birazdan kendi gelip cevaplar zaten ama görmez belki, sözlükten veya buradan la traviata nickli yazara mesaj atın.


  • kibritsuyu  (30.05.12 16:33:29) 
bu kişiden kişiye değişir ama türkiye'de sanatla uğraşınların geleceğinin pek parlak olmadığı malum. zaten fazıl say'ı da kaçırttılar ülkeden. tabi piyano çalmasın diyemeyiz hobi olarak yine çalsın ama bir memuriyete girse fena mı olur.

ülkem gerçeğinden çıkarsak eğer yurtdışına gitme, gönderme durumunuz var ise değeri bilinir, yeteneği var ise mutlu mesut yaşar. türkiye'de kalırsa ne olacağını kimse bilemez ama pek bir şey olmayacağı büyük ihtimal.
  • bilan  (30.05.12 16:37:59) 
geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı. geçim düşünmeyin. herkes geçiniyor bir şekilde. mutlu olacağı şeyi yapsın. mutsuz bir bankacı.


  • eleventh american esme has met  (30.05.12 17:04:38 ~ 17:04:58) 
bence özel ders alıp normal öğretimine devam etsin, daha meslek seçimi için çok erken. belki ileride bilgisayar mühendisi olmak isteyecek, belki çok alakasız bir dal seçecek. bunları yaparken yanında müzik yapabilir, ama konservatuardan sonra mühendislik seçmesi çok çok zor olacaktır. ayrıca çocuğun klasik müzik çalmak isteyeceğini de bilmiyoruz. belki jazz belki rock yapmak isteyecek. hele ki rock müzisyenlerinin klasikçilere göre daha çok kazandığı ve daha çok eğlendiği ortada(tabi tutturabilirse) veya gider sezen aksu gibi sanatçılarla çalışır bok gibi para kazanır. illaki de ben klasik müzik piyanisti olacağım derse lise de veya üniversite de konservatuara girebilir. o zamana kadar özel dersler ve kişisel ilgiyle çok da geri kalacağını sanmıyorum.


  • r_u_h  (30.05.12 17:09:48) 
20 yaşından sonra programcı olabilir ama müzik eğitimi zor :)


  • thewishcaster  (30.05.12 17:44:11) 
kendim konservatuarın direğinden dönmüşken evde 2 konservatuar mezunu olan bir aileye sahip olduğumu düşünürsek size vereceğim cevap eğer gerçekten seviyorsa ve bağlıysa, gelecek diye tanımladığınız şeyin niteliğine göre paraysa para, şöhretse şöhret en önemlisi de %100 hayat tatmini ve mutluluk getireceğini söyleyebilirim. eğer konservatuarda yeteneğinin iyice serpildiğine şahit olursanız ki -analitik bir kafası olduğu da anlaşılıyor oğlunuzun- yürü ya kulum durumu oluyor. aygaz müziğinde hislenip ağlayan şu an dünyanın en iyi üç konservatuarından birine devlet bursuyla giden 2 piyanist tanıyorum mesela.

özel olarak başka alana ilgisi yoksa normal eğitim sadece zaman kaybettirir. programcı olmak için bilgisayar mühendisliği diplomasına gerek yok. matematiğe bayılıyorum diye gidip mühendis oldum, elimden enstruman düşmüyor, müziksiz bir iki saat bile geçmiyor..ben ettim başkası etmesin.
  • perliva  (30.05.12 18:05:12) 
cok guzel ve ornek bir soru bu.

aksama konservatuvar oncesi, sirasi ve sonrasi hakkinda uzun bir yazi yazmak isterim. hatta direk sozluge yazip burdan da link verebilirim. geçiştirmek istemiyorum bunu, cunku cok onemli.

konservatuvarlilarin gozunden gormeniz cok onemli. gece lütfen tekrar kontrol edin editleyecegim cevabi.
  • la traviata  (31.05.12 16:56:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.