[]

fotograf filmlerini x-ray cihazindan gecirmek zararlimidir?

dia filmlerde var normal fotograf filmleri de.Hic yikatmaya vermedim makara halinde duruyorlar öyle.havaalanindaki x-ray cihazlarindan gecince bozulur diye bisey duydum dogrumudr ki?




 
ben de öyle duydum. yıkanmışlara bir şey olmaz herhalde ama negatifler pırtlıyor.


  • gominist redar  (28.05.12 20:27:21) 
ilk defa duyuyorum, filmler x-ray ışınlarına duyarlı mıymış?
ben film makaralarıyla alışveriş merkezlerindeki x-ray'lerden geçtim çok defa, hiçbişey olmadı.

şöyle bişey buldum: www.kameraarkasi.org
  • manifeste  (28.05.12 20:37:39 ~ 20:44:17) 
hayır sorun olmaz.

sinemalarda halen "film" kullanılıyor biliyorsunuz. güvenlikler, polisler alışkın "film" film görmeye. xray konusunda yapmanız gereken film üzerindeki değerler ile xray'in değerlerini karşılaştırmanız. ancak genelde 100-200 ve hatta 400 asa filmler xrayden etkilenmiyor. ancak özel bir nedenle yüksek asa film kullanacaksanız veya farklı filmler kullanacaksanız bunlara ait dokümanı yanınızda götürün ve mutlaka erken gidin ki kapıda takılıp vakit kaybetmeyin.

ayrıca goo.gl
benim dediğimi de yazmışlar:
Travelers probably shouldn't worry about possible X-ray damage when hand-carrying their film onto the airplane unless they are carrying:
* Film with an ISO speed or Exposure Index (EI) of 400 or higher. (bu arada iso ile asa farklı olduğna dikkatini çekerim. rakama bakarken göz önünde bulundur lütfen.

demişim 12 ağustos 2011'de
  • ben smyrna  (28.05.12 21:00:15) 
Bozulur. ben smyrna'nın yaptığı alıntıda bir detay var. Hand-carrying diyor. Carry-on çantalar sadece standart x-ray'den geçiyor. Bavullar vs ise daha kuvvetli xray cihazlarından geçtiğinden daha fazla ışına maruz kalıyor.

Taşıyacaksanız el çantası/carry-on da taşıyın, bavula atmayın.

Şuradan çeşitli örneklerini görebilirsiniz :
www.kodak.com
  • skatheist  (29.05.12 03:20:52) 
yine hayır. oradaki hand carryingden kasıt, özel koruma altına alınmış xrayi engelleyen koruması olan film kutular veya çantaları dışında taşıma metodları. ben 400 asa filmle xrayden geçiyorum ve sorun yaşamıyorum(ki azten 4-5 kez geçtikten sonra sorunlar görülebilir deniyor). sonuçta üzerinizde hiç bir şekilde bir cihaz, metal, film (boş bile olsa) gate'den geçemezsiniz. herşeyi x-raye atmanızı isterler, anahtar telefon vs hariç. film özellikle de fotoğraf makinesini xraye sokmama şansınız yok. sadece bu konunun profesyoneli olduğunuz konusunda ikna edeceksiniz ki filmleriniz göz ile denetlensin.

handcarrying'den kasıt korumasız.
  • ben smyrna  (29.05.12 19:14:31) 
Kodak aksini söylüyor :
"X-ray equipment used to inspect carry-on baggage uses a very low level of x-radiation that will not cause noticeable damage to most films. However, baggage that is checked (loaded on the planes as cargo) often goes through equipment with higher energy X rays. Therefore, take these precautions when traveling with unprocessed film"

İster elinde taşı, ister gazete kağıdına koy, ister metal kutu içine koy. Hiçbirşey olmaz, çünkü uçağa bindirdiğin çantaları tarayan x-ray cihazı zayıf.

Bavul ise bambaşka hikaye. Bavulların doluluğu, kalınlığı vs. çok daha güçlü cihazlar gerektiriyor. Checkked baggage dedikleri, fişlenen ve konveyorla uçağın kargo bölümüne giden bavullar çok daha fazla x-ray ışınına maruz kalıyor.

Bozulmuyorsa adamlar o sayfayı niye yapmış.

Özetle, banyolanmamış filmleri taşıyabileceğiniz en güvenli yer yanınıza aldığınız çantanız.
  • skatheist  (31.05.12 00:49:04) 
Denicez görücez artik :( bi kismini valize bi kismini el cantama alayim ben.ucuz diye atladim bi dünya film aldim kicimda patlamaz umarim.


  • skinnerbox  (31.05.12 00:56:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.