[]

Arbitrage Pricing Theory, Arbitraj

Arkadaşlar tezimde APT'ye yer vericem. sağolsun az önce duyurudan bir arkadaş tercüme etti:



beklenen olası durum sayısının menkul kıymet(lineer bağımsız) sayısına eşit olduğu bir tam rekabet piyasası olduğunu varsayarak, herhangi yeni bir mal varlığının gelecek ödeme şekli mevcut menkul kıymetlerin uygun bir portföyü ile kopyalanabilir/katlanabilir/türetilebili.

yeni varlığın değeri replika edilen portföyden farklılık gösterirse, arbitraj mümkündür ; yatırımcıportföyü azaltıp varlığı alır ve bütün gelecek ödemeleri birbirini dengeler. Gelecek ödemeler pazar durumundan bağımsız 0 olacağından bu kombinasyonun gelecekteki değeri pozitif olamaz

arkadaşlar açıkcası bir bok anlamadım. ne diyor bunlar var mı özetleyebilecek ??

 
ingilizce metni koyarsan yardımcı olabilirim


  • spy of soul  (27.05.12 18:17:25) 
@spy of soul

Whereas mean-variance analysis and certain assumptions on the investors’ behav-

ior are the foundation for the Markowitz and subsequent models, alternative ap-
proaches are based on other assumptions and relationships. One of these is the law

of one price: Any two investments with equal future claims and payoffs must have the
same price today. Assuming a perfect market where the number of possible future

states equals the number of (linearly independent) securities, than the future payoff
structure of any new asset can be replicated with an adequate portfolio of existing
(and already priced) securities. If the price for the new asset would differ from the

price for the replicating portfolio, arbitrage would be possible: the investor could
buy the asset while going short in the portfolio (or vice versa) and all future pay-

ments would perfectly offset each other. Since all future net payments of this com-
bination will be zero regardless of the actual market situation, then the net price of

this combination must not be positive.
  • oooo çok sert  (27.05.12 18:29:29) 
öncelikle arbitraj temel olarak ; aynı ürünün(döviz, opsiyon, altın petrol vs) fiyatı iki farklı piyasada farklı ise bundan yararlanıp kesin kar yakalama imkanına deniyor. yanyana iki döviz bürosu düşün 1 inde dolar 2 tl diğerinde 2.2 lira. birinden 2 tl ye aldın diğerine 2.2 ye satarsan bu arbitraj olur. işte APT piyasa oyuncularının fiyatlama yaparken bu tarz bi durumu engelleyecek şekilde fiyatlama yapacaklarını söylüyor.

metne gelirsek; piyasaya TR hazinesinin 50 yıl vadeli bir eurobond çıkaracağını düşün. işte % 5 kupon ödemesi olsun yıllık. bunun fiyatlaması yapılmalı yani ne kadardan satılacak.

"Assuming a perfect market where the number of possible future states equals the number of (linearly independent) securities, than the future payoff structure of any new asset can be replicated with an adequate portfolio of existing (and already priced) securities"

işte burda birbirinden farklı işte 5 senelik 10 senelik 2 senelik vs eurobondlarla(piyasada hali hazırda işlem gören yani fiyatını biliyoruz bunların) bu 50 yıllık tahvilin getirisiyle aynı şekilde getiri verecek(50 sene boyunca yapacağı tüm ödemelerin aynısını yapacak) bir portföy kuralabileceğini söylüyor.
ve eğer yeni piyasa çıkacak bu eurobond alma maliyeti bizim portföyümüzün fiyatından farklı olursa düşük/fazla farketmez ortada bir arbitraj imkanı doğacağını söylüyor. yani arbitraj müsaade edilemeyecek birşey olduğundan fiyat bizim portföymüzün fiyatından farklı olamaz.
diyelimki bizim bu "replicating porfolio" ( getiriyi birebir modelleyen diyelim) tahvilden daha ucuz kalırsa bizim portföyü satın alıp çıkacak eurobond u shortlarsak (açığa satarsak) bu 50 yıl içindeki tüm ödemeler vs birbirini götüreceği için havadan para kazanmış oluruz . yani arbitraj olur.
  • spy of soul  (27.05.12 19:07:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.