[]

1000 tl civarında kompakt fotoğraf makinası

selamlar. yaklaşık bir altı ay kadar önce araştırdığımda nikon coolpix p300 modelini uygun bulmuştum, o sıralar 700 tl civarındaydı. (git: www.dpreview.com) en kötü tarafının, yüksek iso çekimlerinde yazılımının agresif düzeltmeler yapması olduğunu okumuştum. olympus, canon ve panasonic'in aynı sınıftaki alternatiflerine de biraz baktım (gerçi bunlar 1000 lira civarıydı), hemen hepsinin karanlıkta çekim konusundaki sıkıntıları öne çıkarılıyordu. (git: www.ephotozine.com) derken araya başka şeyler girdi, ilgilenemedim ve bugünlere geldik. şimdi acilen bir makina almam lazım, halihazırda bu sınıf hakkında bilgisi olanlardan öneriler bekliyorum. biliyorsunuz bu işin sonu yok, o nedenle sınırı 1000 tl koydum.

özellikleri toparlamak gerekirse:
ufak olacak, kompakt olacak; taşıması kolay olacak. daha çok mimari çekme amacındayım, bu nedenle son zamanlarda pek çok kompakt makinada sunulduğu gibi standarttan biraz daha geniş açılı bir objektifinin olmasını istiyorum. yüksek zoom özelliği ya da 10'un üzerinde mp olmasına gerek yok. manuel ayar olsun, biraz oynayabileyim. video çekimi genelde hd zaten bu sınıfta.

bu işten anlayan ablalarım abilerim 'amaan uğraşma, o fiyata al p300'ü idare etsin' derseniz okey. ancak yakın zamanda çıkan, bilmediğim güzel bir alternatif öneriniz varsa daha bi okey. saygılar, sevgiler.

 
olympus pen serisi mi neydi onun gece çekimleri süpppper. bi araştırsana. ben de bakayım bulursam bir şeyler eklerim.


  • ben smyrna  (24.05.12 01:27:26) 
goo.gl
bir fotoğraf görmüştüm aynı yerin farklı iki makine ile çekimini (ki biri pen idi tabi) pen'inki muhteşemdi. kesinlikle incele.

  • ben smyrna  (24.05.12 01:29:09) 
bak 1600 iso
www.flickr.com

  • ben smyrna  (24.05.12 01:30:35) 
canon g serisi.


  • drthea  (24.05.12 01:32:48) 
@ ben smyrna, abi yalnız o değiştirilebilir objektifli ya, ona hiç girmiyim diyorum aslında.

@drthea, inceleme sitelerinde canon'u öyle bir gazlıyorlar ki, neye inanacağımı şaşırıyorum valla.
  • manuel mandalina  (24.05.12 01:35:16 ~ 01:38:08) 
slr like istemiyorsunuz zaten, kompakt olarak en iyi makine seride bildiğim kadarıyla.


  • drthea  (24.05.12 01:43:21) 
yanlış bilmiyorsam sabit lensli de vardı. çok emin değilim. dedim ya takip ettiğim bir ürün değil. ama gerçekten iyi.


  • ben smyrna  (24.05.12 01:43:56) 
@drthea, g1 x varmış en son, gördüğüm kadarıyla. özelliklerine diyecek yok; cmos sensör, raw çekim falan ancak bu seri hem bayaa iri, hem de fiyatı bütçemin iki katı kadar. yine de araştırma motivasyonu oldu, teşekkürler.

@bensmyrna, şimdi baktım ama sabit lenslisi yokmuş malesef.
  • manuel mandalina  (24.05.12 01:52:49 ~ 02:00:07) 
g12 var, 1200 civarına da bulunabiliyor. bi bakın derim.


  • drthea  (24.05.12 01:59:56) 
bu seri tümden büyük, malesef bana uygun değil.


  • manuel mandalina  (24.05.12 02:26:49) 
Bende g12 var canavar gibi. ayrica satiyorum Ilgilenirsen.


  • rentts  (24.05.12 06:24:47) 
höla.
bütçeniz dahilinde kompakt makine olarak canon g ve panasonic lx serilerine bakabilirsiniz. bu sınıftaki makinelerin küçük algılayıcı boyutları yüksek iso değerlerinde yeterli performansı gösteremezler. yüksek isoda meydana gelen hataların düzeltilmesi işini makinelerin raw kayıt yapabilmesi nedeniyle belirli bir noktaya kadar bilgisayarda çözerek daha yüksek performans elde edebilirsiniz.
diğer taraftan g1x, x100 gibi büyük boy algılayıcıya sahip hibrit objektifi değişmeyen kompaktlar da size çözüm olabilirler fakat bütçenizi aşacaklardır.
bence üst sınıf kompakt yerine alt sınıf bir micro four thirds gövde düşünebilirsiniz. objektifleri değişse de üzerlerinde gelen kit 14-42mm objektifler işinizi fazlasıyla görecektir. algılayıcı boyutlarının büyük olması büyük avantaj.
hibrit pazarının fiyat performans oranı en yüksek modeli sony nex-5n fakat bu da bütçenizi aşıyor, c3 yerine gelen nex-f3 nex-5n ile benzer algılayıcıya sahip spot piyasada bütçenize uyabilir.
sonuç olarak hibritlerin iso performansları sıradan kompaktlara kadar çok daha iyidir. bir diğer konu da şu, full frame gövdelere erişinceye kadar üreticilerin sundukları iso performansları profesyonel olarak iş yapmaya çok müsait değiller. iso800'de işe yarar sonuç elde edebiliyorsa gövde bence çok daha fazlasını aramaya gerek yok, teknik değerler ve modellerle uğraşmak yerine asıl amaca yönelip fotoğraf çekmeye bakabilirsiniz.
kolay gelsin
  • schizophrenia13  (24.05.12 10:26:41) 
kompakt sınıfta alacağınız makineler (lensi değiştirlemeyenler) g1x haricinde sensör boyutları küçük olduğundan birbirlerine yakın sonuçlar verirler. dolayısı ile 1000 lira parayı bu makinelere vermek mantıklı değiller. yalnızca pazar oluşturmak için var bunlar. g1x fiyatı da nerede ise bir slrye yakın ve bütçenizin üzerinde olduğundan size önerilebilecek makine "leica v-lux 20" olmalıdır. en azından istediğiniz gibi lensi değişmiyor ancak verdiğiniz paranın karşılığını da verecek bir makinedir. tepe tepe kullanırsınız.
selamlar.

  • ohtararan  (24.05.12 10:45:02) 
@schizophrenia13, çok teşekkürler. örneğin benim baktığın nikon p300'de raw çekim yok, dolayısıyla makinanın yaptığı düzeltmeye mahkum kalınıyor. bir kaç yerde 'bu böyle olmaz, yakın zamanda bir yazılım güncellemesi gelir' demişler, o zamandan beri bakıyorum ama yok, gelmedi. ki benim baktığım sınıfın bu bakımdan en kötü makinası bu deniliyordu, dediğim gibi aynı sınıf denilen diğer makinalar ise 1000 tl ve üzeri zaten. bythom'daydı sanırım, yüksek isolu çekimleriniz için 10x15 baskının üzerine çıkmazsanız sorun yok diyordu, zaten bunu okuyunca büyük oranda vazgeçtim, çünkü öyleyse manuel ayara sahip 500 tl'lık bir pocket makinadan çok bir farkı kalmıyor sanırım.
g1x'i düşünmememin en büyük nedeni boyutu, yoksa bir kaç taksit fazla öderim en çok. yalnız fuji x100'ü yeni gördüm, ona bir bakayım (baktım, kendisi de fiyatı da inanılmaz :)
objektifli makinaların benim için olumsuz tarafı, öncelikle ebatsal. yoksa böyle bir yatırımın boşa olduğunu düşünmüyorum hiç. mesleki olarak zoom objektife de ihtiyacım olduğu oluyor ama öyle durumlarda arkadaşlardan büyük makina ödünç alırım diye düşündüm hep. benim sürekli çantamda-cebimde gezdirip belgeleme ihtiyacımı karşılayacak bir makinaya ihtiyacım var özünde. yani evden çıkarken 'yarım kilo eksik olsun, bugünlük makinayı almasam mı acaba' demek istemiyorum. pen gibi küçük gövdelere gelindiğinde sıkıntı, konser gibi etkinliklerde objektifi dolayısıyla profesyonel makina muamelesi görüp alınmaması.
dediğiniz gibi bu sınıfta ve bütçede ısrarlıysam yüksek iso sorunlarına fazla takılmadan bir seçim yapmaktan başka şansım kalmıyor. fiyat bakımından yine en uygun alternatif p300 olacak sanırım. ya da ohtararan'ın önerdiği gibi zoom'u da olan modellere bakıp, 'manuel ayarlı kompakta bu parayı verdim ama zoom'u da var diyebileyim'.
  • manuel mandalina  (24.05.12 13:38:53) 
büyük bir değişiklik olmazsa Panasonic Lumix DMC-LX5 alıcam dostlar. tüm beklentilerimi karşılayan, incelemelerde oldukça iyi sonuçlar veren bir makina. fiyatı 1100-1200 tl civarında. tek sıkıntı çok yeni bir model olmaması (2010 ortalarında çıkmış). çıkmasının hemen ardından başlayarak bugüne değin pek çok yerde 'LX6 gelir mi/ne zaman geliyor' tarzında konuşmalar olmuş ancak henüz ufukta görünmüyor gibi. bir soru-cevap sitesinde uzman diyor ki, 'piyasadaki modeli aldığınızda yenisi hemen çıkar, almiyim bekliyim dediğinizde hiç çıkmaz!' :D
yardım eden herkese çok teşekkürler :)

  • manuel mandalina  (29.05.12 22:15:16 ~ 22:15:52) 
ohoo çok vakit geçmiş, yazmamışım. lx5 aldım, haftasına lx7 çıktı :D makinamdan memnunum gayet :)


  • manuel mandalina  (20.07.14 14:45:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.