[]

nasıl bir televizyon?

bir sürü anlamadığım terimler var. dolby'i filan biliyorum da hyper real engine diyor mesela? bunun gibi şeyler. zaten evde sağlam tüplü televizyon var. almışken iyi bir şey alıyım. özellikler nasıl olsun. 32-37 inç aralığında olacak. marka modelden ziyade şurası şöyle olsun gibi şeylere ihtiyacım var.




 
Dual XD Engine, Hyper Real Engine, Bravia Engine, Smart VIERA Engine Pro vs. Bunlar her markanın geliştirdiği görüntü işleme teknolojilerine verdikleri isimler. Son kullanıcı için afilli söylenişleri haricinde pek ehemmiyeti yoktur.

Genel olarak film oynatabilme, smart tv, 3D, dahili uydu, kayıt yapabilme özellikleriyle ön plana çıkmaya çalışıyorlar.

Film oynatma konusunda Samsung ve LG başa güreşiyor, piyasada bu özelliği en kararlı çalışan televizyonları onlar üretiyor. Altyazı performansı önem kazanıyor bu özellikte.

Kayıt yapabilen kaç televizyon var emin değilim, bildiğim Loewe, Sony, Panasonic ve yerli markaların bazı modelleri kayıt yapabiliyor. İyi bir yazılımla desteklenirse çok kullanışlı bir özellik oluyor bu ama genelde sadece kendi okuyabilecekleri bir formatta kayıt yapıyorlar. Ayrıca Loewe hariç hepsi tek tuner kullanıyor, kayıt yaparken farklı bir kanal izleyemiyorsunuz.

Dahili uydusu olan televizyonlar şimdilik başarısız, performanslı çalışmıyorlar. Digiturk çalıştıramıyorsunuz(Loewe ve yerli markalar hariç), biss çözme özelliği genelde yok, düşük sinyal uyarısı almanız muhtemel, kanal geçişleri ağır.

Smart tv ilk başta çok cazip bir özellik gibi duruyor ama performans sorunları bunda da var. Kağnı hızında açılan menüler, wi fi adaptörlerin pahalı olması, menüleri kullanıcı dostu olmaması cazibesini alıp götürüyor. Acil bir işiniz çıktığında bilgisayarı açmamak için kullanılabilecek bir özellik şimdilik. Yalnız, LG nin ürettiği bir kumanda var, wii kumandası gibi. Smart tv menüleri arasında dolaşımda vs. çok kullanışlı oluyor. Yakında gelebilecek Dark Android Box cihazının bir üst donanımlısı performans, uygulama çeşitliliği konusunda her cihaza nal toplatır.

3D özelliği tam oturmadı. Markalar şimdilik günü kurtarıp kar etme derdindeler. Titreşimli bir 3D izliyoruz şu anda, bunun için güçlü panel ve işlemci güçleri gerekiyor. Gözlüklerin pahalı olması da 3D nin olumsuz bir diğer yanı. Titreşim ve maliyete LG bir çözüm buldu. Pasif gözlük kullanıyor, çok uygun fiyatlılar ve 3D modundayken görüntü titreşimsiz ve net, baş ağrısını aza indiriyor.
Bunun yanında çözünürlükten feda ediyorsunuz. İki teknoloji arasında seçim yapmam gerekirse LG nin pasif gözlüklerini seçerim. Gözlüksüz 3D şimdilik en sağlıksız çözüm, gözleriniz mahvoluyor. Hem çok pahalı hem en sağlıksız çözüm olur.

Panel kalitesi aslında en önemli özellik, sonu itibarıyla bu cihazlar görüntü izlemek için alınıyor ve kullanılan panel bunun kalitesini direk olarak etkiler. Örnek olarak Samsungun geçen seneki 8 serisinde kullandığı panel bu sene çıkardığı 8 serisi panelden daha kalitelidir. Son kullanıcının bunu mağazada anlaması çok zor, teknik veriler paylaşılmıyor.

Mağazadaki görüntüler de televizyon için optimize edilmiş oluyor. Ayrıca bütün televizyonları bir kaynaktan görüntüyle besliyorlar. Eh, kaynağa olan mesafe, bağlantının kalitesi vs. basit bir televizyonu üst sınıftan daha kaliteli gösterebilir. En iyisi bilgisayarınızı yanınıza alıp mağazada istediğiniz televizyona bağlayarak görüntüleri kontrol etmeniz. Tüm bunların yanında yine lcd teknolojisinin getirdiği kronik sorunlar olan ghosting, dimming, banding, input lag, soap opera effect, motion handling, cloading, flesh tone gibi sorunların önüne ne kadar geçildiğini bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Led teknolojisi edge led ve full led diye ikiye ayrılıyor. Edge led panelin altına ve üstüne bir sıra led döşeyerek yapılır, full ledde ise panelin arkası ledlerle döşenir. Kontrast, dimming gibi parametreler çok daha başarılıdır bu teknikle. Sharp ve LG nin full led modelleri mevcut, diğerlerinin şimdilik böyle bir modeli yok.

Biraz boş zamanım vardı, lafı çok dolandırıp uzattım. Daha da detaylandırmak isterdim ama şimdi toplantıya girmem lazım. Kolay gelsin.
  • iustitia omnibus  (23.05.12 16:49:29 ~ 16:55:29) 
@want2die 30 metrekarelik odada kullanacağım için 32-37 yazdım, daha büyüklerde izleme zevki düşmez mi? 5+1 var ama söktüm. tekrar takamam :(
@iustitia omnibus kayıt yapmasını istemiyorum, d-smart uydu alıcım var
teşekkürler
  • steyro  (23.05.12 17:05:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.