[]

Hormon testi sonuçlarımı değerlendirebilecek biri var mı?

Bundan 3 ay kadar önce bir ameliyat için kan testi yaptırmıştım. Şimdi hipotroidi var mı diye hormon testi yaptırmayı düşünüyordum ki kan testi sonuçlarımda hormon değerlerim de var. Fakat ben bunu yorumlayamıyorum. Bilgisi olan birileri sonuçlarımı yorumlayabilir mi.. Şüphelendiğim şey tiroid bezlerimin az çalışıyor olması.

Not: adnan saraçoğlunun sitesinde şöyle bir şey buldum: "Tiroid bezi az çalışır ise, T3 ve T4 hormonları az üretilir ve metabolizma yavaş çalışmaya başlar. Bu duruma Hipotiroid denir. Kalp hızı azalır (bradycardia)," askerde kalp ritim bozukluğu teşhisi konulmuştu. bununla alakalı olabilir..

Değerlerim şunlar:

TSH:
- Sonuç: 1,48
- birim: uIU/ml
- Ref. Ara.(heralde referans aralık demek oluyor bu): 0,34-5,6

Free T3:
- Sonuç: 3,2
- birim: pg/ml
- Ref. Ara.(heralde referans aralık demek oluyor bu): 2,5-3,9

Free T4:
- Sonuç: 0,69
- birim: ng/dL
- Ref. Ara.(heralde referans aralık demek oluyor bu): 0,61-1,12


LH:
- Sonuç: 2,14
- birim: mIU/mL
- Ref. Ara.(heralde referans aralık demek oluyor bu): 1,24-8,62

Cinsiyet: Erkek.

Bu değerleri yorumlayabilir misiniz? Hipotrioidi olabilir miyim?

 
hipotiroid olsaydi tsh degeri referans araligin cok ustunde cikardi. bir sorun yok.


  • simendiferlerin efendisi  (23.05.12 11:44:08) 
bütün sonuçlarınız referans aralıklarının içinde. o yüzden doktorlar hipo/hipertiroidi tanısı henüz koymazlar.
referans aralığı sınırlarına yaklaşmış sonuçlar için belki aylık test isteyip sapma var mı diye kontrol ederler ama şu anda normal gözüküyor.

not:hipertiroidi hastasıyım
  • gokk  (23.05.12 12:02:28) 
TSH, T3 ve T4 normal, dolayisiyla hipotiroidin yok.


  • tom riddle  (23.05.12 12:13:27) 
Asıl iş yapan T3'tür. Bu da gayet normal seviyelerde.
TSH bezi uyaran hormon.
T4 T3 için kanda yedek tutulan hormon. T3 bittiğinde T4 T3'e çevriliyor
  • floduyn  (23.05.12 12:14:18) 
teşekkürler, hipotiroidi olmadığıma sevindim. peki bu durumda metabolizmamı aşırı yavaşlatan şey ne olabilir? hareketsizlik tek başına yeterli bir etken mi acaba? bir de aynı kan tahlil sonuçlarına göre olması gerekenden fazla ya da az çıkan 4 unsur avr. bunları da değerlendirebilir misiniz:

Kolestrol » Sonuç: 253 » ref.ara: 0-200
Trigliserit » Sonuç: 242 » ref.ara: 0-200
LDL » Sonuç: 160 » ref.ara: 100-130
PDW » Sonuç: 54,9 (%) » ref.ara: 8-18

Bu sonuçlar içinde PDW denen şey olması gerekenden inanılmaz derecede yüksek gözüküyor. Nedir acaba? Hemen şunu da ekleyeyim, bu tahlilden 3 ay kadar sonra (yani iki hafta önce) yapılan yeni tahlilde PDW 17,5% çıktı. Ama bunda referans aralığı 3-25. 8-18 değil. Bu PDW nedir ki 2-3 ayda bu kadar inip çıkabilsin. Bu arada bu üç ay içinde aşırı ekmek yiyen biri olarak ekmeği neredeyse sıfır seviyesine çekmiştim. Bunun bir etkisi olabilir mi?

Son olarak bu son yaptırdığım kan tahlilinde yukarıdaki 4 unsur normal seviyelere inmiş. Ama bu sefer de LYM diye bir şey %24,9 çıkmış. referans aralığı 25-50 Bu nedir.

Bu sorularımı atlamadan yanıtlayabilen olursa büyük sevaba girer. Teşekkür ederim...
  • kitap gibi sessiz  (23.05.12 13:44:38) 
PDW platelet distribution width (platelet dagilim genisligi) demek, yalniz pdw tek basina oldukca non-spesifik bir bulgudur ve daha cok pihtilasma ile ilgili sorunlarda yukselir. lym degeriniz de sinirda, yakin zamanda nezle veya soguk alginligi gibi viral bir hastalik gecirdikten sonra biraz dusebiliyor lenfosit degeri. bunlarin dusuk metabolizmayla cok baglantisi yok.


  • tom riddle  (23.05.12 15:46:12 ~ 15:46:34) 
metabolizmanızın aşırı yavaş olduğunu doktor mu söyledi yoksa siz mi öyle düşünüyorsunuz?mesela son zamanlarda kilo mu aldınız ve bunu metabolizma hızına mı bağladınız??
onun dışında eski teste göre kolesterol hastası gözüküyorsunuz, gerçi onlar normale döndü demişsiniz...
AST ALT var mı tahlilde, onlar karaciğer fonksiyonunu gösterir, gerçi bazı ilaçlar da onları etkiler ama aşırı alkol yada ilaç gibi dış etkene bağlı olmadan AST/ALT yükselmesi karaciğerde sorun olduğunu gösterir, ki belki kolesterolu tetikleyen o olmuştur
hareketsizlik metabolizmayı yavaşlatır ama başka nedenleri de vardır mutlaka
  • gokk  (23.05.12 16:37:45) 
LDL kötü huylu kolesterol denilen şey. Bunun düşük HDL nin yüksek olması sağlıklı olan.

Serbest kolesterolünüzün de trigliseritinizin de yüksek olması LDL ile aynı sebepten sayılır. Büyük ihtimalle insülininiz de yüksek ancak glukoz seviyesini düşürmeye yetmemiştir. Yağ değerlerinizin yüksek olması insülinin çalışmasını engeller.
Bu değerler normalde bir anda değişen şeyler değildir o nasıl düzeldi bilmiyorum.
Ancak yine de garantilemek isterseniz yağ ve karbonhidratın nispeten az olduğu bir diyet sizi rahatlatacaktır. İyi bir kahvaltı ve akşam 7'den sonra yemek yok. Hareketsiz bir yaşamınız var sanırım ve çabuk yoruluyorsunuz. Hipotriodiden bu yüzden şüphelendiniz. İyi bir uykuyla beraber vaktiniz varsa spor salonunda yoksa en azından yürüyüşle normal enerjinizi kazanırsınız gibi geliyor.

Normalde tavsiye edilen bunlar. Kişiden kişiye değişen diyetler ve spor programları var buradan ne yazsam yanlış olur.

Diğer değerleriniz konuştuğumuz konuyla alakalı değil. Herhangi bir enfeksiyonu işaret eden bulgular..
  • floduyn  (23.05.12 21:16:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.