[]

veriyi nerede saklayacağız??

1 tblık harddiskim vardı arşiv için kullanıyordum ancak yalan oldu gibi. 3-4 gündür badsector hatasıyla uğraşıyorum ve bu illet kanser gibi bi şey. düzeltsem de yayılabiliyormuş.

önemli dosyalarınızı -resim, müzik vs- nerede saklıyorsunuz? evde sony ve verbatim dvdler var. onlara yazdırmayı dusunuyorum artık...


 
dvd'ler cok iyi bir cozum degil. omurleri cok uzun sayilmaz. saklanma sartlari saglanirsa uzuyor sure ama yine de cok iyi bir tercih degil bence.

cok cok onem arz eden buyuk dosyalari internet ustunde tutmak en iyisi. veyahut kati diskler.

geri kalan seyleri, film vs harici disklerde devam.
  • entrapmen  (22.05.12 03:08:14) 
sadece kendi ürettiğim içeriği -resim, video- saklıyorum, gerisi zaten birkaç dakikaya internetten indirilebiliyor. bunun için de evde bi iki tb'lık bi arşiv pc'si var ona, bi de fotoğrafları skydrive'ın 25gb'lık beleş alanına atıyorum. yetmezse skydrive'dan yıllık alıcam biraz.

öyle film arşivlemek falan çok fakir işi artık, 10 dakikaya indiriyosun isteidğin filmi.
  • roket adam  (22.05.12 03:20:15) 
piyasaya ilk çıkan yazılabilir CD olan philiphs CDR lerim artık çalışmıyor. Üzerindeki tarih 1996. Servet ödemiştim o tarihte. Sonralari envai çeşit CDR ve CDRW'lerin hepsi çöpe gitti. DVD'ler keza aynı şekilde en iyisi bu arşivlik ömürlük diye satılan pek çok model bozuldu zamanla. Hatta öyle saçma bir standart farkı vardı ki; Bir markanın cihazı ile yazılanı başka bir marka okuyamıyabiliyordu. nitekim DVD'lerdeki +/- olayı da bunun lisansa yansımış hali idi.

Bir de DAT Kasetlerim var. Onlarda sanırım 90'lı yılların başından kalma, Şu an makinamda SCSI arabirim yok dolayısı ile DAT sürücümü bağlayım deneyemiyorum lakin zaten inanılmaz yavaş. Yaşlanıp ölür insan içinden bir bilgi almaya çalışırken.


Ben şu anda tüm o kaybettiğim, bozulan, okutamadığım CD/DVD/DAT içersindeki elenmiş bilgilerimi Linux üzerinde çalışan SoftRaid ile RAID5 yaptığım 3 adet 250GB'lık diskte tutuyorum yaklaşık 500GB kullanılabilir alan sağlıyor. Bir tane de yedek disk takılı disklerden biri bozulcak olursa yerine geçsin diye. yani en güvenilir yöntem bence bu şu anda ve maliyeti sadece 3 veya yedek disk dahil 4 disk. Ha tabi software RAID ne kadar güvenilir tartışılabilir ama ben yıllardır bir sorun yaşamadım. yine de bütçem müsait olursa gidip bir tane gerçek raid kartı alırım tabi.


10 Sene önce sorsanız diske asla güvenme, CD/DVD derdim ama yıllar gösterdi ki RAID ve Harddisk online veya offline hem hızlı hem de en güvenilir veri saklama kombinasyonu.
  • ijustwannauseyou  (22.05.12 03:53:52) 
Box.com lg ve s.e. telefonu olanlara 50gb depolama alanı veriyordu. Hile yapılıyor alınıyor uzun süredir sorun yaşamadan kullanıyorum. Onun dışında dropboxda 6gb alanım var. Birde şöyle bir seçenek var ;

Google;
Gmail suan 10gb depolama alanı veriyor, sürekli artıyor diyor
Google+ sanırım sınırsız sayıda fotoğraf alabiliyor bünyesine ( gizli tutuyor sen paylasmassan)
Google music de bilgisayarımdaki tüm müzik dosyalarimi bünyesine kabul etmiş durumda, bunun sınırı var mi bilmiyorum.
Google Docs, google drive oldu 5 gb depolama alanı verdi bu yukarıdakiler varken niye drive var anlamadım ( resim,müzik,video dışındaki şeyler ve gmaile tek parca halinde büyük upload yapilmamasindan olabilir ama benim için önemli olan resim,müzik,video,doküman)

Ama birgün bütün internetin veya internet arsivlerinin, cloudun cokucegini düşünüyorum paranoyak oldu bende bu.

Senin gibi alternatif depo arıyorum.
  • utkucbkc  (22.05.12 08:23:39) 
flickr+youtube. flickr 25$/yıl youtube bedava.


  • ben smyrna  (22.05.12 08:54:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.