[]

çocuğa din eğitimi (ya da eğitmeyimi)

selam gecelerin sokratesleri. bugün minibüste bi anne ve kızını gördüm,merak ettim. çocuk 5 6 yaşında falan.annesine durmadan bi şeyler anlatıyor,başlarını duyamadım. sonra dedi ki,biz cennete gidince hiç ölmicez. annesi onayladı falan. merak ettiğim şu, çocuğumuzun kendi inancını ilerde kendi seçmesini istiyorsak böyle bi durumda ne dicez ki? evet desen islam inancını onaylamış oluyorsun,hayır öyle bi şey yok dersen ateizmi aşılamış oluyorsun. yani diyelim ki tarafsız olmak istiyorsun, çocuk bu tarz şeyler anlattığında ne demen gerekir?




 
Ona bakarsak çocuğa isim koyuluyor ama sonra çocuk onu beğenmeyebiliyor.Nasıl ki 18 yaşını bitirene kadar çocuğa isim koyulmaması mümkün değil, burada da ikisinden birini anlatmak gerek.(Aşılamak değil)

Ayrıca ahiret inancı sadece İslamiyet'te yok birçok dinde var.
  • grgn  (20.05.12 02:20:01) 
ya pek anlatamadım galiba. kendimi annenin yerine koydum,ateist olduğumu düşündüm. orda onaylamaktan başka napabilirdim ki? ne denebilir yani onu merak ediyorum


  • aseton  (20.05.12 02:23:26) 
çocuğunuz mensup olduğunuz inanışa sahip olsun isterseniz yapmanız gereken küçük yaşlardan itibaren bunu ona aşılamaktır. kendisinin kararına bırakmak ya da tarafsız olmak bana kalırsa boşluğa bırakmak gibi olur. grgn'e katılıyorum.


  • drthea  (20.05.12 02:26:08) 
Şöyle denebilir: "Evet aynen dediğin gibi.Bak falanca ablan da öyle söylüyor." Ateizmi şimdilik karıştırmamak daha mantıklı.En basitinden, çocuk "O zaman biz nasıl var olduk?" diye sorarsa şapa oturtur velisini.Big bang falan dinlemez, ona son derece masum ve samimi şeyler söylemelisiniz.Teist için zaten sıkıntı yok.Ateist de teist olan tanıdıklarıyla görüştürebilir çocuğunu.


  • grgn  (20.05.12 02:30:36) 
cennetten bahsetmeye falan gerek yok. ölünce yok olacağız de geç. cennete gideceğiz desen de anlamayacak, yok olacağız desen de anlamayacak zaten. çocuk o. ölenlere ne oluyor derse? onlar toprak oluyorlar, ama sevgilerini kalbimizde taşıyoruz, aslında hep bizimleler gibi bir şey de denebilir. cenneti, cehennemi, tanrıyı karıştırmaya gerek yok. çocuk zaten belli bir yaşa gelince tanrı inancıyla karşılaşacak. o zaman daha mantıklı gelirse oraya da yönelebilir, ama çocukluktan bir tanrı varmış gibi anlatırsan zaten ona ihtiyaç duyar ve ileride inançsız olsa bile boşluk hissedebilir. ama daha çocukluktan zaten hiç öyle bir şey yokmuş gibi anlatırsan, ileride "sanki içimde bir boşluk varmış gibi..." diye tabir edile abuk subuk his olmaz, onu da tanrı inancıyla doldurmasına gerek kalmaz, zaten o boşluk hiç oluşmayacağı için.


  • trachemys scripta elegans  (20.05.12 02:40:01) 
sen tarafsız olmak istiyorsan çocukla bu gibi konuları zaten konuşmazsın ve oda sana böyle şeyler sorma ihtiyacı duymaz. örnekteki çocuğa annesi islami bilgiler verdiğinden dolayı, çocukta doğal olarak kafasına takılan ve yaşından dolayı algılayamadığı noktaları sormuş.

herkesin görüşü kendisine tabi ama bana sorarsanız bazı temel bilgileri zamanında vermek gerek. çünkü üniversiteye gittiği halde abdest almayı bilmeyen adamlar tanıyorum.

ve işte o beklediğim an;
-herkesin hayatına kimse garışamaz. ha nasıl garışamaz? ben bu şekul giyinirim, bu bayan şu şekul giyinir, şu şekul giyinir. ama hiçkimse kimseye garışmaya bi hakkı yok, özgürlüğü bidir.
  • eyyorlamam bu gadar  (20.05.12 02:44:50 ~ 02:45:59) 
zaten ergenliğe kadar masallarla büyüdüğünden bence çok da farketmez. sonuçta o yaştaki çocuğa çocuk nasıl yapılır diye sorduğunda "böyle penis ile vajina" diye anlatan azdır.
ergenlikten sonra da aha böyle böyle alternatifler var, naparsan yap dersen anlar zaten.

  • natnan  (20.05.12 03:26:57) 
yorumları okumudan atıyorum umarım bire bir yorum çıkmaz. Öncelikle annesinin ufak kıza aslında din aşıladığı yok yani dolaylı yoldan belki, fakat orada ufak kızımız ölüme takmış durumda ve annesi o kıza hayır cennette de öleceksin derse bu çocuk için üzücü olur. "hadi yaa" değip yüzünü asar. ama annesi evet kızım ölümsüz olacaksın derse. ufak bir çocuğun içine bir umut serpilmiş olacaktır ama din ama farklı bir yolla. kendimden örnek vereyim. zamanında babama "cennette sonsuz sporcu kağıdı vardır dimi baba" demiştim de, babam gülerek evet demişti. şuan pek inancım yok. ama ateistte sayılmam ortalarda yüzüyorum işte.


  • dirildimde geldim  (20.05.12 03:34:43) 
soru sormasından çekinmeyin, bırakın sorsun sorabildiğince. siz de dürüstçe cevap verin. yeğenim namaz konusunda bazı şeyler sordu ve ben de kendi cevabını verdim, ve sen bunları düşünmeye devam et ,ilerde tekrar konuşuruz dedim. cevap bulabileceği bir kaç kaynak da gösterdim.


  • rn  (20.05.12 10:34:05) 
@snowflake, iki kere tik attım:) çok mantıklı.
ben şöyle bi sonuca vardım. çocuğa hiç bi şey vermemek tarafsız davranmak olmuyor,ateizme yaklaştırmak oluyor. hardcore islamcı yetiştirmek değil ama biraz din bilgisi vermek gerekir sanırım. dini anlatırsın ama çok aşılamazsın,çocuk bunu bilerek büyür. ilerde de ister bu şekilde yaşar,isterse de inanmaz. ama hiç bi bilgi vermezsen,hiç bir şey bilmeden büyürse ateizme yönelmesi dine yönelmesinden çok çok daha yüksek bir ihtimal. çocuğun dini bilgiyi dışardan doğru şekilde kendi kendine alması imkansıza yakın. en doğrusu, çocuk mesela o kız gibi bi yorum yaptığında reddedip hayallerini kırmamak. eğer soru sorarsa da snowflake'in dediği gibi o konudaki inançları anlatmak. ilerde de kararı kendisinin vermesine izin vermek. bilgi vermekten anlatmaktan da bi zarar gelmez diye düşünüyorum. sonuçta bize anlatıldı öğretildi de noldu, şuan çok mu inançlıyım. ilerde inanacağı şey neyse yine onu buluyorlar bi şekilde. teşekkür ederim cevaplar için:)

  • aseton  (20.05.12 18:29:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.