[]

Uçakların ağırlığını ölçmek

Selamlar.

Pilot, flight dispatcher falan gibi bilgili bir arkadaş merakımı giderirse sevinirim.

uçuştan önce uçakları nasıl tartıyorlar ? mesela uçağın boş ağırlığı, alınan yakıtın ağırlığı ve belki kargonun ağırlığı bile net olarak bellidir ama sonuçta yolcular ve yanlarında taşıdığı şeylerin ağırlıkları oldukça değişken. acaba yolcu sayısına göre ortalama bir ağırlık çıkartmak, ağırlıkla ilgili olan gerekli hesaplamalar için yeterli oluyor mu yoksa net bir rakama mı ihtiyaçları var ve eğer varsa nasıl ulaşıyorlar bu bilgiye ?

 
bavulları zaten tartıyorlar kişileride mümkün olduğunca homojen dağıtıyorlar bilet keserken yani check in yaptırırken ortalama ağırlık alınıyor ve uçuş öncesi center of gravity hesaplanması için fms cdu ya yada mcdu denen bilgisayarlara uçuş öncesi veriler pilot tarafından giriliyor tabi bu verileri dispatcher veriyor diye biliyorum.

www.ehow.com
  • basond  (18.05.12 12:24:08 ~ 12:26:53) 
kargo ve yakıt yükü, uçağın boş ağırlığı belli. yolcular için de ortalama ağırlıklar var. pilot, dispatcher falan değilim, air crash investigation izlerken öğrendiklerim.


  • inheritance  (18.05.12 12:26:40) 
loadsheet ler ile hesaplamayi yapiyoruz. ucagin bir basic agirligi vardir zero fuel mass yakitsiz agirligi vardir dry operating mass yani crew ikram bunun gibi ekipman agirligi vardir bunlar toplanarak hesaplanir. her ucagin kilosu farklidir ayni fabrikadan da ciksa her ucak farkli kilo da olur ve kendi handbook u olur. 4 yilda bir hangar da bos agirliklari tartilir degisim varsa basic agirlikta loadsheet guncellenir. bu tartim esnasinda ucak yakitsiz fakat motor icindeki motor yaglari dahildir. bu bilgilere gore loadsheet ler gelir dispatcler hesaplamis olurlar gerci son bir kontrol yapilir hata var mi ucak overload mu degil mi ona gore take off karari verilir.


  • monkey  (18.05.12 13:32:37) 
ortalama ağırlık hesabı yapılıyor... kişi başı ortalama ağırlık olarak 80 Kg. Valiz başı ağırlık olarak da 9 Kg. alınıyor.


  • janavarorion  (18.05.12 13:51:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.