[]

Lens-Kasa-Film ilişkisi

Analog fotoğraf makinalarında fotoğrafın oluşmasında bu üçü etkili ya hani. iso ayarı falan kasada, zoom falan lenste, bi' de film var.

Ben bu üçünün tam olarak neleri temsil ettiğini, neleri değiştirdiğini anlamıyorum.

Mesela son dönemde Lomo kameralar popüler, gidip Lomo fotoğrafçılarının kullandığı film ve lensi filmli ama profesyönel bi makinaya taksak (dslr gibi olanlardan birine), Lomo gibi çıkmaz mı görüntü? Neden? Ne fark eder?

 
analog ile dijitalin tek farkı dijitallerde film yerine sensör kullanılması.

iso yani asa filmin/sensörün ışığa olan hassasiyeti. lens ise ışığın merceklerden doğru bir şekilde geçip filmi/sensörü poslaması için yapılmış bir gereç. filme etkisi, keskinlik, ışık miktarı ve de açı olarak yansır. atıyorum hızlı bir lens ile daha düşük ışık koşullarında düzgün bir pozlama değeriyle çekim yapılabilir mesela. aynı şekilde fotoğrafın keskinliği de etkileniyor. kasa ise lensin ve filmin birbirine olan bağlantısını sağlayan ve bütün elemanları tutan bir başka eleman.

lomo çeken diyorsun lomografi nin bir çok çeşidi var günümüzde. eski lomo denilen makineler ise durumf arklı. makinenin tek kusuru lensten ötürü filmin kenarlarında kararmaya neden olması. millet ne yapıyor ya bayat film kullanıyor ya da dia film kullanıp çarpraz banyo yaptırıyor (cross process denir buna)

bunun dışında ne var mesela holga, diana gibi makineler. plastik lens kullanıyor sabit diyaframlı oluyolar ve diyafram genelde 8 falan civarında oluyor (f8) ayrıca netleme yapılamıyor. bunun sonucunda ne oluyor? diyafram nedeniyle mümkün mertebe geniş bir alan derinliği sağlanmaya çalışıyor, ama lens plastik olduğu için ve de netlik ayarı yapılamadığı için fotorğafta keskinlik azalıyor. bunun sonucunda ise değişik fotoğraflar çıkıyor.

he ne yapıyolar dslr lerde? holga lensler var dslr ye takabileceğin, buu takarsan keskinlik olarak o makinelerden pek farkı olmayan fotoğraflar çekersin. he bir de dijital müdahale ile crss process yaptın mıydı al sana aynı fotoğraf.

aynı mantık analog bir slr ye de takabilirsin aynı lensleri.

ama tutup da lomo nun lensini takamazsın çünkü değiştirilebilir bir lens değildi kendileri. sabit 30mm f2.8 lens var. he gider 30 mm lens alırsın bayat ya da dia film kullanıp çarpraz banyo yaptırırsın, bilgisayarda kenarlara karartı eklersin aynısı olur.

millet lomoları neden kullanıyor? çünkü taşıması kolay, konuyu fazla endişelendirmiyor boyutlarından dolayı, kullanımı pratik vs vs... slr kullanan adam ise daha keskin fotoğraf ister genelde. farklı lens seçeneklerini kullanmak ister. gider o lenslere paya bayılır deli gibi. lomografide elde edilen sonuçlar için slr ye yatırım yapmak saçmalıktır bence.

ayrıca ben zamanıdna zenit makinem ile gayet lomo kafası yaşamıştım. bir de filmin konduğu yerdeki süngerleri sökmüştüm, makine ışık da alıyordu falan. enteresandı. ağır olduğu için de anlamsız geldi sornasında.
  • cedric tweedledee  (16.05.12 12:52:23 ~ 13:31:01) 
bir düzeltme, iso yu gövdeden ayarlayamazsın. filmin bir iso değeri vardır, o filmi taktığında makineye dersin bu iso film kullanıyorum (yani bodydeki iso ayarını yaparsın) o filme göre ışık ölçümü yapar makine.

dslr lerde ise durum farklı. sensörün iso değerini yani ışığa olan hassasiyetini değiştirebilirsin. bu da gövdeden yapılır. :c*
  • cedric tweedledee  (16.05.12 12:54:09) 
"iso ayarı makinede"

bu yanlış. iso, daha doğrusu analog makineler için asa denir, makinede değildir. asa değeri, filmin ışığa karşı hassasiyetidir. yani yüksek asalı filmler ışığa karşı daha hassastır. diyafram değerini aynı tutarak 100 asa ile 1/125 enstantanede normal pozlama yapabiliyorsanız, 200 asa film ile aynı pozlamayı 1/250 enstantane ile yapabilirsiniz. daha az ışık aldığı halde aynı değerde poz verir. tabii bu kimyasal bir reaksiyon olduğundan bu avantaj, fotoğrafa kumlanma olarak yansır. velhasıl, analog makinelerde makineye ait bir özellik değil, filmin bir özelliğidir. pozometresi olan makinelerde pozometrenin doğru olarak ölçüm yapabilmesi için kaç asa film taktığınızı belirtirsiniz sadece. pozometre doğru ölçsün diye. yoksa ayar değildir.

lomo ile hiç ilgilenmedim. özelliğinin ne olduğunu bilmiyorum ama zannedersem lomo makineler öyle lensi değişebilen şeyler değil. gövdesiyle lensiyle bir bütün.

ohooo ben yazana kadar cedric üstadım ansiklopedik bilgi vermiş.
  • kibritsuyu  (16.05.12 12:55:08 ~ 12:58:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.