[]

calculus - seri sorusu

şu link'teki soruların çözümlerini bana anlatacak (bilakis sonuncusu) süper insanları arıyorum.. teşekkürler şimdiden.
www.fen.bilkent.edu.tr



 
ilkini a/(1-2) formülünden yapabilirsin, direk 2 çıkıyor sonuç.

final cuma, az kaldı iyi çalış,
  • juusto  (15.05.12 19:59:09) 
ilki şaka gibi zaten de.. diğerlerini bilemedim, o da arada kalsın çerezlik dedim.


  • jack of hearts  (15.05.12 20:03:25) 
oncelikle kolay gelsin tekman'dan 102 aldigin icin :)

ilk soruyu recursive olarak dusunerek yapabilirsin. seri x = 1+ 1/2 + 1/4 + .. seklinde gidiyor. su sekilde tekrar yazabiliriz bunu, x = 1 + 1/2*(1+1/2+1/4+...) yani x = 1 + x/2. duzenlersen de x = 2.

ikinci soru ilki gibi bir taylor serisi (daha dogrusu maclaurin), derste detayli anlatilmistir, o yuzden formulu aklinda tut:
en.wikipedia.org

-ln(1-x) = sum(1densonsuza) (x^n)/n yani bu durumda x'imiz 1/2 oluyor ikinci soruda. dolayisiyla da cevap -ln(1/2) yani ln2.

ucuncu soruda da yine attigim linkteki exp(x) fonksiyonunun taylor series expansion formulu ile yapilabilir. formulu ezberleyeceksin yine. bu soruda x=1/2 oldugu icin cevap exp(1/2).

dorduncu soruya biraz bakiyim oyle cevap veririm.
  • tom riddle  (15.05.12 20:21:35) 
eyvallah. :)
taylor'a bakmadıydım.. önceki konulardan çözülecek diye telaş yaptım ondan. baktıktan sonra yaparım muhtemelen şimdi bunları. çok teşekkürler.

  • jack of hearts  (15.05.12 20:31:22) 
aslında tüm matematikçiler öyledir, derste kendisinin anlattığı yoldan başka bir yolla çözersen sıfırı basar, abartmıyorum aynen öyle. Ayrıca matematik dili diye birşeye uymanı bekliyolar, sanki matematik profesörü olcaz ya amk, ben de çok içerliyim o salaklara


  • juusto  (15.05.12 22:29:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.