[]

çektiğim bir fotoğraf gazetede benden habersiz yayımlanmış.

hem de büyük bir gazetede.

bu bir suç mudur? ne yapmak lazım gelir? sonuç olarak benim fotoğrafımı izinsiz olarak kullanarak maddi bir şey elde etmiyolar mı?


 
senin foton olduğunu nasıl ispatlayacaksın? bunu yapabilirsen belli bir telif ve tekzip talep edebilirsin gazeteden.


  • kediebesi  (14.05.12 13:27:04) 
sana ait olduğunu kanıtlarsan telefon edip para talep edebilirsin


  • neira  (14.05.12 13:28:04) 
benzer durumlar yaşayan bir arkadaşın entrysini okumanızı öneririm. belki işinize yarar.

www.eksisozluk.com
  • suedehead  (14.05.12 13:29:33) 
fotoğrafın orjinal raw formatındaki hali bende hatta bir tek bende var. zaten çalışmalarımı raw çeker, sonrasında iş yaptığım yere jpeg olarak yollarım orjinallerini haytta vermem!


  • cedric tweedledee  (14.05.12 13:31:43) 
fotoğrafın üzerine tıkla, özelliklerine bak eğer hdr programıyla ayar yapmadılarsa , tanımlaman mümkün hangi makinayla çekildiği vb. ozaman senin makinanla çekildiğini ispat edebilirsin 30 yıllık fotoğrafçı


  • sunset0771  (14.05.12 13:38:47) 
fotografinizi nerden bulmuslar? bir yerde public domain olarak yayinlamadiginiz surece fotografiniz sizden izinsiz olarak ticari amacli kullanilamaz. gazeteler de bedava olmadigi icin ticari amacli kullanilmis denebilir diye dusunuyorum ben.


  • tom riddle  (14.05.12 13:46:29) 
maalesef exif bilgisi içermiyor fotoğraf. fotoğrafın züerine başka bir fotorğaf koymuşlar. aynı arkadaşın verdiği linkteki gibi


  • cedric tweedledee  (14.05.12 13:50:20) 
olay şu bir hanın restorasyonu için fotoğraflarını çekmiştim, o fotorğaflarda raporlarda vs kullanılmıştı sanırım. (aslında nerede kullanıldığını tam bilmiyorum ilgilenmiyorum da). sanırım rodan almışlar. bunun yanında kendi blogumda da yayımlamıştım fotorğafı. yani nerden aldıkları hakkında en ufak bir fikrim yok.


  • cedric tweedledee  (14.05.12 13:52:13) 
ps aldım ve de fotorğaflarını da çektim ama şu an yanımda yüksek çözünülüklü bir kamera olmadığı için cep telefonum ile çektim. eve gidince normal kamera ile de çekeceğim.

fakat sorun şudur ki, yurt dışındayım, dava mava uğraşamam, aramam daha mı mantıklı ?
  • cedric tweedledee  (14.05.12 13:56:52) 
Sana ait oldugunu ispat edebilirsen 5bin-8bin gibi tazminat alabilirsin. Hatta emsal dava bile sunabilirim bir sakal atarsan :p


  • gadanallah  (14.05.12 14:48:16) 
emsal dava için para ödeme :) bu arada emsal'e de gerek yok. bu bildiğin telif hakkı ihlali. avukata bile gerek yok (kusura bakmayınız avukatlar durum açık)

fotoğrafın exifi falan olması şart değil. şu markafoni şeysinde bile değişime rağmen bariz şekilde kulanıldığı ortada. bu yüzden sen kullanmış kuruma ihtarname yolla (veya iyi niyetli olmak istersen sadece mail at) cevap gelmez veya sallamazlarsa ihtarname yolla (ne zaman döneceksin?) ihtarnameye sike sike cevap verecekler. sonunda da dava açarsın ve kazanıp paranı alırsın.
  • ben smyrna  (14.05.12 17:01:40) 
yok zaten br şeye para vermem niye vereyim :)

her neyse, uzunca bir süre dönmeyebilirim. bilemiyorum. bakalım şu an çevremden bir kaç avukat ile konuşuyorum, ne yapacağıma karar vereceğim, teşekkürler herkese.
  • cedric tweedledee  (14.05.12 17:29:07) 
hakkını aramalısın bence.


  • kediebesi  (14.05.12 18:05:06) 
ilgimi çekti olay ya. gelişmeleri buraya yazarsan sevinirim. kamuoyu merak içinde :)


  • bay bomba  (14.05.12 19:04:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.