[]

Vücut nasil oluyor

Bir insan olunce onun organlarını baskasina transfer edip diger kisinin yasami devam edebiliyor bu demektir organlar yasiyor, peki olunce olen sey ne yani sadece beynimiz oldu diye mi oluyoruz kalp duruyor ama yandaki adama takinca calisiyor biri bana aciklayabilir mi? Hem oluyoruz hemde baskasinda calisicak organlarimiz var (Organ transferinde bazi seylerin uymasi lazim onu biliyorum da)




 
(bkz: bilinç)


  • mentuhotep  (11.05.12 13:17:36) 
bildiğim kadarıyla kalp durduktan bir süre sonra hala kan akışı devam ediyor, yani organ hücreleri ölmüyor henüz, o sürede nakledilebiliyor uygun koşullarda, aksi takdirde ölüyor hücreler organ da işlevini yitiriyor.


  • pinking of you  (11.05.12 13:19:05) 
şöyle düşün. araban perte çıktı motor öldü. ama sen bir şekilde arabanın kalan parçalarıyla iyilik yapmak istiyorsun. ve sağ kalan parçalarını veriyorsun. senin arabanın motoru bittiği için gitmez ama o parçaları motoru sağlam ama tökezleyen bir arabaya takarsan, taktığın araba düzelir. yani motor yandığı zaman sağlam kalan bir kaç parçayı dağıtabilirsin.

edit: diğer arkadaşların söylediğini de açıklayayım. aracının parçalarının bir paslanma süresi vardır. o süre geçmeden vermen gerekir.
  • dirildimde geldim  (11.05.12 13:29:16 ~ 13:31:05) 
@pinking of you, kalp durunca akış durur panpa. Ama hücreler anında ölmüyor, hatta buza koyup taşıyorlar ki hücreler donsun, ölmesin.


  • dampire  (11.05.12 13:29:22) 
@dampire

adam da zaten hücreler hemen ölmüyorsa biz niye ölüyoruz demek istiyor.
  • trinitrotoluen  (11.05.12 13:55:09) 
organ nakli hastalık yüzünden ölen insanlardan olmuyor. genelike trafik kazasında ölen sağlıklı insanlardan alınıyor o organ.

bilinci beyin olarak kabul edersen beynin öldüğünde sen de ölüyorsun. teorik olarak beyin ölümü gerçekleşmiş komada bir insanı senelerce yaşatmak mümkün.

vucuttaki her organ yada doku kansızlığıa-oksijensizliğe aynı tepkiyi vermiyor. beyin 2 dakika oksijensiz kaldığında ciddi hasar görürken kalp 10 dakikada hasar görüyor, böbrek 20 dakikada vs. vs..

organ bağısınşa dün ölen adamdan organ almıyorlar zaten. ağır yaralı gelip genelde hastanede ölen adamdan dakikalar içinde o organı alıp. bozulmanın olmayacağı kadar düşük bir ısıda hazır bekleyen hastaya naklediyolar. bu süreçte bildiğim kadarıyle ne kadar kısa olursa o kadar iyi ve 4-5 saati geçemiyor.
  • orpheus  (11.05.12 14:25:57) 
ben sadece beyin olumu yasanip vucudun yasamaya devam ettigi durumlarda oluyor o saniyordum (bkz: bitkisel hayat). Her ölen adami parcalayip dagitabiliyorlar mi yav?


  • natnan  (11.05.12 14:28:00) 
organ nakilleri "ölü" hastalardan olmuyor. yani kalpd evam edip beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınıyor organlar ki kan akımı devam etsin ve organlar beslensin.

organı aldıktan sonra sıcak ve soğuk olmak üzere 2 tür yaşam süresi var hücrelerinin.

beyin ölümü olmuş kişiden de 10 yıl sonra organ alamıyorsun, belirli zamanları var. çok kısa süre içerisinde karar verip organları almak lazım çünkü beyin ölümüyle beraber vücutta pek çok şey oluyor ve organlara zarar veriyor (bunlara tek tek giremicem, tıbbi fizyoloji konuları bunlar)

yani trafik kazası oldu, kalp durdu, koştur koştur organları almaya gittik yok. beyin ölümü oldu, yoğun bakımda hasta tutuldu, aileden onay alındı, hasta ameliyata alındı ve organları alındı. çok ilkel bi şekilde baktığımızda hastanın ölümü doktorların elinden oluyor (hatta birden fazla organ transplantlarında kişinin en son kalbi alınır ki diğer organlar sağlıklı bir şekilde çıkarılabilsin)
  • la noix  (11.05.12 14:39:01) 
@ nathan

beynin korteksi gittiyse: koma
beyin sapı gitiyse: beyin ölümü
bitkisel hayat terimi biraz daha karmaşık ama kesinlikle beyin ölümü değil

terminoloji böyle. o yüzden "senelerce komadaki insanlar sonradan uyanabiliyor" ama beyin ölümünün geri dönüşü yok
  • la noix  (11.05.12 14:40:37 ~ 14:53:13) 
Ölmemizin sebebi nakil yapılacak organımızdaki bozukluklar değil. Diğer organlardan kaynaklanan, hayati fonksiyonları etkileyen ve nakil yapılamayacak kadar bozulmuş organlarımız veya dokularımız ölüme sebebiyet veriyor. Mesela kalp krizinden dolayı ölmüş bir şahsın kalbinin başka bir hastaya nakli mümkün olmamalı diye düşünüyürum. Çünkü ölüme sebebiyet veren zaten kalpteki problem. Organ bozuk. Ancak beyindeki bir tümörden dolayı ölüm gerçekleşmişse ölüm sebebi beyin. Kalbin durması ise sadece sonuç. Beyindeki bozukluktan dolayı sinirsel iletim bozuluyor ve kalbe yeterli uyarılar gitmediği için kalp duruyor. Burada kalpte bir problem yok başka bir vücutta da çalışmaya devam edebilir.
Nasıl bir bitkinin yaprağını kopardığımızda belli bir süre yeşil kalabiliyorsa, organlarımızın da bağlantısı koparıldıktan sonra belli bir süre fonksiyonelliğini kaybetmiyor.

  • saruwatari  (11.05.12 16:50:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.