[]

İstanbul'da öğrenciler nasıl yaşıyor

Ev kiraları 700-800 lira. 2-3 kişi eve çıksan, bölüşüyosun kirayı tamam. Ama bunun interneti var, suyu elektriği var. Bu çocuklar pantolon alacak tişört alacak ayakkap alacak. Bunun besini, gıdası var.

Nasıl karşılıyorlar bu kadar parayı? Bi' sinemada ice tea alsan 7-8 lira yav. Ben burda bim'den 55 kuruşa alıyorum onu. İçim acıyor 20 liraya yenen makarnaları, pizzaları falan görünce.

Ortalama bir evde, ortalama bir sosyal yaşantıyla bile geçinmek çok zor görünüyor gözüme. Korkuyorum o kalabalıktan da.

Ne yapıyor, nasıl yapıyor bu çucuklar?


imza: birkaç ay sonra tercih yapacak liseli

 
Yurtlar var. Zengin insanlar ve çocukları var ve İstanbul'da hali hazırda yaşayan liseliler de var.


  • lunedor  (11.05.12 12:47:23) 
İstanbul'da ol da parasız da yaşarsın.

- aslen istanbullu olup üniversiteyi ist dışında okuyan bir gencin feryadı.
  • manyakcoder  (11.05.12 12:53:27 ~ 12:53:44) 
İstanbul'da olma da parasız da yaşarsın.

- aslen istanbulspordışılı olup üniversiteyi ist'te okuyan bir gencin feryadı.
  • uyku inadim inat  (11.05.12 12:55:20) 
cebinden 5 kuruş harcamadan(başkasına ödetmekten bahsetmiyorum) istanbulda dışarı çıkıp saatlerce eğlenebilirsin.


ayrıca her yerde kiralar öyle değil. uygun fiyatlara da ev bulabilirisin gayette.

istanbulu olup başka şehirde üniversite okuyorum bende.
  • c1b2k3  (11.05.12 12:57:39) 
istanbulluyum, üni için başka şehre geldim. yol parasından o kadar artırıyorum ki her ay kendimi şımartıp üstüne para biriktirecek kadar param kalıyor.

ist'u tercih yapacaksan annenler sürekli memleketten bişeyler göndermeli. annem bile buran kiraz, kuru biber, bamya falan alıp ist'a gidiyor. bir de köyden bi komşum var, kilolarca elma evde :D tamam meyve falan göndermesine o kadar da ihtiyaç yok ama diğer şeylerden ailenin gönderdiklerinin önemi büyük (tarhana un mun falan filan).

ayrıca 20 liraya yenen makarna kadar 3 liraya dürümlerin satıldığı yerler de var. ist'un esas sorunlu kısmı trafik, yolda geçen zaman ve yola harcadığın para. diğer her şeyin ucuzu bulunuyor
  • la noix  (11.05.12 12:59:06) 
ben ogrencıyım ıstanbulda daha bu yıl geldım. vede adım bası para gıdıyor. hıı ben evle okul arası takılacam dıyorsan normal halıne gore az gıdıyor ama yıne para gıdıyor cunku ev kıraları yuksek. sımdı dıceksın ucuz yerden cıkarım. eger okulun ucuz yere yakınsa cık tabı. mantıklısı o. ama okul bılmem nerde ucuz evlerde oraya uzaksa o yolu gıtmek hergun cekılmıyor. ben atakoydeyım okulum taksımde vede gıtmeye usenıyorum bazen. onun dısında ulasıma cok gıdıyor dsarı cıktıgın zaman. yeme ıcme dersen ucuza bulursun yemek. gıdıp fast food markalarına gıdersen 10 mlyon bayılırsın. ama 3 mılyona doner yapan yerde var ıstıklalın ıcınde. tercıh meselesı. kıralar fazla ve ulasıma fazla gıdıyor her turlu yeme ıcmeyı evdede halledersın.


  • slash01  (11.05.12 13:19:43) 
önce okulun yakınlarında ev bakıyosun pahalı oluyor illa ki. sonra okula uzak bakıosun. yol o kdr uzun sürüyor ki okula gitmemeye başlıyorsun. bu arada 3 4 liraya bira içeceğin yerler keşfediyorsn. hiç olmadı sokakta içilecek yerler. gidip asmalıda bir kahveye 10lira vermek yerine starbucksta 5 lira vermeyi bile kabul ediyorsun üstelik saatlerc oturup kitap okuyarak. ders çalışarak. bu arada geçim sıkıntısı her türlü bşlıyor. iş arıyorsun. buluyorsun da. para tatlı geliyor. okula gitmiyorsun okul uzuyor. daha sonra barda cafede çalışmayı tercih edenler bile oluyor okumak yerine.


  • razzraziel  (11.05.12 13:27:12) 
istanbul türkiye'deki bütün illerin bileşimi gidibir bunu unutma. 20 liraya kahve de içebilirsin, 3 öğün yemek de yiyebilirsin.


  • bilan  (11.05.12 13:56:22) 
basit bir örnek vermek gerekirse istanbulun iyi muhitlerinde oturmayacaksan (bakırköy, kadıköy vb.) 400-500 hatta 300 tl ye kiralar var. benim zamanımda kampüsde yemek 1 tl hatta 80 kuruş filandı. akşam yemeğide 1,5 tl filandı. bu şekilde yemekleri bile halledebilirsin. ee internetinde 20mbps sınırsız olmayı versin canım alalal. sinemaya da istinye parka capacity ye gitme. 8 liraya iki kişilik bilet alınan sinemalar var (gençturkcell pazartesi-perşembe [ayık ol] )yani istedikten sonra paşa paşa yaşarsın. doğma büyüme istanbulu ve üni yi istanbulda okudum.


  • removebeforeflight  (11.05.12 14:34:51 ~ 14:35:27) 
valla benım okul bıtsın dırek memleketıme adanaya donucem burda yasanmaz arkadas. okul bıtecek sonra ıse gırıceksın ee hadı aldın 2 mılyar dıyelım kı alamıcaksın hemen bıttıgınde 1 anca verırler. lan kıra dese 500 gıdıyor neyıme yetecek 500 mılyon. ev almaya kalksan 400 mılyarlarda duzgun semtler. gıderım adanada 2 tane ev alırım 0 anasını satım 1 mılyarada fıstık gıbı gecınırsın orda. ıstanbulda yasamak ezıyet bence.


  • slash01  (11.05.12 14:38:14) 
slash01 istanbul'da üniversite okumuşsun, yurtdışına gideyim burada hayat yok diyeceğine adana'ya döneyim diyorsun. dünyanı biraz geniş tut. devlet memuru olma hayalin yok ise istanbul pahalı ama maaşları da ona göre. adana ucuz ama adana'da ne uzar ne de kısalırsın.

edit:imla
  • bilan  (11.05.12 15:26:47 ~ 15:27:47) 
kendı ısını kurmadıktan sonra ıstanbulda memur halınle ne kadar yasayabılırsın? standartların hep aynı kalır. kendı ısını kurmay kalksanda kıralar mıralar derken bır o kadar masraf cıkıyor. burda sen kac yıl calısacaksın kı para bırıktıreceksın? vede ne kadar bırıktırebıleceksın memurluk yaparak? memur olarak degılde kendı ısıne gırmeye kalkacaksan ondada aıleden hazır sermaye fln olacak o halde anca bırseyler yaparsın. ben 0 dan memurluk yaparak bır yere gelebılcegını dusunmuyorum ıstanbulda anca torpılın olur holdınglerden anca oyle uzarsın. burda uzasan bıle o kadar gıderın var sorun o. aynı seye gelıyor. adanada ne uzarsın ne kısalırsın mantıgıda yanlıs bır sekılde uzayabılrısın bence. dostum zaten buraya okumaya geldım yurtdısınada gıdıcem dunyayı genıs tutuyorum gezıp gormek lazım bu devırde. ama kac yasına kadar gezme derdıne dusecek ınsan. sen paranı kazanmaya basladıktan sonra bellı bır bırıkım yapmak zorundasın kı gelecekte aıle gıbı kavramlar cıkacak ortaya. aılece rahat yasamak ıcın ve para bırıktırme amaclı olarak adanaya donucem dıyorum. kısısel bakıs acısıdır herkesın farklıdır tabı bu benım dusuncem. ıstanbul ınsanı yoruyor ve yıpratıyor ne dersenız dıyın. ıstedıgnız kadar gece hayatı etraf guzel olsun bır yere kadar. bırazda alıskanlık meselesı


  • slash01  (11.05.12 15:44:05 ~ 15:46:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.