[]

Bilgisayarla ilgili 3 soru (Boot cd - Shell - Açılış)

Merhabalar.
1 - Açılış cd'si yapmam gerek. Yani hazır olan bir şey istemiyorum. Kendim yazmam lazım. Nette baktım ama bulamadım. Doğru kelimelerle arayamadım heralde. Bir yolu yordamını gösterseniz yeter.

2 - Shell(kabuk) yazmam lazım üstteki sorudaki şeyler aynen geçerli.

Hep aradığımda hazır boot cd'si ve kabuklar çıkıyor nasıl olacağı ile ilgili bir bilgi bulamadım ben.

3 - Bilgisayar açılırken neler oluyor yani ne sırayla ne açılıyor ? Örneğin BIOS 16 bitte açılıyor gibi.
Fişi prize taktım, düğmeye bastım gibi değil :)

Teşekkürler :)

 
1- "hazır olan bir şey"den kastınız tüm cd mi yoksa başlangıç kalıbı mı? (burada aradığınız kelime "boot image" sanırım)
linux'ün başlangıç sistemi var (grub, lilo gibi), bunlara bakın isterseniz.

3- aslında açılış ekranı kabataslak anlatıyor herşeyi (tabi anakartın kocaman reklamının olmaması lazım, quickboot yani)
eski bilgisayarlara bakarsak bios açılıyor, cpu tanımlanıyor, ram tanımlanıyor (hatta test bile edilebiliyor) ide ve sata incelenip diskler tespit ediliyor, diğer girdi-çıktı devreleri tespit ediliyor (usb gibi), sonra boot oluyor.
  • f2dx  (08.05.12 22:22:59) 
hazır olandan kastım gogıla yazıorum "boot cd nasıl yazılır" diye değişik şeyler çıkıyor. hazır programları gösteriyor bana. onu değil direk kaynak koda bakıp nasıl bir yol izlemişler gibi.


  • baris daima  (08.05.12 22:31:19) 
cd yazdırıldığı için böyle yazınca "cd yazma" cevabı çıkar ortaya, "boot cd nasıl kodlanır" denebilir.

şunlara bakın: www.gnu.org lilo.alioth.debian.org bunlar hazırdır ama açık kaynaktır (lilo için emin değilim), kodlara bakabilirsiniz ve yol göstermesi açısından en.wikipedia.org
  • f2dx  (08.05.12 22:35:02 ~ 22:36:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.