[]

Profesyonel fotoğrafçılar, dijital fotoğrafa photoshop müdahalesi doğru mu?

Analog vs dijital tartışması değil amacım, dijital ile çekilen fotolara kesme, biçme dışında photoshop ile müdahale çok yaygın. sizce bu ne kadar doğru? Atıyorum çektiğiniz fotoda renkler istediğiniz doygunlukta değil, ama aslında o an orda sizin gördüğünüz ve makinaya yansıyan görüntü gerçek görüntü. bununla oynamak gördüğüm kadarıyla çok yaygın, HDR'yi kast etmiyorum o tamamen ayrı bir tarz, sizce bu dürüst bir davranış mı?




 
analog dönemdeki karanlık oda müdahalesi gibi görüyor ve müşterilerime gönderirken bazı müdahaleleri ben de uyguluyorum. fotoğrafın doğallığını, renkleri bozmadığı sürece bence bir problem yok. acele ile müşteride çekilen fotoğrafların bazısını biraz daha keskinleştirmek veya bazısını biraz daha yumuşatıp, renkleri azaltmak gerekiyor, sonradan vurgulanmak istenen şeye veya müşterinin isteğine göre. bunları düzeltmekte herhangi bir sorun olmadığını düşünüyorum. hobi fotoğrafı ise zaten çekenin zevkine göre olduğundan ister beyaz ayarını bozar, ister başka birşey yapar ona da birşey diyemeyiz.

yani diyeceğim o ki ücret karşılığı işlerde belirli kaidelere ve müşterinin isteğine bağlı, hobi de ise birinin beğendiğini biri beğenemeyebiliyor. neticede kötü bir kadrajı da hiçbir program güzel gösteremez.

elbette bunlar benim görüşüm.

selamlar.
  • ohtararan  (05.05.12 13:45:36 ~ 14:08:08) 
eldeki fotoğraf ile ne amaçlandığına bağlı.
misal, elde makro çekim bir hamamböceği fotosu var. bunu radyasyon ve böcekler ile ilgili bir makalede görsel olarak kullanmak istiyoruz. eh böceğin çevresine bir glow (yeşile/mora çalan) efekti vermek, okuyucuyu metne çekmek veya içeriği desteklemek adına gerekebilir.
aynı şey manzara fotoğrafında da geçerli. daha canlı diri bir doğa için renklerle oynanabilir. sonbaharda elde edilebilecek gökyüzü renkleri için aylarca beklemek yerine ps ile halledilir ;)
eldekini ürün olarak görüp, ihtiyaca uygun hale manipuleyle ilgili de oluyor daha çok. beceriksizliği örtbas etmek, yahut maskelemek olarak değil :) yine renk doygunluğu, ışık oyunları için düşük pozlamayı bilerek yaparsınız ki, isterserniz açabilesiniz. onun için de raw çekersiniz falan filan gider böyle.
kişiler de hem çekim hem programla neler yapabileceklerini göstermek ve piyasa değeri kazanmak için de bunları yapabiliyore :)
  • yapacakbirseyyok  (05.05.12 13:48:28 ~ 13:54:00) 
yapacakbirseyyok'a katılmakla beraber:

"sanat" fotolarında müdahaleye karşıyım. lisede amatör fotoğrafçılık yapmış biri olarak (karanlık odamız vardı) karanlık oda ve photoshop'u benzer olarak görmüyorum.

ama tabii düğün fotoğrafında kimse koca bir sivilceyle çıkmak istemez. market fotoğrafında buruş buruş kırmızı olmayan elmalar güzel durmaz.
  • la noix  (05.05.12 15:01:31) 
müdahale neyse de, çeken adamın bunu öyle çekmiş gibi pazarlaması beni yaralıyor. sonra süperkulade olduğunu düşündüğün bir fotoğraf çekiyorsun ama photoshopun iyi olmadığı için doğal halini beğendirmen zor oluyor.

yarışmalara bile shoplu fotoğraflar yollayan insanlar var. daha kötüsü, jüriler de bunları seçiyor.

sonra oturup fotoğraf sanatına duyduğun içten saygı ile içindeki heyecanı söndüren bu yomrah kafalılara küfrediyorsun. e edelim bence zaten...
  • her giriste sifresini unutan adam  (06.05.12 03:37:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.