[]

yabancı yatırımcıdan vergi alınmaması

akp hükümeti yabancı yatırımcıdan vergi alınmaması ile ilgili bir tasarı getirmişti. bu konu neydi ne değildi? itirazlar olduğunu hatırlıyorum. bu konuyla ilgili bilgisi olanlar aydınlatırsa güzel olur diyorum. tüm bunlar geniş hayal gücümün eseri değildir umarım, vardı böyle birşey, değil mi?




 
evet, var böyle bişey. yabancı portföy yatırımcıları vergiden muaf olması lazım.


  • babatema  (19.09.08 02:30:26) 
evet, yani belki kısmen. ilgili yasa ya da herneyse bir fikrim yok. ama şu anda sanıyorum bulgaristan ya da romanya'da hiç vergi yok, o yüzden tüm türk büyük firmaları orada fabrika açıyor, atıyorum belki su elektrik bile bedava. O devlette işsiz açığı kapatıyor.

atıyorum bizde de farklı kuralları vardır, yabancı sermayeyi çekmek, işsizliği azaltmak için. atıyorum gene, diyarbakırda kurarsan su elektrik bedavadır da izmitte kurarsan vergi bile alıyorlardır. ama konyada kurarsan, sadece vergi almıyorlar su elektriği alıyorlardır.

böyle bir şey varsa, bunu kullanmak içinde şu yapılır, amerikada 600dolara bir şirket kurarsın, sonra türkiyeye şube açarsın :)sonra yabancı sermaye aktı sanar dururlar. enflasyon sepetinde hiç kullanılmayan soba borusu olması gibi. yani yapıodur birileri tahminen.

ama tabi tüm yazdıklarım sallama. belki tüm şehirler için aynıdır, kuralları farklıdır, ve kesinlikle bilmem kaç sene için geçerlidir bu, hatta sanayi tipine göre de olabilir. her şey olur yani kısaca.
  • thefirstfbli  (19.09.08 05:04:46 ~ 05:06:25) 
tam emin değilim ama sanayi yatırımları için değil bu durum. onda da bir takım teşvikler (ya da kapitulasyonlar) falan söz konusudur muhtemelen ama muafiyet yok galiba. muaf olanlar sıcak para yatırımları olması lazım.


  • babatema  (19.09.08 10:05:09) 
bir de şöyle bir durum var, irtibat büroları var, misal bir yabancı şirkette çalışıyorsunuz, oşirketin türkiyede ofisi var ve o ofiste çalışanları tr de ssk lı yapabilirsiniz hatta yapmak zorundasınız , burada çalışan kişilerden borsroların kanayan yarası olan gelir vergisi alınmaz, ama bunun için özel izin falan almanız lazım, türkiyede bankadaki paranızdan faiz geliri dışından başka bir gelir unsurunuz olmaması lazım.

örnekle, rusya firması türkiyedeki işçileri rusyaya götürmek için tr de bir ofis açsa ve burada türk insanlar çalıştırsa burada çalışan türklerden gelir vergisi alınmaz, zaten bu firmanın başka geliri de olamaz, ha bu firma dur ben başka işte yapayım derse bu muafiyetten yararlanamaz.

bizdeki vergi sistemi biraz saçma ama transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç tespiti gibi bir olay getirdiler muhasebecilerin anası aglamaya başladı, bu yabancı şirketlerin misal bulgaristanda şirkeitn varsa ve tr deki şirketinde varsa oradan buraya ucuza mal satamayacaksın, bkz aydın dogan, ya da pahalıya satamayacaksın biraz serbest piyasaya müdahale oluyor ama yapamayacaksın, ilişkili kişiler diye bir şey getirdiler şirkete girip selam veren herkes ilişkili kişi oldu, yani aydın doğan bilanço güzellemesi yapmak için kagıt giderlerini düşük göstermek adına yut dışındna kagıdı 5 lira yerine 1 liraya alsa, ithal etse yan, devlet baba çağırıp şirrtt seni hiç sevmem , şirketlerini de sevmem sen kagıdı 5 liradan alsan 1 lira katma deger vergisi ödeyecektin , gümrük vergisi ona göre bütün vergiler ona göre olacaktı sen ise matrahı düşürmüşsün, gel aydınım doğanım denilecek, ha keza yurt içindeki firmalarda öyle olacak, grup şirketlerine ucuza ya da pahalıya mal satamayacaksın, biraz saçma ama evet ,

yabancı yatırımcılar için vegi muafiyeti diye birşey oldugunnu duymadım sadece teşvikler oluyor, oyle sıfır vergi falan yok diye biliyorum.
  • amarat  (19.09.08 10:57:09) 
walla yabanci $irket borsa alim satimindan istanbul'da kar ederse vergi odemiyo.
orasi kesin. biyikli yabanci da burdan geliyo tabi :)
kapitalin belli bi e$ik degerden yuksekse gider luxemburg'daki banka ustunden borsa inest edersin.
olan gene ufak yatirimciya oluyo yani :( elleri mahkum buraya!

reel yatirimda da kolaylik vardir, ama bu derece degildir.
  • rusdemezale  (19.09.08 11:43:22) 
akp'ye has bir politika degil. daha once de sermaye cekmek icin benzerleri yapilmisti.


  • mortifera  (19.09.08 11:51:30) 
sermaye getirisinden yabancıya vergi yok, türk'e stopaj var


  • duk leto  (19.09.08 12:31:22 ~ 22:27:41) 
net anlaşılanlar şunlar sanırım;
yabancı yatırımcının sermaye getirisine vergi yok (yabancı portföy yatırımcıları vergiden muaf).
yabancı şirket borsa alım satımından istanbul'da kar ederse vergi ödemiyor.
ancak yabancı yatırımcının vergi muafiyeti için sıcak para yatırması gerekli.

anlaşılabilir ve net ekleyeceği olan?
  • o ben degilim  (19.09.08 22:16:17 ~ 22:17:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.