[]

Ulusal Tez Merkezi: N'apıcaz şimdi?

Arkadaşlar,

"Fotokopi hizmeti tamamen durdurulmuştur," diyor web sitesinde. Ben şimdi pdf olarak web'den indirilmesine izin verilmeyen, sadece başlıkları görülen tezleri Bilkent'teki merkeze gidip dahi edinemiyor muyum? Top secret mı oldu bu tezler, hiçbir şekilde erişim imkanı yok mu?


 
yazarlarindan izin alinmamis tezlere, ne internetten ne de yök ten erisim suan icin yok. belki yazarin tezi isteyerek sorunu cozebilirsiniz ya da tezin yayini isteyebilirsiniz.


  • helenart  (18.09.08 16:21:53) 
zaten web'den indirilmesine izin verilmeyen tezler; yazarlarının çoğaltılmasına ve dağıtılmasına izin vermediği tezler. fotokopi hizmeti olsa da fotokopi çektirmek için de vermezler.

gerçi eskiden, pdf falan yokken gidip tez merkezi'nde inceleyebiliyodrunuz, fotokopisini çektirebiliyordunuz. yani fotokopiye izin yoksa bile en azından orada oturup notlar alabiliyordunuz. yeni tezlerin hard copy hali de yok kütüphanede. belki yök kütüphanesindeki bilgisayarlardan incelenebiliyordur.

haa bir de tezlerin hard copy olan birer nüshası milli kütüphane'ye ve okul kütüphanesine gidiyor diye biliyorum, bana öyle demişlerdi. biri enstitü tez arşivine, biri okul kütüphanesine, biri de milli kütüphane'ye gidecek; cd'lerin biri yine enstitü tez arşivine, kalan 2'si de yök'e gidecek diye.

muhtemel sonuçlar:

- yök'ten ulaşabilir ama çoğaltıp yanınıza alamazsınız.
- milli kütüphane'de vardır.
- yazarın yüksek lisans/doktora yaptığı okulun kütüphanesinde vardır.
  • kibritsuyu  (18.09.08 16:26:32 ~ 16:29:11) 
milli kütüphaneye gittiğini sanmıyorum tezlerin. öyle birşey duymadım ve milli kütüphanede çalıştığım zamanlar da görmedim. ama internetten kolaylıkla araştırılabilir bu. isam kütüphanesinde bazı tezlerin kopyaları var oraya da bak derim.

ne yazık ki türkiye'de araştırma yapmak çok zor.

aradığın tezler hangi konuda? tarih konusunda ise bizim çok faydalı bir mail grubumuz var. orda arkadaşlara sorabiliriz. ne yazık ki bireysel yardımlarla ilerliyoruz. (veya ilerliyor muyuz ki?)
  • mea maxima culpa  (18.09.08 16:45:41) 
tez teslim kılavuzundaki (gazi üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü) 3 adet cd ve 3 adet hard copy tez teslim edileceğini söyledikten sonra verilen tabloda yazıyor bu bilgi. belki bizim okul yolluyordur bir tek.


  • kibritsuyu  (18.09.08 16:53:16 ~ 16:53:58) 
milli kütüphane kataloglarında var mı ki? o yüzden sordum.

bi de mesela benim aradığım bir tez, yök kayıtlarında yok : )) mail attım şu tez yok, kayıtlarda bir eksik mi oldu filan diye, cevap olarak sayın filanca (tezi yazan hocanın adı yani) tezinizi enstitünüz bize ulaştırabilir dediler iyi mi. herşey allahlık yani.
  • mea maxima culpa  (18.09.08 18:08:06) 
eğer tezi yazan kişinin okulunda falan yoksa (ki tezini yazdığı okulun kütüphanesinde bir kopyası oluyor diye biliyorum) helenart'ın dediği gibi bence de en mantıklısı tezi yazan kişiye ulaşmak. mail atıldıgında zannetmiyorum ki hayır ugrasamam desin.


  • light beam  (18.09.08 23:02:19) 
şurda bu soruyu okuyan binlerce öğrenciye, akademisyene :)) çağrı yapayım. yök'e başvurarak tezinizin başkaları tarafından okunabilmesi için izin verin. benim hep aklımda ama unutuyorum.

bir de tezler okulun kütüphanesinde olmayabilir. tezin teslim edildiği enstitüler var ya. bilmem ne araştırmaları enstitüsü, sosyal bilimler enstitüsü buraların kütüphaneleri olabilir. acı ama gerçek.
  • mea maxima culpa  (19.09.08 11:10:42) 
tezin yayıma açık olmasını özellikle girişimde bulunarak engellemek en hafif tabirle art niyetliliktir. ben de aynı çağrıda bulunuyorum burdan tez sahiplerine -kim duyacaksa hehheh-.

bence ulusal tez merkezi tam aksi bi uygulamada bulunmalıydı: kayıtlı tüm tezleri yayıma ve çoğaltmaya açmak, ancak tezinin yayımına izin vermeyenlerin bir dilekçeyle tez merkezi'ne başvurmasını sağlamak. böylece ak koyun & kara koyun da belli olurdu. zaten doğal ve mantıklı olanı yayıma açık olması, izin belgesi ne demektir arkadaş? yüz binlerce izin belgesiyle mi muhatap olacaksın sen tez merkezi olarak. aksine izin vermeyenlerin müracaatlarıyla ilgilenmelilerdi.
  • boshi  (19.09.08 16:29:31) 
şimdi bu uygulama yeni çıktı. eskiden yayınlama filan yoktu. böyle biz tezimizi teslim ettiğimizde bir izin mizin verme olayı yoktu. o yüzden aslına bakarsanız eski tezlerin hepsinin açık olması lazım dediğin gibi. çünkü hepimiz bunu varsayarak teslim ettik tezlerimizi.

bir de bakıyorum. yeni teslim etmiş tezini ve 2009 sonuna kadar kapatmış, aklınca ne elde etmeye çalışıyorsa. ya ben çalmayı, kopyalamayı aklıma koymuşsam kim durdurabilir beni. bakın buraya da yazıyorum. kimse durduramaz çalmayı. amerikada bile olsan bu böyle. kötü niyet oldumu herşey yapılır.
  • mea maxima culpa  (19.09.08 17:28:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.