[]

yazım kuralı

"Anlaşıldı," dedi küçük çocuk. "İstediğin gibi olsun."

Yukarıdaki gibi bir metin düşünün. İlk tırnak içindeki cümlenin virgül ile bitmesi yanlış değil mi? Yani tamam o cümlenin devamı gelecek ama tırnak kapatılırken virgülle kapatılabilir mi ki?


 
virgul yanlis.
dedi kucuk cocuk en sonda olsa dogru olurdu, istedigin'in kucuk olmasi lazim o zaman da.

  • inisiyatif almayi seven adam  (20.04.12 11:55:41) 
"Anlaşıldı," dedi küçük çocuk, "istediğin gibi olsun."

bu daha doğru ama üstteki de bence yanlış değil çünkü anlaşıldı ile dedi küçük çocuk grubunu ayırmış.
  • kediebesi  (20.04.12 12:01:59) 
pekiştirmek için ben de cevaplayayım:

yazıyı alıntılıyorsanız (ya da alıntılamışlarsa), tırnak içine aynen kopyalamak doğru. fakat duyduğunuz bir konuşmayı aktarıyorsanız durum değişiyor; "anlaşıldı" dedi küçük çocuk,¹ "istediğin gibi olsun".

(¹: burada da nokta olmamalı! devam ediyor cümle)
  • onkaimeon  (20.04.12 12:16:09 ~ 12:17:45) 
Sorunuz şu mudur? Sizce aşağıdaki gibi mi yazılmalıdır?

"Anlaşıldı." dedi küçük çocuk.
  • samansapı  (20.04.12 12:54:00) 
@samansapi evet sorum o aslında.


  • tekilabambam  (20.04.12 13:45:18) 
Orada virgül olmasının sebebi, asıl cümlenin "Anlaşıldı," dedi küçük çocuk. cümlesi olmasıdır. Anlaşıldı'dan sonra bitmemektedir yani cümle. Bu yüzden virgül konur. Niye boş bırakılmaz derseniz, bilmiyorum derim. Kitap yayıncılığında genel kabul gören format bu şekildedir.

Diğer arkadaşların belirttiği "Anlaşıldı," dedi küçük çocuk, "istediğin gibi olsun." formu ise tercih meselesidir. Sizin verdiğiniz örnek şeklinde de kullanılabilir. Zira Anlaşıldı ile İstediğin gibi olsun iki ayrı cümledir. Şu şekilde olsaydı, virgülle ayırmak zorunlu olurdu:

"Bunları," dedi adam, "seninle yiyeceğiz."
  • samansapı  (20.04.12 14:47:13 ~ 14:52:11) 
samansapı +1


  • kediebesi  (20.04.12 15:10:35) 
Yanlış değil. Gerekçesini de samansapı gayet güzel izah etmiş. Aynen dediği gibi, kitap yayıncılığında kabul edilen bu biçimde. "İstediğin gibi olsun"daki i büyük yazılmalı. O da doğru yani.

Yalnız bir husus var. O da cümlenin bitmemesinden ziyade "Anlaşıldı,"dan sonra 'dedi' sözcüğünün gelmesi. Zamanında bunu bir yerde yayıncı Semih Gümüş ayrıntılarıyla anlatmıştı.
  • microfiction  (20.04.12 18:04:28 ~ 18:06:54) 
Doğrusu:
"Anlaşıldı." dedi küçük çocuk, "İstediğin gibi olsun."

  • grgn  (20.04.12 22:46:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.