[]

Aracı üzerine alma meselesi.

Selam arkadaşlar araç için satıcı ile anlaştık. Sanırım noterde yapılıyor işlemler. Genel bir özet geçebilecek ve tavsiye verebilecek var mıdır ? Aracı aldıktan sonra ruhsat v.s işlemleri nasıl oluyor ?




 
araç kimin üzerineyse o kişiyle beraber notere gidiyorsun, noter aracın fiyatını buluyor sigorta bedelleri için vs. sonra anlaşıp anlaşmadığınızı soruyor, okeyse işlemler yapılıyor, 150-200tl arası bi bedeli var. orda ruhsatın satıcı düzenlenmiş kısmı imha edilip size geçici 15 günlük belge veriliyor. daha sonra 15 gün içinde siz bağlı olduğunuz trafik şubeden ruhsatın aslını alıyorsunuz kabın içine yerleştiriyorsunuz


  • calmdown  (14.04.12 22:31:38) 
baktirmissindir arabaya ama ben yine de uyarayim. arabayi bilen biri kesinlikle incelesin, neler donuyor neler.

ayrica muayenesine de dikkat edin, muayene eksikligi arabanin satisina engel degil ama uzun zamandan beri yapilmamis olmasi ceza odemesi+muayene masrafi+muayene alabilmek icin aracin masraflari falan derken ekstra maliyet. aracin vergi borcu var mi, saticiyla konusun. varsa bunu siz mi odeyeceksiniz, yoksa satici sizden aldigi paranin icinden mi verecek?

satici once vergi dairesine gidecek. temiz kagidi almasi gerekiyor. motorlu tasitlar vergi dairesine gittigi zaman yonlendirirler orada. su su doneme kadar vergi borcu yoktur diye bir yazi. 6 aydan eski tarihli temiz kagidina guvenmeyin, cunku vergi 6 aylik odeniyor. zaten noterde bunlara dikkat ediliyor.

sonra beraber notere gidiyorsunuz. parayi noterden once teslim etmeyin. noterde satis senedini verecekler size. eski ruhsati da teslim alacaksiniz. artik arabanin resmi olarak sahibi sizsiniz. bu aldiginiz satis senedini 30 gun icinde ruhsata cevirmeniz gerekiyor. cezasi var.

bundan sonra trafik sigortasi yaptirmaniz gerekiyor, cunku alici adina duzenlenmis olmali. mali mesuliyet sigortasi diye gecer. fiyatlar degisken, bir kac yerden fiyat alin. anadolu sigorta gorece uygun geldi bana.

artik emniyete gidebilirsiniz. orada doldurulacak baska bi belge daha var. alacaginiz aracin ruhsat bilgilerini baska bir dosyaya yaziyorlar. 2 lira belgenin kendisi, yazdirmak da 5 lira mi ne, tamamen atiyorum. bunun da adi soforler odasi yeni kayit dosyasi galiba.

kopyala-yapistir degil, alinteri. soruyu silmezsen sevinirim :)

hayirlisi olsun.
  • osuruklu  (15.04.12 10:50:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.