[]

kavga etmek (dövüşmek) öğrenilebilen bir şey midir?

kavga etmek hiçbir durumda benim için tercih edilir bir alternatif değil. lakin bazen günlük hayatta öyle durumlarla karşılaşıyorsunuz ki, ya kavga etmeyi ya da aşağılanmayı sineye çekmeniz gerekebiliyor. trafiktesiniz diyelim, araba kulanıyorsunuz, sizin hatalı olduğunuz ya da olmadığınız (hiç farketmez) küçük bir kaza meydana geldi. gayet medeni bir insan gibi arabadan indiniz, ama o da ne diğer araç şoförü küfürler ederek üzerinize yürümeye başladı. böyle bir durumda ne yapacaksınız? ya da sevgilinize, eşinize vs. laf atıldı. böyle bir durumda önünüze bakıp yürücek misiniz?
lafı uzattım, ama kabul edelim, istanbul için söylüyorum, dışarıda, en ufak bir sürtüşmede size yumruk sallamaya, tekme atmaya hazır bir sürü insan var. bu insanlarla nasıl mücadele edilebilir?
hele ki kişilik olarak şiddete meyli ve yeteneği(?) olmayan, fiziksel olarak heybetten ve gösterişten uzak, tarz olarak mülayim bir insansanız bu çıkmazdan nasıl kurtulursunuz?
yakın dövüş dersleri, kick box tarşı şeyler ilk başka bir çözümmüş gibi görünüyor ama bu dersler bir önceki paragraftaki anlatmaya çalıştığım kişilik özelliklerindeki bir insanı kendini koruma amaçlı da olsa sert dövüşken bir adama dönüştürür mü?

 
boşver hacı kick box u falan gözünü kapa salla yumruğu : )


  • sifatsiz  (10.09.08 13:51:17) 
kavga hiç bir şeye çözüm getirmez diye yaygın kullanılan bir laf var ama dayak yiye yiye adam dövmesini öğrenirsin diye bir laf daha var.

Sözü geçen durumlarda senin üzerine yürüyenler genellikle kaybedecek çok şeyi olmayan adamlar tabi bunun yanında bu adamlara aikido ile sandıklarından daha fazlasını kaybettiren insanlar da tanıyorum.
  • thefin  (10.09.08 14:06:47) 
hatrı sayılır bir süre boyunca ninjutsu eğitimi almış biri olarak söylüyorum;

bir savaş sanatı öğrenmeniz kendinize güveninizi oldukça etkiliyor. kullanıp kullan(a)mama konusuna gelince,

sensei der ki: eğer sevdiklerinize, kendinize, ya da vatanınıza bir tehdit varsa ancak o zaman ninjutsuyu kullanabilirsiniz. aksi takdirde hem başarılı olamazsınız hem de zaten kullanmaya kalkmayın.

yani anlatmak istediğim, böyle şeyleri öğrenmemiş gibi hissediyorsunuz ama o dediğim tam "hayatınıza kasıt" anında yapabildiklerinize siz bile inanamıyorsunuz.
  • safepassage  (10.09.08 14:16:32) 
fiziksel olarak kendine güvenmiyorsan, saldırgan bir kişiliğinde yoksa bu yaştan sonra ona kasma sonu hüsran olur. bence sen söz söyleme sanatını öğren biraz. karşındakinin üstüne sadece fiziksel olarak değil sözel olarak da baskınlık kurabilirsin neticede. ağzı çok iyi laf yapan kanun yasa bilir bir avukat mesela, göt kadar olsa da çok çetrefilli durumlardan kurtulabilir karşısındakini etkileyerek.


  • arnold schwarzeneger  (10.09.08 14:17:44) 
trafik icin konusuyorum taksiler basta olmak uzere bulasmayin bagajlarinda levye yada okey istakasi olma ihtimali cok yuksek.. o yuzden bosverin gitsin.. bağyan olarak soylemem normal erkek olunca karsi tarafin tepkisi daha farkli oluyor biliyorum ama yine de bulasmayin derim..


  • orange coffee  (10.09.08 14:32:49) 
kick box gibi ağır değil de aikiodu gibi gerektiği zaman kendinizi korumanıza yetecek kadar olan bir şey öğrenmeniz yeterli olabilir.
aman dikkatli olun yine.

  • natnan  (10.09.08 14:46:09) 
"bir önceki paragraftaki anlatmaya çalıştığım kişilik özelliklerindeki bir insanı kendini koruma amaçlı da olsa sert dövüşken bir adama dönüştürür mü?"

Aikido dönüştürmez. Deneyin.
  • pathetique  (10.09.08 14:51:03) 
bu tür mevzularda bikaç düsturum var.

1-yanımda kız varsa kesinlikle sallamıyorum.
2-karşı tarafın yanında kız varsa kesinlikle sallamıyorum.
3-asla kavga çıkarmıyorum.
4-biri beni dövmeye geliyorsa yumruk veya tekme değil, tokat kullanıyorum.

Mevzu dövüp dövememe mevzusu da değil. Karşı taraf kavga etmeye gelir, karşılık verirsin, adamda bıçak vardır, tabanca vardır, her türlü pislik vardır, değmez asla. Ama tabi hepsinin de bir limiti var, adam gelip sana dalarsa hala duramazsın durduğun yerde. Kız konusuna gelince, yanda kız olması herhangi bir tarafın, konuyu direk çirkin yerlere getiriyor, dayak yesen kendi kız arkadaşın yanında üzülecek kız yazık, ağlayacak falan. Veya ona bile saranlar çıkabilir. Yahut karşı tarafın yanında kız olsa, dövsen, adam yediremeyecek kendisine daha da tatsızlaşacak. Riske girmeye hiç gerek yok.

Ha, krav maga bilsem iyi bir seviyede yukardakilerin hiçbirini söylemezdim. Çok etkili bişey o. Tabanca bıçak mıçak farketmez.
  • karapolisnas  (10.09.08 14:53:43) 
uzun süre aikido çalıştım, çok fuzuli veya havada gelecek ama insan gerçekten belli bir süre sonra farkında olmadan asıl olayın kavgayı başlamadan kazanmak olduğunu farkediyor, buna net bir örnek veremiycem ama kontrolsüz bir şekilde sözlü saldıran birini insan kendi istediği şekilde yönlendirebiliyor. zaten aikido'nun temelinde de karşıdakinin enerjisinin yönünü kendisine çevirmek yatıyor. neyse işte :)


  • kokomichu  (10.09.08 16:20:50) 
10 liraya göz yaşartıcı sprey alabilirsin.


  • dinomazu  (10.09.08 18:19:46) 
konu sanırım yine özgüvenle ilgili büyük oranda. siz ne kadar kendinizden eminseniz ve kendinize güvenirseniz işin kavgaya dönüşme ihtimali o kadar azalıyor. yani eğer olası bir kavga durumunda karşı tarafı altedebileceğinize (retorikle ya da kas gücüyle) dair bir inanç varsa içinizde, kavgaya bile gerek olmadan olayı önleyebiliyorsunuz. herhalde düstur şu olmalı, kavgaya gerek duymamak ama kavgadan da korkmamak/kaçmamak.
bir de çoğu arkadaş sakin olmayı aldırmamayı ögütlemiş. benim kastettiğim iş artık kavga boyutuna döküldüğü anla ilgili. yani karşı taraf ağzında köpükler saçarak üzerinize doğru koşuyor, bu durumda aldırmamanız bir çözüm değil ki. bak ben ciddiye almıyorum geçip gidiyorum dediğinizde adam saldırmaktan vazgeçmeyecek ki.

  • on kaplan  (10.09.08 21:15:41 ~ 21:17:38) 
konuyla alakalı haberlere filan çıkan bir video vardı. boksör bir eleman 4-5 kişiyi yere seriyordu. gene trafik kavgası, arabadan bir kaç çapulcu inip herife girişiyorlar, adam her yumrukta birini indiriyordu. youtube'da vardır kesin. fikir verir en azından genel olarak.


  • darknum  (11.09.08 01:05:53) 
şok aleti al.. üzerine koşan olursa ver taşaklarına 250.000 voltu. bak bakalım bidaha birine saldırabiliyo mu;) 60-70 lira bişi..


  • wolkymus  (11.09.08 03:04:32) 
konu ile ilgili bu.nick.kullanimda@gmail.com adresinden benimle iletişim kurabilirsiniz.


  • bu nick kullanimda  (11.09.08 03:08:44) 
"heybetim de eksik" kısmına istinaden;
(bkz: wing tsun)

40 kilo bi arkadaşım, 100 kilo beni hayretlerden hayretlere sürükledi.
  • kaptan cuma  (11.09.08 15:27:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.