[]

İİBF mezunu ve KPSS

arkadaşlar, bir iibf mezunu kpps'ye girmek isterse kaç oturuma girer? ne kadar para yatırır? hangi testleri çözer? sadece lise mezunlarının da girdiği kpss'ye girebilir mi? ekstradan bir test çözmesi ona avantaj sağlar mı? kpss sürecinde seçim veya tercih aşaması nasıl olur? internette araştırdım biraz ama hiç detaylı bir açıklama örnek vs. bulamadım. detaylı bir açıklama verebilecek yardımcı olabilecek var mı? teşekkürler...




 
eğer 4 yıllık bir bölüm bitirdiysen önlisans yada lise düzeyinden sınava giremezsin. Sadece Lisans düzeyinden girebilirsin.

Cumartesi sabah günü yapılacak Genel Kültür Genel Yetenek sınavına girerek önümüzdeki 2 sene boyunca geçerli olacak P3 puanını alırsın ve 2 sene boyunca devletin yapacağı 4 atamada o puanını kullanarak sorgusuz sualsiz memur olursun.

Cumartesi günkü sınava ek olarak pazar günü öğleden önce ve öğleden sonraki seni ilgilendiren sınavlara girerek te herhangi bir kurumun işe alımlarında kullanacağı x puan türünden puanını hesaplatır ve o işe girmede o puanı kullanırsın. ama bu tarz işe alımlarda gerekli puanı aldıktan sonra ilgili kurum da ayrıca sözlü mülakat yapar.
  • halilibo  (11.04.12 00:32:22) 
sıradan cevaplamaya çalışayım.

- 3 oturuma girersin.
(genel yetenek, genel kültür, ingilizce = cumartesi sabah)
(hukuk,maliye,iktisat,işletme,muhasebe vs = pazar sabah)
(kamu yönetimi ve kalan ıvır zıvırlarda pazar öğleden sonra)

- 35+20+20 toplam 75 tl

- kpss a kadroları öss mantığında değil. öncelikle ana bir hedefin olur ona yönelik soruları çözersin kalan zamanda da diğer sorulara bakarsın. örnek veriyorum; vergi müfettişi olmak istiyorsundur. kpss49 puan türüyle alıyor olsa gerek. GY,GK ve İng'den her biri %10 etkiler.Hukuk,İktisat ve Maliye'den her biri %20 etkiler. Muhasebe %10 etkiler.Toplam 100 etti. Yani çözeceğin işletme soruları sana 49 puan türünde fayda sağlamaz.

- tercih aşamasına gelirsek; kpss ye girersin. sınav sonuçları açıklanır. 120 değişik puan gelir (3 oturuma girdiysen) ilerleyen dönemlerde kurumlar sınav açarlar. mesela maliye bakanlığı der ki; 40 tane vergi müfettişi alacağız. başvuru için 49 nolu puan türünden 80 ve üzeri alanlar başvurabilir. Senin puanın 80 ve üzerindeyse başvurursun. Bu da yeterli değil. Bunun bir sınırı var. Atıyorum en yüksek puanlı 100 kişiyi alıyorlar. Sen o 100 kişinin arasına girersen ikinci aşamaya geçiyorsun. Maliye Bakanlığı kendi kurum sıınavına sokuyor sizi. Orada milleti eliyorlar. 40 kişilik kontenjan için 80 kişiyi sıralayıp mülakata çağırıyorlar bu yazılı sınavdan sonra. mülakatta başarılı olan 40 kişi göreve başlıyor.

umarım yardımcı olmuştur bu bilgiler. yazdıklarımı tekrar okumadım imla hataları olabilir.
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (11.04.12 00:39:11) 
@halilibo

peki o P3 puanı ne oluyor? bir de sadece GK, GY ve ING sınavlarına girerek herhangi bir işe girilebiliyor mu? ne tür işler bunlar?
  • leni 09  (11.04.12 00:47:56) 
P3 dediğim puan
%50 matematik-Türkçe
%50 Tarih-coğrafya-vatandaşlık
dan ibaret.
bu puan türüyle düz memur olursunuz.

Mesela;

Mühendisseniz devlete mühendis kadrosuyla girersiniz.
Açıköğretim işletme mezunuysanız eskiden çok değişik kadrolara başvuruyordunuz ancak şu anda pek fazla alternatif yok gişe memuru masa başı memur gibi "fazla" nitelik istemeyen memurluklara başvurabiliyorsunuz.
  • halilibo  (11.04.12 00:53:42) 
arkadaşlar tekrar teşekkürler verilen bilgiler için.


  • leni 09  (11.04.12 00:55:39) 
P3 puanı dediği şey şu: sen lise mezunlarının girdiği kpss ye girmiyorsun onun yerine kpss lisansa giriyorsun ve kpss lisansta aldığın P3 puanı lise mezunlarının başvurduğu işlere başvurabiliyorsun.

P3 = %50 GY %50 GK katsayısı bu. Bununla düz memurluklara başvurabiliyorsun(b grubu kadrolar). Okulunda ki öğrenci işlerinden tut, tren garında ki memurluğa kadar aklına gelen her şey.

alan sorularını çözdüğün zaman ise a grubu kadrolara başvurabiliyorsun yani kariyer mesleklerine. (müfettişlik,denetmenlik,uzmanlık,kaymakamlık vs)


uzun lafın kısası sen temmuz da gir kpss ye. 3 oturuma katıl. aldığın puanla hem a grubu hem de b grubu kadrolara başvurabilirsin.

edit: ben yazana kadar arkadaş yazmış bile :)
  • kaynaklari etkin kullanamayan iktisatci  (11.04.12 00:58:36 ~ 01:00:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.