[]

yüksek lisans yapmak için yüksek lisans yapmak

soruyu baştan sorayım,

akademik kariyeri amaçlamayıp sadece yüksek lisans yapmak mantıklı bir hareket midir?

üniversiteyi 4 senede, çalışmayarak(iş anlamında) geçirdiğim için tecrübesiz, yabancı dili yetersiz genç biri olarak piyasaya kendimi atmaktan korkuyorum açıkçası.
bu geçiş aşamasında yüksek lisans(öğrenciliğin devam etmesi) çok cazip geliyor insana. akademisyen olmayı düşünmediğimi de göz önünde bulundurursak sanırım yurtdışına çıkabilmek için burs bulmam da zor gibi.

aranızda yüksek lisans yapıp sonra iş hayatına atılan var mı, nasıl oluyor?
benim gibi arada derede kalan var mı? üniversite sonrası ne yaptınız?

 
üniversite mezunlarına göre iş hayatında 250 TL daha yüksek maaşla ve bir ünvan yüksek başlıyorsun o kadar.
zaten sen 2 sene yüksek yapana kadar, sınıf arkadaşların da bir işe girip 2 sene sonrasında terfi oluyor ve zamlarla aynı seviyeye geliyor.

branşın ile ilgili sektörlerde değilsen fark pek yok anlayacağın.
  • sinematematikci  (09.04.12 23:11:44) 
bölümüne göre daha net cevaplar gelebilir bence.
benim akademisyenlik düşüncem vardı, askerliği ve piyasayı düşünmeden direk yükseğe başladım. başladıktan kısa süre sonra akademisyenlikten vazgeçtim ama bu sırada bir "santez" projesi başvurumuz vardı ve yükseğe devam ettim. zaten aile yanında olduğum için aldığım ücret başlarda güzel gelse de şimdi benimle birlikte mezun olan arkadaşlarımın kazandığı iş tecrübelerini ve aldıkları zamları gördükten sonra yüksekten soğudum diyebilirim.
boş boş bir yüksek lisans değil bu üstelik, proje de yapıyorum ama geleceğe dair çok kararsızım. belki bundan 7-8 yıl sonra iyi ki yapmışım derim bilmiyorum ama şu anda çok gereksiz gelmeye başladığını düşünüyorum.
benim bölümüm makine mühendisliği bu arada. başka bölümlerde piyasa durumu farklılık yaratacaktır elbette.
  • sanal uyku  (09.04.12 23:24:09) 
yüksek bittiğinde hala tecrübesiz olacaksınız. yabancı dil de allah kerim.

eğer bilg müh için konuşuyorsak; çok spesifik bir alanda çalışmak istiyorum demiyorsanız evet pek de faydası yok. yazılım mühendisliği yükseği yaparsanız yararlı şeyler öğrenirsiniz yazılım süreçleri falan fişman konusunda belki ama bir işe girdiğinizde bunları uygulayamayacaksınız. size bir görev verilecek, varsa - ki nadiren olur - bir adet yazılım metodolojisi(ve diğer teknikler) kullanacaksınız ki bunu size zaten orada kısa sürede öğretirler. Öteki yandan öğrendiğiniz şeyler bir proje geliştirmede vs konusunda karar vermelerde işinize yarar ama siz karar verecek pozisyona gelene kadar öğrendiğiniz şeyler artık zaman aşımına uğramış olacaktır muhtemelen; hatırlarsanız tabi hala bir şeyler.
Tabi yanında yapacağınız projeler faydalı olacaktır ama bir iş yerinde yapılan proje gibi olmaz.
  • natnan  (09.04.12 23:54:11) 
cok ozel alanlarda calismayacaksan yuksek lisans tam bir vakit kaybi turkiyede bu alanlarin hicbirisi yok sanirim ufak bir veri madenciligi ve is zekasi diye bir niche haric hicbirsey yok birkac tubitak destekli teknokent vs. leri haric ki onlar da adam doyurmaz. aselsan tarzi yerler pasa dedene bakar yani bos bombos bir istir yuksek turkiyede.

zaten is ilanlarina bak ya java ya net der sacma sapan programlarla omrunu curutursun ben sirf emeklerim boisa gitmesin bu boktan piaysaya mahkum akalmayayim diye yurt disina kacmanin yolunu ariyorum yapacaksan yuksegi mutlaka disarda yap hem gorgun artar yabanci kulturleri gorursun hem de okudugun ir ise yarar almanyada falan bile tonla imkan var ki abd bilgisayar isinin mekkesidir
  • iplikci  (05.07.12 19:08:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.