[]

60'lı yıllar ABD ve para değeri

Mad Men izleyenler bilir, ajansta çalışan Campell 75$ dolar maaş alıyor. Almak istediği geniş ve çok iyi muhitteki ev ise 30 000$. Eskiden para daha mı değerliydi? Ürünlerden daha az var. Daha değerli olması gerekmiyor mu?




 
e o şekildeyse daha değerlidir zaten, değil midir? sonuçta o kadar değerli ki koskoca maaş 75 dolar. Şimdi ise 75 dolara ayakkabı alabilirsen alırsın anca.

not: ekönömiyle yakından uzaktan alakam yok.
  • dwyn  (09.04.12 18:16:27 ~ 18:16:57) 
www.westegg.com
burada karşılaştırma yapabilirsin. ne kadar bilimsel bilmiyorum tabii.

  • el magico  (09.04.12 18:21:48) 
Bahsettiğin konu dolar enflasyonuyla ilgili... Zamanla enflasyonla paranın değeri düşüyor, aynı bizim TL'de olduğu gibi.

aşağıdaki grafikte göreceğin üzere 60'lı yıllardan sonra yıllık dolar enflasyonun %9'lara çıktığı dönemler var.

goo.gl
  • akilligelisim  (09.04.12 19:30:45) 
şoyle düşün , dolaşımdaki para her geçengün artar , bu yüzden enflasyon kavramı bulunmaktadır. eger artmasaydı tüm fiyatlar sabit olurdu.

hele bu durum abd gibi dunya rezerv para birimine sahip bir ülke icin cok normal. abd bu yıllarda dunyaya kendı para bırımını referans para olarak kabul ettırmıs ve akabınde tum dunyayı dolara boğmustur. öyleki cogu ulkenın kendıparası kadar pıyasada dolar da bulmak mumkun artık ..

misal western filmlerine bi bak , mılletın bırbırını kırıp onlarca kısının öldugu olayların arkasındakı paralar cok komık rakamlar 500 dolar 1000 dolar gıbı .. o zaman icin servet niteliginde.
  • kennym  (09.04.12 19:34:46) 
campell'in maaşı haftada 75$, ayda 300$. bugünün değerleriyle ayda 2000 dolara denk geliyor. www.bls.gov mortage vs. uygulamalarının oldukça uzun zamandır amerika'da varolduğunu düşünürsek çok da olanaksız değil, o maaşla o fiyata bir eve talip olması.


  • irbat  (09.04.12 20:42:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.