[]

Flash Player, html5, h.264 olayları

Selamlar.

Ben ortalama bilgisayar kullanıcısı birisiyim. Flash player'dan fazlasıyla müzdaribim herkes gibi.

Ekşi'de yakında ortadan kalkacak, html5 gelecek yerine gibi şeyler yazılmış fakat ben olayları tam çözemedim bilgim olmadığı için.

Konuyu iyi bilen biri bana gerizekalıya anlatır gibi anlatabilir mi ? Html5 nedir, h.264 nedir, flash player'dan kurtulabilecek miyiz, ne zaman kurtulacağız, nasıl kurtulacağız ?

Şimdiden teşekkürler.

 
şu içi geçmiş yazı belki işini görür
www.chip.com.tr

html5
tr.wikipedia.org
flash
tr.wikipedia.org

ya aslında bakarsan hiç birinin biyere gittiği yok. bu yok olma mevzusu apple iphone ipad le ortaya çıktı ama android flash destekleyince hepsi çemçük gibi kaldılar.

tabi kullanıcılar olaya sadece player mantığıyla bakıyor ama hala animasyon yapmak istiyorsan flashdan daha kolay animasyon yapacak yerin yurdun yok. en iyi html5 yazan adama gitsen bana animasyon yap baba desen 3 ay süre ister. ama flashera git deki bana bu animasyonun aynısını yap sana 1 haftada teslim eder.
hee şu var animasyonun boyutları html5'de daha düşük olur flash daha fazla kaynak ve boyut yer. akıcılık ve kalitede hala flash üstün durumda diyebiliriz.

ama web siteleri için gagdetlar playerlar vs. html5 oluyor hafif oluyor hazmı kolay.

arayüz uygulamacıları (yani html javascript yazan dayılar) hala flash böyle kötü böyle kaka diyip duruyorlar. ee yap bakalım bana animasyon diyince eee ooo çok şey zor oo zor olmaz diyor. akordiyon menüye talim yani.
  • fukka  (09.04.12 09:13:03 ~ 09:23:24) 
Apple flash çalıştırmayınca çoğu site html 5 player'a geçmeye başladı. Html 5 daha yeni ve daha güzel bir teknoloji. Flash ise miyadını doldurmuş yığından başka bir şey değil artık. 4-5 seneye flash tamamen ortadan kalkacak gibi görünüyor çünkü flash mobile'den desteğini kaldırdı. Yakında bilgisayardan da çeker.

Yukardaki söylemin aksine iyi bir geliştirici html 5 ile harikalar yaratabiliyor. Ama flash ile kıyaslanacak derecede değil. Tabi işin biraz işleyişi değişti, eskisi gibi hoplayan zıplayan şeyler moda değil. Html 5 ile bu moda da değişiyor.

Aslında büyükler (google, apple, facebook) ne isterse onu kullanıyoruz. Google html 5 siteler'i aramalarda desteklediğini duymuştum.
  • alideemir1  (09.04.12 09:57:25) 
html5 harikalarını sadece google ve microsoftun demo sayfalarında görebildik elle tutulur örnekleri bir elin parmaklarını geçemiyor.
özellikle türkiyede o html5 geliştiricileri gözümüzle görsekte ölmeden iyi olurdu hehe.

miyadını doldurmuş denen flash hala çok popüler reklam yöntemi ajansların hepsi sabahtan akşama kadar flash banner yapmakla meşgul binlerce dolara satılıyor bunlar.

ayrıca hala prestijli işler yaptırmak isteyen büyük firmalar kullanıcıya yüksek deneyim yaşatmak için hala flash aracını kullanıyor.
en güzel flash sayfa örneklerine www.thefwa.com dan bakabilirsiniz.

html5'i ölümüne destekleyen flashıda yerin dibine sokan arkadaşları yeni iphone, ipad çıkınca apple store önlerinde kuyrukta dururken görebilir ara sıra açık kaynaklı androidi kötülerken duyabilirsiniz.

bu arkadaşları yeni ambalajı güzel ne çıksa desteklerken görürsünüz.

html'in gelişmesini bende çok isterim özellikle herkesin kullanabileceği düzeye gelmesi yaygınlaşması internetin hayrınadır. interneti optimize eder rahatlatır. fakat körü körüne bir sektörü yerden yere vurarak buna inanmak saçma geliyor.

inflagrantedelicto.memoryspiral.com

sonuç olarak flash veya html5 amaç değil araçtır. önemli olan ortaya ne çıkardığınız. kullanıcıya ne sunduğunuzdur.

bonus+
bir ekşi sözlük yazarı şöyle demiş
www.eksisozluk.com
  • fukka  (09.04.12 23:17:21 ~ 23:37:51) 
İnternet explorer içinde böyle ağıtlar yakılıyordu. Ne var lan kendi haline bir şey. Ama ie resmen internet teknolojisini yavaşlattı. Adamlar yüzünden ne html 5 üretebildik ne css3e bakabildik. Yabancılarda ie oranı düşük olduğu için adamlar html 5 ile oyunlar yaptı, hoplattılar zıplattılar.

Flash da böyle bir şeydir. Arama motorları için yüktür, Sayfa için yüktür. 5 dk ilgilenme ram'in ağzına sıçar. Bu kadar hantal bir sistemi tabiki yerden yere vurup, acımayacağız. Çünkü ben son kullanıcı değilim ben web developerım(Aslında tasarımcıyım ama içimde çok büyük deeloper aşkı yatıyor).

Apple desteğini çekti, google'da(chrome) çekti mi ahanda ortada flash bilen bir sürü işsiz.
  • alideemir1  (10.04.12 09:27:00 ~ 12:43:28) 
Ha bir de her zaman garibanı kollayan birileri çıkar.


  • alideemir1  (10.04.12 10:57:10) 
hadi Allah rahmet eylesin : arstechnica.com


  • alideemir1  (13.04.12 11:25:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.