[]

Dijital müziğin hukuki boyutu

Sadece online müzik yayını (mp3 stream) yapan bir site şuan lisans almazsa internet korsanlığı suçu kapsamında cezai işleme tabi tutuluyor.

www.mu-yap.org

bu durumda dijital medyanın hukuk süreci hakkında bilgisi olan arkadaşlara 2 sorum olacak,

1. Ogg Vorbis gibi özgür bir formatı kullanarak müzik yayını yapılması yine suç kapsamına mı girer ?

2. Youtube, Grooveshark gibi yasal zeminde yayın yapan siteleri kaynak olarak kullanmak yani onların yayınını kendi mecramızda yayınlamak yine suç mudur ? (Fizy.com gibi - ki satılmadan önce fizy bir ara benzeri sebeple kapatılmıştı diye hatırlıyorum)

şimdiden teşekkürler.

 
Öncelikle hukukçu değilim yanılabilirim ama fikrimi belirteyim.

1-Bu senin söylediğin kağıdın parasını ben verdim ya da bu kağıdı evde ben yaptım aynı satırları yazsam , şaire hiç para vermeme gerek yok kapısına çıkıyor. Dolayısıyla mesele format değil yine suç kapsamına girer.

2-Bu konuda fizy güzel bir örnek fizy youtube'dan çekiyordu verileri zaten. Fakat yemedi elbette kapattılar. Fizy müyap'a güzel bir miktar ödedi telif için. Turkcell aldı diye hatırlıyorum bir kısmını dolayısıyla turkcell verdi müyap'a bu parayı.
  • layer26  (08.04.12 04:19:54) 
şimdi bu işlerin rengi değişti.
Yeni bir düzenle; suç sayılabilecek bir materyalin internette yayınlanmasından oluşabilecek cezaların faturasını sadece yayını yükleyen kişiye kesiyorlar. Onu paylaşanlara bir yaptırım yok. Ama sen yine söylediklerime güvenme, burası türkiye.
Embed yayınlarda sıkıntı olmaz. Youtubeplayer la yayına soksan sitende eyvallah denilebilir, fekat kaynak gösterilemeden direk son kullanıcıya sunulan yayınlar da başın ağrıyabilir. Aslında yine ağrımaması gerek ama burası Türkiye yine dediklerime güvenme sen.
Böyle bir işe kalkışacaksan, bu işlerin cezası olmadığı ülkelere gir bi şekilde. Bak topinweb.com var. Üzerinde bulunmayan mp3 yok. Yıllardır da yayın yapıyor. Kasımpaşa modundalar.
Ha; öngörüm nedir?
Bu lisans korsan falan hikaye. Bu interneti sınırlandıramazsın. Kurallarla bir çerçeve oturtamazsın. Korsana karşı bir müddet direnirler yalnız ilerde işin meşru durumu farklı bir hal alacak. Yapımcılar, yayıncılar son kullanıcından nasıl kazanç sağlarım mantığıyla çalışacaklar.
Nasıl dizi yapımcıları şu an internette izlememiz ekmeklerine yağ sürüyorsa, müzik sektörü için de bu olacak.
benim yorulamama bu kadar.
Youtube şikayet üzerine kaldırıyor diye biliyorum.
  • arden v2  (08.04.12 04:49:43) 
iyice araştırınca sorularımın cevabını buldum. youtube apiyi bırakın youtube embed ile yayın yapmak durumunda bile yaptırım uygulanıyor.
www.dipnot.tv

  • maden suyu  (08.04.12 11:27:42) 
hayır. haber eski aynı zamanda. ipsiz Müyap avukat ının açıklaması gerekçe gösterilemez. Bu söylenilen felakete yol açar, başta facebook olmak üzre twitter google+ gibi milyonların kullandığı sosyal paylaşım sitelerini karşısına almak demektir, alsa bile; oluşabilecek kaosu düşünebiliyor musunuz? Bu sistemin işleyişinden bihaber avukat beyanatıdır. Oldu ki söylediklerini kabul görelim, yine milyonların ve sosyal paylaşım sitelerinde oluşabilecek kaosu ve saçmalığı düşünebiliyor musunuz?


  • arden v2  (08.04.12 18:09:52) 
@arden v2 aslında haklısınız. gerçi sitenin erişime engellenmesi çokda umrumda değil. çoğu bilinçli kullanıcı bulunduğu isp den farklı dns server'ı kullanıyor. bir online streming sisteminin bana şahsa özel herhangi cezai yaptırımı olur mu acaba ?


  • maden suyu  (08.04.12 19:50:57 ~ 19:51:59) 
olabilir.Unutmayın, biz youtubede bir videonun altına ünlü bir şahsa küfür edilmesi yüzünden video sahibinin hapis cezası aldığı bir ülkede yaşıyoruz.


  • arden v2  (10.04.12 04:20:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.