[]

Ölen kişinin borcu hakkında

merhaba duyuru sakinleri,

sorum biraz uzun olacak ama cevaplayan olursa çok müteşekkir olacağım.

nişanlım motosikleti ile trafik cezası yemiş. sonra çok daha önceden ödenmemiş borçlar çıkarmışlar.

motosiklet vefat eden babasının üstüne. kimlik numarasından sorgu yapıldığında iki borç gözüküyormuş. birincisi çok önceleri mahkemeye verdikleri bir kurum için yargı borcu. mahkeme işlemleri adınaymış.

ikincisi de tahminen motoru nişanlım ehliyetsiz kullanırken aldığı ceza. cezayı ödemiş ama ruhsat rahmetli babasının üstüne olduğu için normal cezadan hariç ruhsat sahibine de bir ceza kesiliyormuş.

baba bir buçuk sene önce vefat etmiş ve bu borçlarla ilgili yaşarken de herhangi bir kağıt, bildiri gelmemiş.

vergi dairesi ise bu borcu siz ödeyeceksiniz demiş. motoru şu an nişanlım kullanıyor.

asıl sorum ise bu borçları ödemek zorunda mı? çünkü nerden bakılsa iki senelik olaylar ve meblağ bayağı yüklü?

motoru kullanmazsa bir problem olur mu? yarın birgün icra memurları kapıya dayanır mı?


cevaplarınızı bekliyorum. şimdiden teşekkürler.

 
Kanun Ad VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU
Madde No 13
Kapsam
Müteveffanın sağlığında icra dairesine veya mahkemeye intikal etmiş ve takibedilmekte olan alacak ve borçlarının beyannamede sarahaten gösterilmesi şarttır. Bu alacak ve borçların vergileri tahakkuk ettirilerek tahsisleri icra dairesi veya mahkemenin vereceği kati karar veya hüküm neticesine intizaren tecil olunur. Şu kadar ki, bu tecil her ne suretle olursa olsun, hiçbir zaman on seneden fazla devam edemez. Mükellefler her altı ayda bir icra ve dava vaziyetlerini bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Bu bildirim yapılmadığı takdirde tecil olunan vergiler derhal tahsil edilir. Tecil olunan vergilerin taalluk eylediği davalar tecil müddetinden sonra neticelenecek olursa mükelleflerin müracaatı üzerine ve tebeyyün edecek hale göre gereken düzeltmeler yapılır ve fazla alınmış vergiler varsa, terkin ve sahiplerine geri verilir.

(3482 sayılı Kanunun 7'nci maddesiyle eklenen fıkra) Murisin ölüm tarihinden önce, kanunlara veya kanunların verdiği yetkiye dayanarak kamu düzeni koyan mevzuata göre kısmen ya da tamamen ilgili kuruluşlara bedelsiz devri konusunda işleme başlanılmış olan gayrimenkullere ait vergiler de yukarıdaki fıkrada belirtilen esaslar çerçevesinde tecil olunur. Verginin tahsili halinde gecikme zammı yüzde elli noksanı ile uygulanır.

şöyle biliyorum aslında eğer mirası red olunur ise doğacak borçlarda kabul eylenmez fakat miras devrolunmuş ve bununla ilgili intikal veraset vergisi ödenmiş ise daha sonrasında doğacak borçlardan da mesul olunur.
  • kulustur  (08.04.12 01:09:42) 
reddi miras yapılmamış ise, devlet denk getirdiği an tahsilini yapar, fazla düşünmeye gerek yok. mirası kabul etmişse nişanlınız borçlarıda kabul etmiş sayılır.


  • tck35  (08.04.12 01:10:38) 
www.gib.gov.tr

veraset hukukundan inceleyebilirsiniz konuyu.
  • kulustur  (08.04.12 01:10:49) 
peki bunlarla ilgili bir bildiri gelmemesi en azından borcun faizinden yırtmak için bir bahane olabilir mi?

düşünsenize babanız vefat ediyor, iki sene sonra ceza yiyorsunuz ve daha önceki borçlar çıkıyor piyasaya. hiç haberiniz yok bunlardan.

tahminimce seve seve ödenecek galiba :(

ilginize çok teşekkür ederim.
  • yine de şahlanıyor  (08.04.12 01:13:59 ~ 01:18:38) 
sanıyorum ki doğmuş olan vergi ziyaı için vergi dairesine başvurup durumu öğrenebilirsiniz fakat çok da önemsemeyebilirler en iyisi dilekçe ile maliyeye başvurmanız olur net birşey söylemek zor fakat gecikme sonucunda ortaya çıkan faizlerin terkin edilmesi mümkün olabilir.


  • kulustur  (08.04.12 01:37:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.