[]

Müşterinin Tasarımı Değiştirmesi

Muhterem kreatif arkadaşlarım; bir e-ticaret firmasında müşterilere özel tasarım hazırlayan bir arayüz tasarımcısıyım, bugün ilk defa bir müşteri tasarımın .psd formatını isteyip ufak bir iki değişiklik yapacağını söyledi patronunda gönder demesiyle kabul etmek zorunda kaldım. Gelin görünki geri gelen tasarım benimkinden tamamen kopuk ve çirkin birşeydi ama adama göre inanılmaz güzel. Anama sövse bukadar kötü hissetmezdim şimdi sorum şudur ki ben mi eleştiriyi kaldıramıyorum yoksa yapılan bu olay mı yanlış. Ölüyorum lan moral bozukluğundan




 
kreatif işlerde moralinizi hiç bozmayın laf anlatamazsınız, herkes kendi en iyisini bilir. freelance veya şirkete bağlı olun, müşterinin dediği doğrudur, siz birşey bilmezsiniz, parayı veren de o. hiç takmayın, he deyin geçin. bu hiçbirşey değil, neleri var bunların :)
selamlar.

  • ohtararan  (05.04.12 18:30:30 ~ 18:32:15) 
Aynı şeyi defalarca yaşamış bir adam olarak söyleyebilirim ki, başınızda patronunuzun olması en büyük sıkıntı. Patronum olmadığı için ben bu tür işlerde, "beyefendi ben bunu referans olarak göstereceğim ama bu iş benim değil" dedim ve gerekirse yaptığım iş için para bile almadım. Türkiyede bu işler böyle, işi almaya gittiğinizde el pençe divan duruyorlar, her şeyi size bırakıyorlar ama işin sonuna doğru herif senden benden bilmiş tavırlar takınıyo. Gitse bayılsa sağlam bi ajansa 10binleri eminim sesi çıkmayacak ama senin o işle ilgilenmen, adamın fikirlerine değer vermen bile sorun yaratabiliyor. Sıkıntın büyük, gidip bir patronunla görüş istersen. "Esnaf" bir adamsa müşteriniz ile aranızı bulur belki.


  • sforza  (05.04.12 18:33:23) 
sforza, büyük ajanslara 10.000ler bayılınca ajansı satın aldıklarını sanıp daha kötüsünü bile yapıyorlar. en azından 6 yıl kadar evvel yapıyorlardı. hem de avrupa' nın parmakla gösterilen ajanslardan birinin Türkiye şubesinde ve dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları bunu yapanlar. doğru diyorsun, bu işler böyle, sizin eğitimini almış olmanız birşey değil. "sen okul okumuşsun ama bak biz de biliyoruz" deyiverir bu adamlar.


  • ohtararan  (05.04.12 18:37:05) 
eminim çok değişik önemli bir işin vardır fakat benim cahilliğim bahsettiklerinden hiçbir şey anlamadım ama şu duruma çok yakın buldum:
kuaförde gayet ıvır zıvır bir işlem yaptırırken yan tarafta gelin başı yapılıyor. kuaför baya anlı şanlı birisi. gelin hanım da şehrin önde gelenlerine gelin giden sonradan görmenin teki. (baya kulağımı kabarttım dinledim) kuaför yaptığı işi çok ciddi güzelce hakkını vererek kan ter içinde uğraşarak yaptı en son rötuşlara geçecekti ki gelin hanım filtekeleri ne kadar çok kullandığından, kalitesiz sprey kullandığından, taraklarının ne kadar pis olduğundan, yaptığı saçın da bülbül yuvasına benzediğinden bahsederik baya dümdüz gitti. kuaför neye uğradığını şaşırdı elinde fırçayla gözü doldu resmen. özür falan diledi neyse bi şekilde alttan aldı gönderdi. onlar gidince kadıncağız ağlamaktan helak oldu. yaptığım işe kötü desin ama verdiğim emeği neden yok sayıyor diye çok sızlandı.

ez cümle; insanımız her konuda uzman. doktora gider doktor olur, kuaföre gider kuaför olur, mobilyacıda marangoz olur. moralini bozma. he hı de geç.
  • cecilia  (05.04.12 18:42:57 ~ 18:47:41) 
müşteri haklı olur tabii bu konularda. siz elinizden geleni yaptınız sonuçta. emeğinizin karşılığını alıyorsanız sorun yok. ama "freelance" çalışırsanız daha iyi olur tabii.


  • ermanen  (05.04.12 19:03:23) 
ohtaranan eğer iş tasarımsa (ki bravefartın işi oymuş) her adama saygı duyabilirsin. Ben işin işleyiş sürecinden bahsetmek istemiştim. Yoksa ben de biliyorum, Türk insanı nerede olursa olsun aynı. Ama büyük firmalarla çalışınca en azından o işten kıyısından da olsa anlayan adam yollayabiliyorlar. Ama adam gelip "müdür böyle istiyor" dediğinde ifrit oluyorum. Kim lan müdürün senin? Mimar Sinan mı? Erkan Oğur mu? Ne anlıyo da bu işten beğenmemiş değil de "böyle istedi" diyebiliyor. Öyle istiyorsa git müdürüne söyle o yapsın diyemiyosun. İş küçük de olsa bunu Faruk Fıttirik A.Ş de de yaşıyosun. Herif alışmış şirketinde işgüzarlık yapmaya, özgün yapılan bir işi bile hiçe sayıp, böyle istiyorum diyebiliyor. İşin altyapısına, cecilia'nın dediği gibi emeğine zerre değer vermiyor. Bu arada görüşlerine kesinlikle katılıyorum.


  • sforza  (05.04.12 19:13:10) 
hak veriyorum kesinlikle sforza.


  • ohtararan  (05.04.12 19:36:26) 
don draper gibi "bu işi bilen benim, yoksa bana bu para ödemezdiniz. benim yaptığım iş bu, tutacak olan iş bu, beğenmiyorsan başka kapıya" diyecek billura sahip değilsen, kabul etmekten ve bazı şeyler "bakın beyefendi şu şu yüzden bu böyle olmalı" şeklinde kibarca ikna ettirmeye çalışmaktan başka şansın yok. yukarıda ki arkadaşlara katılıyorum.


  • r_u_h  (05.04.12 21:26:16) 
yarin yorum yapicam surada dursun

edit : Ben olaya iki şekilde yaklaşacağım.

Benim gözümde : Evet işimizi iyi yapıyorsak hakkaten iyi tasarımlar çıkarıyoruz. Türkiye zaten bu zamanda cidden yabancılarla yarışacak kadar iyi tasarımlar çıkarıyor. Hepimiz kullanabilirliği, optimizasyonu, renk teorisini okuduk öğrendik veya tecrübe ettik. Biliyoruz yani bu işi. Tüm bunlara rağmen müşterinin gelip "Şu şurda olsun" demesi bize çok cahilce geliyor. Tasarımın içine sıçıyor. Olumlu bir şey olsa bi yere kadar katlanılır. Geçen gün saat yaptım amk daha ne diyim.

Öneriye gelince : Ben müşterinin isteklerini harfiyen yapıyorum iş vakti içinde. Benim değil ki site ben niye üzüleyim. Ama kendi yaptığımı referanslarıma koyuyorum. Zaten tasarımcıysan sitenin yayında olmasına gerek yok. Bir psd yeterli.

Müşteri GÖzüyle : Her şey tasarım değildir. Mesela bir yazıyı kırmızı yazmak estetiği bozar ama ilgi çeker tıklanır. Kendinize bir e ticaret sitesi açtığınızda göreceksiniz ki cidden her şey tasarım değilmiş. Belli bir büyüklüğe gelmeyen firmalar için tasarım ikinci planda. Dikkat çekmesi daha önemli.

Not : Müşteriye psd göndermekte on numara fikirmiş. Patrona söyle işe alsın onu da. Madem çok biliyor.
  • alideemir1  (06.04.12 00:42:32 ~ 09:58:34) 
alideemir+1

Ayrıca saç benim, kaç kere "ben derli toplu saç istiyorum" dediğim halde saçıma bir "hareket" verdiler, saymayı unuttum. Muhterem kreatif arkadaşım, muhterem kuaför arkadaşım. İşinizin sanatsal bir yönü olduğunu kabul ediyorum ama sanatçı değilsiniz, emekçi zanaatkarsınız.
  • SiyamkedisiZorro  (06.04.12 11:45:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.