[]

Motorsiklet tutkunları beri gelsin

Sevgili Harley'ler Davidson'lar. Neden bilmiyorum birkaç gündür motorsiklete acayip heveslendim. Hiç bir bilgim yok, birkaç soru soracağım, biraz sığ görüşlü ve cahil görünürsem affola.
1)apartmanda yaşaya, kapalı garajı olmayanlar motoru nereye park ediyorsunuz? çalınmaması için ne yapıyorsunuz?
2)harley davidson tarzı, chopper, roadster falan tarzları hoşuma gidiyor. şimdi bunların alçak koltuk/yüksek koltuk, hard tail/soft tail, gidonu yüksekte olan/alçakta olan falan var bunların farkları ne? Hangisinin sürüşü daha kolay ve yormayan, hangisi daha hızlı, hangisinin manevra kabiliyeti yüksek olur?
3)Fazla hız tutkum yok, arabayla bile 100 yapmam doğru dürüst. İstanbul'da ve ara sıra 4-5 saatlik şehirler arası yolda sürüş rahatlığı ön planda olmak üzere nasıl modelleri tercih etmeli?
4)Parça fiyatları, bakım aralık ve fiyatları nasıldır? en azından ortalama arabalarla karşılaştırınca.
5)Ne kadar benzin yakar?
6)detaylı bilgi bulabileceğim site forum falan verebilirseniz süper olur.

 
1) klasik kilitler var tekere takılan zincir vb gibi. ya da en güzeli fren diski kilidi. bir de branda olur fark edilmemesi açısından

2) chopper bilgim pek olmadığı için ona pek bir şey diyemicem

3) chopper rahat olur oturuş açısından. en azından racing motordan rahat olacağı kesin

4) her türlü etkene bağlı. marka modele göre çok farklı durumlar ortaya çıkıyor.

5) 3.5-4 yakar litreye çıkabilir. arabadan kesinlikle daha az yakıyor zaten. tabi o yine kullanacağınız motora bağlı
  • metehan01  (03.04.12 20:43:33) 
1)n/a
2)hd tarzı motosikletlere cruiser deniyor, uzun yolda kullanım için tasarlanan motorlar onlar. koltuk ve gidon seçenekleri var farklı farklı elbette ama temel amaç nisbeten dik oturuş o grup için. genel kural: yüksek gidon manevra kabiliyetini azaltır.

3) eğer maliyet çok önemli değilse ben olsam 250 - 400 cc aralığındaki naked motorlara, ya da 600 - 800 cc aralığındaki tek silindirli cruiserla bakardım. adında R olan her şeyden uzak dururdum. (ben öyle yaptım, gayet memnunum)

türkiye'de herkes cc'ye bakar gerçi, ben buna katılmıyorum. cruiser motorlar genelde silindir sayısı az ve düşük devirlerde tork için tasarlanmıştır.
şöyle söyleyeyim: 125 cc hacmindeki ktm duke, 650cc hacmindeki suzuki s40'tan daha seri, daha hızlı ve bence daha tehlikeli bir motosiklettir; 850 cc'lik hd sportster ile kapışır.
250 kawasaki ninja ise çoğu cruiser motordan daha seri, daha hızlı ve daha tehlikelidir acemi elinde. cruiserlar çok dengeli motorlardır ama şehir içinde pratik değildir.

geri kalan sorular için google.

not: motor konusunda ben de akıl sora sora manyak olmuştum. bence bütçenize uygun bir motoru hiç vakit kaybetmeden alın. 6 ay sonra zaten ne istediğinizi biliyor olacaksınız. 60 sene sorsanız da 6 ayda edineceğiniz bilgi/tecrübeyi edinemezsiniz. iki tekere bir kere binmeden anlaşılmıyor, çilek tadını çilek yemeyen birine anlatmak gibi oluyor.

bir de hocam, aman gözünü seveyim: motorun kalitesizi, ucuzu alınır ama kask ve diğer koruyucu ekipmanı almayacaksan hiç girişme bu işe. etrafında yıllardır kasksız motor kullananlar olabilir ama unutma, çoğu insanın kask ve diğer ekipmanlara sadece bir kez ihtiyacı olmuştur şu hayatta... o anda kaskı olmayanların ikinci bir şansı olmuyor.

motor hata affeder, eksik ekipman affetmez...
  • hacipsilo  (03.04.12 21:03:53) 
ilk kez motor alacaksan harley ve davidsonlardan başlama derim. regaller raptorlar var örneğin hoş bir kasaya sahipler, 4 5 bin tl ye gayet güzel ve dayanıklı bir chopper edinebilirsin. yok param var saçarım diyorsan harley köpeğin olsun.
- çok hızı sevmiyorsan ideal bir model
- motoru olabildiğince apartmanda boşluk mosluk varsa orda tut. şehrine göre değişir tabide bir sabah kiliti yerde bulabilirsin.
- benzin motor hacmne göre değişir. 150lik mi alırsın 250 lik mi 500 lükmü ama 150lıkler koklar. 20 tl ortalama 100km civarı gider.
-harley alıpta parça fiyatı soranı sanayide öperler ha.
  • sudabalikolsak  (03.04.12 21:12:55) 
acelem yok, iş bulup para biriktirmem lazım önce. harley davidson alacak kadar param olacağını sanmıyorum, en azından birkaç sene. mecburen daha ekonomik markalara yönelmek durumundayım, ama hiç bilgim yok maalesef. güvenlik her zaman önemlidir benim için, koruyucu ekipmanı iyi alacağım elbette içiniz rahat olsun.


  • r_u_h  (03.04.12 21:17:43) 
1- kapali garaj, yoksa da yakin bir otopark ile anlasmak en iyisi. hirsizliktan ote motosikletin ve parcalarinin yagmur, gunes, nem vb. gibi elementlere acik olmamasi gerekiyor.

2- kalkis hizin tork ile, son hiz ise vites sistemi ve motorun buyuklugu ile alakali, ve begendigin motorlarda farkli motor gucuu, silindir capi, sayisi, sanziman vs. kombinasyonlari ile degisik sonuclar yakalamis olabilirler, yani karsilastirmalisin. genel olarak 250cc ve uzeri motosikletlerde iyi motorlu bir arac havasi yakalayabilirsin, (0-60mil en fazla 7sn falan) ama 250cc ile duz yolda saatte 90mil civarindan daha yuksek bir hiza cikamazsin. 600cc ve uzerinde her sekilde hiz yapabilirsin, ama motoru tork oryantasyonlu ayarlamadilarsa ivmelenmen cok cok iyi olmayabilir. manevra kabiliyeti de rahatlikla ters orantili olur: oturus tarzi olarak rahattan rahatsiza dogru: touring > cruiser > standard > sport. chopperlari da cruiser klasmanina sokuyorum.

3- dort-bes saat motorunun uzerinde oturmayi planliyorsan ille de touring, cruiser veya standard olacak, sport 30dk dan sonra yorar. hatta standard i da bosver, touring de buyuk gelir simdilik, direkt cruiser al. daha cok sehirde gezeceksen yerden yuksek bir standard olmasini oneririm cunku suspansiyonunun yetmedigi cukuru omuriliginde hissedeceksin.

4- motosiklete iyi bakarsan cok cok ucuz. yag, fren hidroligi, lastik durumu, basinci, eskiyse aku ve (varsa) zincirin, zincir salman ile dislilerinin durumunu kendin kontrol edeceksin, (ve tamirini/bakimini ogrenmelisin) onun disinda bir problem cikmazsa senede bir kere bakima/parca degisimine goturmen yeterli olur. lastiklerini habire degistirmen gerekecek (oyle arac lastigi gibi uzun dayanmiyorlar), akunu de ayni sekilde, motosikleti nemden korursan pas gibi bir problemin de olmaz.

5- nasil kullandigina ve motora gore degisir tabii ama normal bir aracin yarisi kadar.

6- motorcycle safety foundation a bakmani oneririm,
msf-usa.org
msf-usa.org

7- benim nacizane baslangic motosikleti onerim yamaha virago 250 dir. cruiser-standart arasi bir oturma pozisyonuna sahiptir. yormaz, bozulmaz, dayanikli, nispeten kucuk, ve rahattir, guclu hissettirir, sesi de guzeldir.

8- mutlaka kask, korumali ceket, en az bileklerinin uzerine kadar kavrayacak bot ve eldiven ile motor turune gore dizlik icin iyi bir butce ayirmalisin.
  • bunubenyazdim  (03.04.12 21:19:44) 
regal raptor kullandim 2 sene falan. canimdan bezdim ha. ithalatcisi tekel, kendisi dandik.

sorularindan bazilarina cevap vermek gerekirse, benim gozlemledigim, uzun yolda ayaklarinin dusey eksende belinin onunde olmamasi gerektigi. yani arkaya yayilarak bindigin motor uzun yolda ruzgarla beraber kasiklarina agri sokuyor.

manevra kabiliyeti icin rake angle denen catal acisinin kucuk olmasi lazim.

250 cc'den yuksek motorlar seni 100 km hizin uzerine cikartir.

bunlar tamamen benim 2 senelik kucuk motosiklet yasantimdaki gozlemlerim. sonra kaza yaptim, motoru tamir ettirip sattim. biraktim motoru.
  • osuruklu  (03.04.12 21:33:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.