[]

Yokluk var mıdır ki?

Varlığa karşıt olarak ufacık bile olsa bir alternatif üretemedim. Üretemediğim için varlığı sorgusuz sualsiz kabul etmek anlamsız geliyor, bana birisi varlığa bir alternatif üretebilir mi?

Kafam karışıyor muntazaman. Yokluğun örneği verilemez deniyor, bu var olduğuma bir kanıt mıdır?


 
Yokluk yoktur.
*bu noktadan sonra yazar sonsuz bir paradoksa girdi

  • arden v2  (03.04.12 05:33:58) 
Yokluk varlıklar arasında siniflandirilabilir


  • arden v2  (03.04.12 06:28:35) 
öncelikle kesinlikle gödel'in eksiklik teoremine bakmalısınız. bence ilk entry kısaca aradığınız cevap. devam edenler de detaylandırıyor.

dediğinize benzer şey kümeler için de var. hatırlarsınız ki her küme kendisinin elemanıdır. buna göre boş küme de kendisinin elemanıdır. o halde "boş" değildir.

teorem kısaca diyor ki bir sistem kendi içindekiler ile kanıtlanamaz ki bundan aksiyomlar doğar; boş kümenin elemanı yoktur, üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir...
  • marido  (03.04.12 06:40:32) 
Varlık ve yokluk temelde kümesel kavramlar oldukları için bu kafa karışıklığını yaşarız. A={1,2,3} kümesine göre 1,2 ve 3 vardır, 5 yoktur. Ama 1'e sorsan 5'i idrak edemeyecektir :)


  • joker hakki  (03.04.12 06:57:51) 
olaya felsefi yönden yaklaşmak istiyorsan, yokluk veya hiçlik ile ilgili filozofların ve düşünürlerin yorumları var; onları inceleyebilirsin. bir de geniş bir konu olarak "ontoloji" düşünülebilir..

ama bilimsel düşünürsek, yani fizik bilimine göre yokluk veya hiçlik diye birşey veya kavram yok. ben de zamanında ekşi duyuru'da sormuştum "hiçlik" nedir veya var mıdır diye, hey gidi günler...

uzay boşluğu kavramı hiçlik olarak düşünülür ama değildir aslında. fizikte "boşluk" kavramı "hiçlik" yerine geçer. ama aslında boşluk bile hiçliği sağlayamıyor çünkü boşluğu da enerji formundaki fiziksel alanlar kaplıyor. pratikte, madde veya alan içermeyen bir uzay boşluğu oluşturmak imkansızmış.

konuyu bilimsel olarak incelemek istiyorsan "boşluk" ve "kuantum mekaniksel boşluk" kavramlarını araştırabilirsin. gavurların "vacuum" dediği şey yani...

edit: cevabı genişletmek istedim. varlığa alternatifi sormuşsun. önce varlığın ne olduğunu ve kategorilerini bilmek lazım. mesela wikipedia şurda güzel anlatmış:
en.wikipedia.org

burdan sonra varlığı bilinmeyen şeyleri varlığa alternatif olarak sunabiliriz. gavurların dediği "supreme being" diye bir kavram var. buna kısaca tanrı diyebiliriz. işte bu varlığa bir alternatif oluyor çünkü tam olarak varlık diyemiyoruz.

bir de fenomen kavramı var. yani varlığı tanımlanamayan olgular. bu da bir alternatif olarak düşünülebilir. konular burda fenomonoloji, varoluşçuluk ve metafizik konularına dallanıp budaklanabilir. nasıl bir soru sordun ki cevabı yaz yaz bitmez.. :)

ek konu: kozmogoni

son söz: "ex nihilo nihil fit"
  • ermanen  (03.04.12 07:07:32 ~ 07:32:03) 
yok, yok olsa var olur


  • neysene  (03.04.12 07:39:23) 
düşünüyorsa vardır bence.


  • lunedor  (03.04.12 09:30:40) 
hiç bir şey yoktur,
olsa bile bilemezdik,
bilseydik bile başkalarına aktaramazdık,

Peki sen hiçbir şeyin olmadığını nerden biliyorsun?

yokluk yok olabiliyor ise vardır.
  • yün prenses  (03.04.12 09:33:27) 
herşeyin 'var' olduğu, yokların olmadığı bir evrende yaşıyoruz ama aslında hiçbiri yok. böyle bir tür karışıklık gibi görünüyo ama diil aslında :)


  • kediebesi  (03.04.12 09:41:07) 
üstad niçenin dediği gibi: yol ortasında yürüdüm ben bana göre değil kaldırım, içimde yaşayan ölü çocukları kürtajla aldırın


  • ceymısın  (03.04.12 10:07:21) 
bana sorarsan yoklugun olmasi ya da olmamasi dusunsel acidan bir seyi degistirmiyor. sonucta yokluk diye bir kavramla dusunuyorsun, bu ya yoklugun kendisi, ya da varligin kavramsal tersinin temsili. Yani yokluk yoksa da, temsilen var edebiliyorsun. Dolayisiyla yoklugun olup olmamasinin argumanlarini pek etkilememesi lazim sanki, cunku yokluk argumanlarina ekleyebilecegin bir halde oyle ya da boyle var.


  • orcu  (03.04.12 10:41:51) 
cevaplar için hepinize teşekkür ederim, en kısa zamanda okuyacağım hepsini ve anladığım kadarı ile cevap yazacağım, bu arada varlığı da sorguladım ve varlıkla ilgili şöyle bir düşüncem var, kendimce bir kanıt buldum. aşağıdaki düşüncenin size ters, yanlış gelen bir tarafı olursa söyleyin lütfen. kanıt kelimesi pek iddialı gibi durdu burada da.

duyu organlarının ve zihnimin yanıltıcı olduğunu düşünürsem var olduğu iddia edilen bir çok şeyin aslında olmadığı ortaya çıkıyor. ama şöyle bir kelime var o cümlede; düşünürsem.

burada düşünen benim beynim olmayabilir, sıkıntı yok.

bu düşüncenin bende oluşmasını sağlayan bir şey var. bu şeyin ne olduğunu bilmiyorum, düşüncenin bende oluşup oluşmadığını bilmiyorum, bu şeyin bir düşünce olup olmadığını bilmiyorum ama şundan eminim, bir şey var. ne olduğunu bilmesemde varlığından eminim.
  • eksi engine  (03.04.12 13:46:51) 
birde şöyle birşey geldi aklıma. herşey zıttıyla bilinir. örneğin biz karanlığa aydınlığı bildiğimiz için karanlık deriz. ve birşeyin kendisi varsa kıyaslanacak zıttıda vardır. bu bağlamda yok var mı yok mu derken aslında var var mı diyede sorgulamış oluyoruz. varlık varsa yoklukta vardır. o halde varlığın olup olmadığını sorguladığımızda yokluğunda varlığını sorgulamış oluruz.


  • neysene  (03.04.12 15:10:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.